Zapojmo v nov dan

V soboto, 1. 6.2019, smo imeli na podružnici kulturni dan. Učenci so si najprej ogledali predstavitev trobil in pihal v izvedbi Glasbenega konservatorija Jurija Slatkonje. Učence so glasbeniki z glasbili zelo prijetno animirali in v njih vzbudili željo do igranja inštrumentov. Zelo navdušeno so jih poslušali, kako so ubrano zaigrali znane otroške in zabavne pesmi. Najbolj veseli pa so bili, ko so lahko ob koncu sami poskusili zaigrati na posamezne inštrumente. Na lastno pest so okusili, da je naprimer pihanje v prečno flavto prav poseben napor, ki ti lahko povzroči tudi manjšo vrtoglavico. Prav tako zgolj pihanje v trobento iz nje ne izvabi zvoka. Vendar so učenci z malo inštrukcij, vaje in zagnanosti uspešno zatrobili na inštrumente.

V nadaljevanju so učenci po razredih izdelovali preproste inštrumente. Nastalo je veliko zanimivih inštrumentov, kot na primer ropotulje, kitare, lončeni basi, bobenčki … Učenci so pokazali veliko ustvarjalnosti in zagnanosti. Učitelji se že veselimo, da bomo narejene izdelke tudi praktično uporabili pri spremljanju pesmi. Sobotno dopoldne smo zaključili z ogledoma filma Sreča na vrvici.

Dan je minil hitro, kjub temu, da je bila sobota. Učenci so se, polni novega znanja, odpravili domov.

 

Učenec podružnice Anže Fabijan je nekaj svojih vtisov strnil v spodnjem zapisu:

Na temo glasbe smo 1. 6. 2019 izvedli kulturni dan.

Najprej so nas obiskali glasbeni učitelji iz Šmihela in nam predstavili različna pihala in trobila. Zaigrali so nam znane in manj znane pesmi. Na koncu smo se tudi učenci preizkusili v igranju na inštrumente, in sicer na saksofon, rog, bariton, trobenta in flavta.

Nato smo izdelovali glasbila iz različnih materialov (les, odpadne kovine, plastika). Naredili smo ropotulje, lončene base, bobne in tamburine  … Učenci 1. razreda so iz lončkov in plastenk izdelali kitare in ropotuljice. Učenci 2. razreda so izdelali bobne in ropotuljice, učenci 3. razreda pa so izdelali tamburine in ropotuljice iz zamaškov. Učenci 4. razreda so izdelali  lončene base iz posod in balonov in učenci 5. razreda so izdelali bobne, ki jih udarjata dve perlici, in ropotulje.

Ta dan nam je bil zelo všeč in vsi ga bomo za vedno imeli v spominu.

 

 

Učiteljice podružnice

(Skupno 452 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.