Slovenski tradicionalni zajtrk – naravoslovni dan

Ob dnevu slovenske hrane so tudi na naši podružnični šoli v petek, 15. novembra, ponudili učencem in učiteljem slovenski tradicionalni zajtrk. Z njim želijo spodbuditi k lokalni pridelavi in kupovanju slovenske hrane, učence pa k rednemu zajtrkovanju in s tem tudi k izboljšanju prehranskih navad. Najprej smo pripravili pogrinjek, nato je v razredu potekal slasten in zdrav zajtrk. Postreženi smo bili z mlekom, maslom, medom, črnim kruhom in jabolki. Vsa ta živila so bila pridelana v Sloveniji. Ob tem je lahko vsak zase razmislil, kakšen način prehranjevanja ima, kakšno hrano uživa, kako pripravi hrano in koliko sladkorja zaužije dnevno. Ta dan smo izvedli naravoslovni dan. V 3. razredu smo se pogovorili o zdravi prehrani, kaj je zdrava prehrana, o dnevnih obrokih, kaj pomeni zdravo živeti, kako poskrbimo za zdrav življenjski slog ter se seznanili z živili, ki sestavljajo prehransko piramido. Rešili so učni list, vsak je samostojno izdelal prehransko piramido, jo dopolnil z živili, saj so s seboj prinesli sličice živil z reklam. Prav je, da se zavemo pregovora »Zdrav duh v zdravem telesu«. Učenci naj bi ozavestili pomen uživanja raznovrstne in lokalno pridelane hrane, saj zdrav način življenja pripomore k boljšemu zdravju in razvoju. Tretješolci so povedali naslednje:

Všeč mi je bilo, ko smo sami izdelali prehransko piramido, zajtrk je bil zelo dober, rad(a) imam med in maslo.   Ula, Lan

Z veseljem sem reševal(a) učni list.   Sanid, Dhurata

Ob tem, ko sem izdelal piramido, sem se veliko naučil in to tudi pri prehrani upoštevam.   Nejc B.

Všeč mi je bil zajtrk, ker je zdrav.   Nejc V.

Ta dan mi je bil všeč, lep pogrinjek, rad sem jedel med in maslo, spoznal sem prehransko piramido.   Tilen

Ta dan sem bil z mami in bratom v vrtcu. Doma se ukvarjamo s čebelarstvom. Predstavili smo vse vrste medu, zaužili pa naš cvetlični med, pokazal sem jim cvetni prah in vosek. Vrtičkarji so mi narisali risbice, in sicer čebele, čebelnjak, panj, satje.   Jan

Zanimivo je bilo, ker smo sami izdelali piramido.   Jošt

Všeč so mi bili prtički za pogrinjek in veliko sem se naučila o živilih, ki sestavljajo piramido.  Nuša

 

                                                         Zbrala, zapisala in fotografirala učiteljica Helena Murgelj

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.