Kulturni in starševski karierni dan

V petek, 5. 2. 2016, smo na Podružnici Birčna vas pripravili kulturni dan. Vsebine kulturnega dne smo povezali s slovenskim kulturnim praznikom in projektom Erasmus +, v katerega je vključena naša šola.

V okviru projekta Erasmus + smo izvedli Starševski karierni dan. K sodelovanju smo povabili starše naših učencev, ki so se povabilu prijazno odzvali in nam pripravili predstavitev treh poklicev.

G. Gregorčič je izvedel novinarsko delavnico, v kateri so učenci spoznali pripomočke, ki jih potrebuje novinar, da lahko snema in piše prispevke za objavo v medijih. Učenci so tudi sami preizkusili kamero in mikrofon ter pripravili material za video predstavitev naše šole.

G. Drašler je predstavil čebelarstvo in pripomočke, ki jih potrebuje za delo. Učenci so si lahko od blizu ogledali panj in še marsikaj drugega. Povedali so, da je bila predstavitev čebelarjenja zelo zanimiva.

Na naše povabilo so se odzvali tudi vojaki iz Vojašnice Novo mesto, za kar je dala pobudo ga. Blatnik. Učenci so se preizkusili na vojaškem poligonu, preverili, kakšno opremo potrebuje vojak, na obrazu preizkusili maskirno barve in spoznali, na katerih področjih nam lahko vojska pomaga. Z ogledom različnih filmov in po pogovorih z vojaki so ugotovili, da vojaki pomagajo ob vseh naravnih nesrečah, sodelujejo pa tudi v primeru reševanja v gorah in drugje.

Poleg spoznavanja različnih poklicev smo obnovili tudi znanje o Francetu Prešernu. Za zaključek dneva smo v telovadnici pripravili proslavo pred kulturnim praznikom z naslovom Ustvarimo boljši jutri. Na proslavi so učenci predstavili svoje pesmi, zaigrali dramsko igro, zaplesali ples in igrali na instrumente. Skupaj so tudi recitirali Prešernovo Zdravljico. Na povabilo staršem, da se nam na proslavi aktivno pridružijo, sta se odzvala g. Pavel Klobučar in Blaž Hutevec. G. Klobučar je recitiral nekaj svojih pesmi, Blaž Hutevec pa je skupaj z bratom Galom pripravil glasbeno točko. Blaž je igral na harmoniko, Gal pa na kitaro. Proslava je prikazala, da se na majhni podružnični šoli skriva velik zaklad – zaklad besed, melodij in gibov. Vse to je naš prispevek za boljši jutri.

Vsem, ki so kakorkoli prispevali k bogatemu programu kulturnega dne, se iskreno zahvaljujemo in se veselimo tudi nadaljnjega sodelovanja.

učiteljice Podružnice Birčna vas

V medijih:

http://www.siol.net/novice/slovenija/2016/02/kulturni_praznik_osnovna_sola_bircna_vas_ko_bom_velik_bom_novinar.aspx

http://www.lokalno.si/2016/02/07/149586/zgodba/Kulturni_in_starsevski_karierni_dan_novinar__vojak_in_cebelar/

 

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.