Srečanje učiteljev podružničnih šol Slovenije na Svibnem

Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije je na podružnični šoli Svibno organiziralo 17. strokovni posvet podružničnih šol iz vse Slovenije. Tema posveta je bila pestrost podeželja. Na srečanju je izšel tudi zbornik, kjer so podružnične šole predstavile presežek življenja in dela na podeželju, sožitje z naravo, povezanost ljudi pri vsakdanjih opravilih, pestro kulturno življenje, kjer mlade generacije učimo pripadnosti, odgovornosti in spoštovanja. Vse navzoče je pozdravila Jolanda Mohar, vodja podružnice Svibno. Na otvoritvenem delu je spregovoril predsednik Državnega zbora Slovenije, Mitja Bervar, ki je bil tudi sam učenec te podružnice, kjer je njegova mama poučevala. Matjaž Han, poslanec Državnega zbora Slovenije, pa je v svojem govoru opisal enega izmed prvih šolskih dni, ko so bili v času njegovega županovanja, pred svibensko šolo policist, učiteljica, Han kot župan in en sam prvošolček s staršema, a je kljub temu izrazil podporo izvajanju pouka na edini podružnični šoli v občini Radeče. Zbrane so nagovorili še ravnateljica OŠ Marjana Nemca Radeče, Katja Selčan in  več pomembnih predstavnikov javnega življenja Slovenije. Vsi so v svojih govorih poudarjali, da so rezultati delovanja podružničnih šol neprecenljivi. Učitelji pa srce in duša šole.

Vsem udeležencem so učenci PŠ Svibno pripravili prijeten kulturni program. Ogledali smo si šolo, kjer jo obiskuje 16 učencev od prvega do četrtega razreda. Poučujejo pa tri učiteljice. Sledila je okrogla miza. Tu smo izmenjali izkušnje in predloge na temo lokalne skupnosti in šolstva v njej, o vlogi učitelja v družbi in pregledali prednosti in slabosti podružničnih šol. Nato smo nadaljevali srečanje na Magolniku. To je hiša, ki je bila nekoč domačija, danes pa je preurejena v izobraževalni center. Ogledali smo si še etnološko zbirko Ključevšek. Slišali smo veliko o življenju in pripomočkih, ki so lajšali težko delo ter o kulturi bivanja naših prednikov. Dan smo zaključili z ogledom gledališke igre Smreka, v kateri igrajo učiteljice podružnic Slovenije.

Srečanje je bilo zelo prijetno. Čutiti je bilo, da šola živi s krajem in kraj s šolo. Na likovnem natečaju »Pestrost podeželja« je prvo mesto osvojil naš prvošolec Rožle Pirc.

Potrdila se je pomembnost udeležbe na srečanju podružničnih šol, kjer je možnost izmenjave izkušenj in razjasnitev različnih težav.

                                                                                                               Zapisali: Mateja Hribar, Majda Kolenc

(Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.