Dnevi evropske kulturne dediščine – naravoslovni dan

V sredo, 23. 9. 2020, smo na podružnici izvedli dan dejavnosti z naslovom Spoznaj čebelo – varuj in ohrani življenje. V okviru Dni evropske kulturne dediščine smo želeli našim učencem tekom naravoslovnega dne približati pomen varovanja in ohranjanja kulturne dediščine. Namen naravoslovnega dne je bil, da učenci spoznajo življenje čebel, čebelje pridelke, čebeljo družino in vpliv človeka na življenje teh majhnih žuželk.

Na šolo smo povabili čebelarko, go. Jano, ki se je na naše povabilo takoj odzvala. Predstavila nam je čebelarstvo, saj se s to panogo ukvarjajo doma in njeni družini prestavlja pomemben del njihovega vsakdana. Predstavila nam je delo čebelarja, opremo in pripomočke, ki jih potrebuje vsak čebelar ter povedala, kako pridne žuželke so čebelice. Že od rojstva so jim dodeljene različne vloge in tako morajo vse življenje marljivo delati. Pokazala nam je panj in njegove sestavne dele. Učenci so jo z navdušenjem spremljali in ji postavljali vprašanja. Ga. Jana je učencem pokazala čebelje pridelke: med, cvetni prah, vosek, propolis … Poučila nas je, da so čebelji pridelki pomembni v prehrani in da služijo tudi za lajšanje zdravstvenih težav. Opomnila nas je, da so čebelice pomembne opraševalke rastlin in da brez opraševanja ni plodov. So koristne žuželke, saj zagotovijo hrano ljudem in živalim. Ga. Jana je vsem učencem omogočila, da so izdelali svečko iz čebeljega voska in jo za spomin odnesli domov. Bili so zelo navdušeni, po odlični predstavitvi pa smo se še vsi posladkali z njihovim domačim medom.

Ta dan smo spoznali, kako pomembno je čebelarstvo v Sloveniji in ozavestili, da je ta panoga veliko bogastvo naravne in kulturne dediščine Slovencev. Še kako pomembno je, da s čebelicami znamo ravnati, da jih varujemo in spoštujemo. Avtohtona čebelica kranjska sivka pa ostaja naš slovenski ponos!

Spodnje slike prikazujejo, kako zelo smo uživali ta dan. Učenci so izdelali čudovite izdelke, na katere smo učiteljice zelo ponosne. Učiteljice podružnične šole se še enkrat prav lepo zahvaljujemo čebelarki za tako prijeten obisk. Njena pozitivna energija in neizmerno veselje ob podajanju znanja sta izžarevala pristno ljubezen do čebelic. Res je lepo, da so ljudje za naše učence pripravljeni priti na šolo in deliti svoje izkušnje in znanje.

Ga. Jana, najlepša hvala!

                                                                                                                            učiteljica Sara Šenica

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.