Športni dan – Cerovec

Na športnem dnevu smo se povzpeli na Cerovec. Spremljali so nas pohodniki KS Birčna vas. Pohod je vodil g. Bogdan Mali. Pot nas je vodila skozi gozd in čez potok Vejar. Na vrhu griča smo videli veliko vinogradov in zidanic ter majhno cerkev sv. Florijana. Več o njeni zanimivi zgodovini in o drevesu skorš sta nam povedala g. Lojze Muhič in g. Jože Cimermančič.

V pisanih virih je bila cerkev prvič omenjena leta 1581. Med drugo svetovno vojno je bila močno poškodovana. Po vojni in vse do današnjih dni so krajani cerkev lepo obnovili. Ima dva bronasta zvonova, manjši zvon je iz leta 1479, večji pa iz 1693. leta. Cerkev je kulturni spomenik lokalnega pomena. Vsa cerkvena oprema je sestavni del spomenika in se vanjo lahko posega le pod pogoji in s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Pred cerkvijo smo spoznali staro drevo skorš, ki je nekakšna vmesna sorta med hruško in jabolkom. Pri nas so jo sadili v srednjem veku, predvsem na samostanskih vrtovih. Rastlina prihaja iz Azije. Njeni plodovi so zdravilni. Uporabijo jih tudi za kuhanje marmelade. Sadno vrsto skorš danes prištevamo med naravno dediščino.

Učiteljice podružnice Birčna vas

  • Všeč mi je bil pohod skozi smrekov gozd, ker je deloval pravljično.
  • Imel sem se zelo lepo, komaj čakam na naslednji pohod.
  • Vesel sem, da sem toliko spoznal.
  • Spoznala sem cerkev, ki ima najstarejše zvonove v Sloveniji.
  • Všeč mi je bilo, ker so bili z nami starejši in sem se pogovarjala z njimi.
  • Pohod je bil primerno dolg in veliko smo hodili po gozdu.

Učenci Podružnice Birčna vas

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.