Priprava pogrinjka

Ker jemo tudi z očmi, so jedi, servirane na lepo urejeni mizi, slajše. V oddelek podaljšanega bivanja smo povabili učiteljico gospodinjstva Meto Dragman. Pokazala nam je osnovni pogrinjek, ki ga pogosto uporabljamo za pripravo večino obrokov (zajtrk, malica, kosilo, večerja). Pri njem uporabimo osnovni pribor, ki je potreben za serviranje hrane. Povedala nam je, da imamo po navadi na mizi prt, v kolikor pa ga ne uporabljamo, pa pod mesto krožnika damo podlogo iz tekstila. Na sredino položimo plitev krožnik, nanj pa globokega. Na levo stran krožnika položimo vilice, na desno stran pa nož z rezilom obrnjenim proti krožniku in žlico, medtem ko nad krožnik namestimo desertno žličko za sladico. Ves pribor mora biti zložen v ravni liniji, zlagamo pa ga tako, kot ga uporabljamo – od zunaj navznoter. Kozarec položimo na vrh noža, servietko pa damo pod vilice ali na krožnik. Četrtošolci in petošolci smo se naučili iz prtičkov zgibati svečko, stožec, pahljačo, lokvanj in ladjico. Pri zgibanju različnih oblik prtičkov smo se z učenci zelo zabavali in obnovili bonton obnašanja pri hranjenju. Le-tega bomo skušali čimbolj spoštovati. Ob koncu ure, ki je minila zelo hitro, so učenci zapisali lepe misli. Učenci so bili veseli, da so se pravilno naučili pripraviti pogrinjek, saj bodo tako lahko doma s pripravo pogrinjka presenetili starše pri nedeljskem kosilu. Ura z učiteljico gospodinjstva je bila poučna in zanimiva.

Ob koncu smo se ji zahvalili za prijetno druženje na podružnici.

 

                                                                                                           Pripravila:  Majda Kolenc

(Skupno 582 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.