Naravoslovni dan: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG/V VSAKI KUHINJI DRUGAČE DIŠI

15. oktober je za našo šolo, OŠ Šmihel, poseben dan. Ta dan namreč šola praznuje svoj rojstni dan, ki mu pravimo Mihaelov dan. Letos je OŠ Šmihel dopolnila 157 let. Prav tako smo letos obeležili 112. obletnico Podružnice Birčna vas in 6. obletnico projekta Rastoča knjiga. Letošnje leto smo vsi na matični in podružnični šoli dan obleležili kot naravoslovni dan. Letošnja tema projekta Rastoča knjiga je Zdrav življenjski slog, ki ga spremlja motivacijsko geslo: “Gibanje in zdrava prehrana – to naj bo naša vsakdanja navada.” Učenci v vseh razredih so imeli dejavnosti, povezane z zdravim načinom prehranjevanja. Dan smo pričeli z mislimi g. Janeza Gabrijelčiča:

Spoštovani! 

Zaradi korona virusa in tudi nekaterih drugih težav, ki jih srečujemo na globalnem področju, se nahajamo v  tako imenovanih slabih, težkih časih. Najslabše bi bilo, če bi se predali in brezvoljno čakali, kaj se bo zgodilo. Zato smo lahko veseli, da imamo na OŠ Šmihel projekte, s katerimi se aktivno odzivamo na obstoječe probleme.

Tako smo v  naši Abecedi vrednot, ki je sestavni del Rastoče knjige Osnovne šole Šmihel,  opredelili zdravje kot pomembno vrednoto, kateri moramo posvetiti veliko našega razmišljanja in delovanja. Zdravje je direktno povezano s hrano in prehranjevanjem, zato je današnji Mihaelov dan namenjen temu, da kakovost življenja čim bolj povežemo s celotnim procesom prehranjevanja.

Na ta proces lahko namreč v precejšnji  meri vplivamo tudi sami, če se s pomočjo staršev, starih staršev ali drugih sorodnikov, najprej vključimo v pridelavo zdrave hrane v njihovih vrtovih. Nato pa uveljavljamo tudi zdrave prehranjevalne navade.

Še najbolje pa bi bilo, če bi  na nek način pridobili en, dva ali tri kvadratne metre vrta in ga nato sami prelopatali, posejali ali posadili, ter pridelovali zdravo hrano.    

V skladu z našo vizijo, da naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost, vam želim lepo praznovanje ob 157 obletnici šole. Pa tudi razmislek o tem,  kakšno veselje lahko povzročite sebi in bližnjim, s prihodnjimi dobrotami iz vašega vrta. Ne bo enostavno, vendar se izplača. 

Janez Gabrijelčič

Na Podružnici Birčna vas smo letos vključeni tudi v projekt DEKD: Dober tek. Naša podružnica si je izbrala svoj naslov: V vsaki kuhinji drugače diši. Ugotovili smo namreč, da ima vsaka gospodinja svoje trike, ki naredijo njeno kuho drugačno in posebno. Že v preteklem šolskem letu smo pričeli zbirati stare recepte naših dedkov in babic, ter zanimive domače recepte. Sorodnike učencev smo prosili, da odgovorijo na vprašalnik, ki se nanaša na prehranjevanje v njihovi mladosti. Prejeli smo nekaj zanimivih odgovorov, naša glavna ugotovitev pa je, da je bila včasih hrana lokalno pridelana, jedli so tople, kuhane obroke, veliko manj se je jedlo sladkih jedi. Tem so bili namenjeni prazniki in posebne priložnosti. Recepte bomo zbrali in uredili v našo kuharsko knjigo podružnice.

Poleg zbiranja receptov so učenci tudi likovno ustvarjali na temo prehrane ter s pomočjo staršev doma pomagali v kuhinji in se urili v svojih kuharskih sposobnostih. Verjamemo, da je bila izkušnja zanimiva in hkrati spodbudna za starše, ki bodo morda svoje otroke več vključevali v pripravo obrokov. Vemo, da je priprava tako zamudnejša, a veselje otrok ob pomoči, praktične izkušnje, prenašanje znanja na mlado generacijo ter lepi spomini vse to odtehtajo in so čudovita življenjska popotnica.

Učenci so se pripravili tudi na nastop, ki ga zaradi omejitev za zajezitev virusa žal nismo mogli v živo predstaviti staršem in ostalim obiskovalcev. Vendar smo točke vseeno posneli in združili v krajšo virtualno prireditev, ki bo tudi zunanjim gledalcem pričarala utrip tega dne.

Na naravoslovnem dnevu so vsi učenci sprva spoznali kratko zgodovino naše šole ter projekt Rastoča knjiga.  Nadaljevanje dneva je bilo poučno in ustvarjalno. Prvošolci so spoznali koristi pšenice in pravljico Rdeča kokoška ter ustvarjali na to temo, drugošolci so spoznavali koruzo in njeno uporabo ter se pogovarjali o škodljivosti sladkorja, tretješolci so podrobneje  spoznali krompir, četrtošolci pa ajdo. Vse naštete surovine so namreč močno vključene v slovensko kuhinjo. V petem razredu so pisali recept za čudežno juho in se podali v domišljijski svet. Vsi učenci pa so si ogledali razstavo v telovadnici. Učiteljica Majda Kolenc ima namreč zelo bogato osebno zbirko starih kmečkih predmetov, ki smo si jo lahko ogledali tudi sami. Učence je zelo pritegnila. Ugotovili smo, da so bili najbrž včasih otroci veliko manj izbirčni, saj so vsi jedli iz ene sklede. Tisti, ki se je kujal, je bil ob koncu obroka lačen.

Učenci so dan zaključili z Mihaelovim kosilom, ki je bil tudi letos po izboru učencev. Učenci so si izbrali dunajski zrezek, pražen krompir, mešano solato, limonado in za posladek sladoled.

Dan je bil zanimiv, učenci so bili polni lepih vtisov. Prvošolci so med drugim dejali:

Gabrijel: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo gledali projekcijo o tem, kakšna je bila včasih naša šola.

Andrija: Zanimiv mi je bil pogovor o naši šoli.

Tilen Z.: Zanimive so mi bile stare posode na razstavi.

Luka: Všeč mi je bilo, ko smo izdelovali kokoško.

Lan: Meni pa je bila všeč metla, ki so jo imeli v starih časih.

Dunja: Najbolj mi je bila všeč punčka (Birčanka – deklica z Rastočo knjigo). Ker punčka bere knjigo in ker vem, da se iz knjig veliko naučimo.

Lan: Želim si, da bi imela naša šola za svoj rojstni dan tortico.

Andrija: Želim si, da bi ji prinesli darilo.

Vse najboljše, draga šola! Želimo ti še veliko lepih let, nasmejanih generacij učencev, potrpežljivih in srčnih učiteljev ter obilo veselja pri prenašanju modrosti.

Zapisala: Mojca Pirc, v sodelovanju z ostalimi učiteljicami

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.