Pomembno srečanje na Podružnici Birčna vas

V četrtek, 17. 11. 2016, je bilo na Podružnici Birčna vas pomembno srečanje. Našo šolo sta obiskala dva srčna in idej polna gospoda, idejni oče projekta Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič, in nekdanji učenec Podružnice Birčna vas ter nekdanji župan Novega mesta, g. Alojz Muhič. Le-ta je spoznal vrednost vseslovenskega gibanja že v času njegovega županovanja. S svojo vztrajnostjo in prizadevnostjo je omogočil, da so se v občini Novo mesto začele odvijati dejavnosti v okviru Rastoče knjige ter da je Novo mesto dobilo park Rastoče knjige, ki je urejen poleg Knjižnice Mirana Jarca.

Oba gosta je v posebnem kotičku v avli podružnice navdušil kip Birčanke, ki poudarja prijetnost in toplino naše šole.

Na srečanju smo se veliko pogovarjali o gibanju Rastoča knjiga ter o novih načrtih za prihodnje delovanje na podružnici. Dr. Gabrijelčič, neizčrpen vrelec idej v skrbi za povezovanje ljudi ter dobrega, srčnega delovanja družbe, je predlagal, da bi ustanovili 12-eromestje. Nad idejo smo bili navdušeni, saj naš šolski okoliš zajema dve krajevni skupnosti, ki vključujeta več vasi, ki si jih želimo bolj povezati ter vsakemu »mestu« dati njegovo vrednost. Pogovarjali smo se o tem, da bi postavili pred šolo kip, ki bi simbolično povezal naše vasi. Skupaj s krajevnima skupnostma bi si prizadevali, da bi se krajani začeli povezovati preko različnih druženj in akcij. Ozrli smo se tudi v preteklost in zaznali željo po tem, da bi bolj raziskali dosežke ljudi, ki so delovali v našem okolju, ter še naprej raziskovali naravno dediščino našega kraja. Zavedamo se, da bomo marsikdaj naleteli na prepreke, z vztrajnostjo in aktivnim ter srčnim delovanjem pa bomo s skupnimi močmi delali pomembne korake za prijetno bivanje v našem kraju. Želimo si, da bi v našem kraju vladalo medsebojno razumevanje, druženje in ljubezen, kajti, kot je zapisal Boris Pahor: »Edino ljubezen bo rešila človeštvo.«

Ponosni smo na to, da bo dr. Gabrijelčič tudi našo podružnico vključil v gibanje Rastoča knjiga. Prizadevali si bomo slediti njegovim mislim in idejam ter jih s skupnimi močmi tudi uresničevati. Dr. Janezu Gabrijelčiču in g. Alojzu Muhiču se lepo zahvaljujemo za obisk ter za ponujeno pomoč pri uresničevanju naših idej.

 

Napisali: Vida Šter in Marjanca Šoško

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice, Rastoča knjiga. Zaznamek za trajno povezavo.