DEDIŠČINA OKOLI NAS

V sredo, 16. 11. 2016, je bilo v Štanjelu zaključno strokovno srečanje 26. Dnevov evropske kulturne dediščine in 4. Tedna kulturne dediščine Slovenije. Udeležili smo se ga predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstva za kulturo, muzejev, galerij, različnih društev in vzgojno-izobraževalnih zavodov Slovenije.

V 148. krajih je bilo organiziranih kar 400 dogodkov po vsej Sloveniji. Dnevom evropske kulturne dediščine so se priključili tudi Slovenci v Italiji. Slovenija je tako dosegla prvo mesto v Evropi po številu dogodkov na 100 000 prebivalcev. Skupna tema je tako povezala kar 45 držav. Evropska komisija je za leto 2017 izbrala temo Dediščina in narava, leto 2018 pa razglasila za leto kulturne dediščine na temo Delimo si dediščino.

Tema letošnjih dnevov kulturne dediščine je bila Dediščina okoli nas. Srečanja sem se udeležila tudi koordinatorica projekta OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas, Vida Šter. Na srečanju sem predstavila delo v okviru projekta Sekvoja še vedno šumi.

Predstavitve udeležencev so pokazale veliko pestrost, obilo kvalitetno načrtovanih in izpeljanih projektov, ki so se zaključili z zanimivimi prireditvami. Dogodki so povezali veliko ljudi, institucij, različnih generacij v zavedanju pomembnosti ohranjanja kulturne dediščine.

To zanimivo strokovno srečanje smo udeleženci zaključili z ogledom Štanjela, ki je eno od najstarejših naselij na Krasu. Sprehodili smo se po njegovem starem jedru, občudovali kraške hiše, znameniti Ferrarijev vrt, narejen po načrtih arhitekta Maksa Fabianija, cerkev sv. Danijela, grajsko dvorišče … Druženje smo zaključili z ogledom galerije slikarja Lojzeta Spacala.

Udeleženci srečanja smo Štanjel zapustili z bogatimi vtisi in v mislih že načrtovali naloge za naslednje leto.

Vodja Podružnice Birčna vas: Vida Šter

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.