Sekvoja še vedno šumi

Ob 26-letnici Dnevov evropske kulturne dediščine v Sloveniji so se na Podružnici Birčna vas učenci od 1. do 5. razreda pod vodstvom učiteljev vključili v Teden kulturne dediščine, ki je potekal od 1. 10. do 8. 10. 2016. Izvedli smo projekt Sekvoja še vedno šumi.

Spoznali so sekvojo, ki raste v bližini njihove šole. Cilj projekta je bil učencem približati naravno kulturno dediščino z branjem, pogovorom in ustvarjanjem na različnih predmetnih področjih. Spoznali so, kakšno drevo je sekvoja, njeno starost, višino, obseg debla, uporabnost lesa; opazovali so njeno skorjo, veje, iglice in storže; spoznali, kaj je predstavljala krajanom nekoč in kaj danes. Podatke so pridobili iz literature, z intervjuji in anketiranjem staršev, starih staršev in krajanov, s pomočjo Zavoda za varstvo narave in Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Novo mesto. Sekvojo so večkrat obiskali in novo znanje pridobivali z delom v naravi. Pod njeno krošnjo so se igrali kot so se otroci igrali nekoč, obudili so stare igre in jim dodali nove. Zbrane podatke, so analizirali in ozavestili pomen ohranjanja kulturne dediščine.  Spoznali so, da so v preteklosti graščaki želeli utrditi svoj ugled z eksotičnimi drevesi, ki so jih sadili v bližini svojih graščin. Tudi na Ruperč vrhu je graščak dal posaditi lipov drevored ter dve sekvoji in ostala zanimiva drevesa, ki tu še danes stojijo. Ena sekvoja se je posušila in so jo leta 2000 požagali, druga pa nas s svojo mogočnostjo še vedno navdušuje.

Izvedeli so, da je ruperška sekvoja edina na Dolenjskem in najdebelejša v Sloveniji. Razveselili so se podatka, da je sekvoja na Ruperč vrhu zavarovana kot naravni spomenik z Odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičninskih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 38/92 in 37/99). Prav veseli so bili, da so učence obiskali tudi krajani in z njimi ustvarjali, nekdanja učenka podružnice Jasna Plesec, sedaj pisateljica; slikarka Vera Lukšič in gospa Majda Nemanič, ki vztrajno dela na ohranjanju ljudskega izročila v pesmi in plesu. Ga. Majda jim je predstavila še druge stare igre, pesmi in plese.

V četrtek, 6. oktobra, so na prireditvi predstavili delček svojega dela. Pri sekvoji so se zbrali učenci od 1. do 5. razreda, strokovni delavci šole, starši, predstavniki sveta staršev in krajani KS Birčna vas. Prireditve sta se udeležila tudi predsednica KS Birčna vas, gospa Majda Meštrič in z Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto, gospod Mitja Simič. Vse zbrane je nagovorila tudi vodja podružnice, ga. Vida Šter. Prireditev smo začeli s himno. V prikaz sekvoje, ki je neposredno povezana z nekdanjo graščino Ruperčvrh sta nas popeljala učenca Julija in Anže, ki sta predstavljala nekdanja lastnika graščine. Prireditev so povezovali učenci Julija, Luna in Marcel. V kulturnem programu so učenci s pesmijo, plesom, besedo in z igranjem starih iger prikazali, kar so med izvajanjem projekta spoznali in se naučili. Pri petju in plesu sta učence spremljala harmonikaš Gregor in violinistka Ana. Glasba je še poudarila čarobnost  prireditvenega prostora in mogočnost sekvoje. Prikazali so tudi kratek film Razvaline graščine Ruperčvrh, ki predstavlja zgodovino dvorca in so ga  učenci podružnice posneli pred nekaj leti za predstavitev na srečanju Unescovih šol pod geslom Dediščina v rokah mladih, Mladi posvojijo spomenik. Učenci so predstavili delček svojega dela, tisti veseli, družabni del. Res veliko pridnih rok je bilo potrebno, da so zgradile hiše, uporabne predmete, posadile sadna in okrasna drevesa. Spoznali so, da moramo ohranjati stare predmete, običaje, plese, pesmi, ki so jih nas naučili naši dedki in babice, da jih bodo pokazali in zapeli tudi svojim otrokom. Prav tako pa moramo ohraniti naravno dediščino: stare vrste trt, sadnega drevja in dreves med katere spada tudi naša sekvoja.

Prireditev so sklenili s pesmijo Objemi svoje drevo. Vsi so okoli sekvoje sklenili krog, ji zapeli in zaželeli, da šumi še mnogo let. Ob koncu prireditve so se vsi učenci skupaj z učitelji ter ostali udeleženci prireditve sprehodili skozi lipov drevored in si ogledali  zanimivo razstavo izdelkov učencev. Prejeli so glasilo Podružnice Birčna vas Sekvoja še vedno šumi, ki je nastalo ob tej priložnosti in majhno sekvojo, ki so jo učenci izdelali iz das mase kot spominek domačega kraja.

Učitelji Podružnice Birčna vas

(Skupno 271 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.