Teden pisanja z roko na Podružnici Birčna vas

Teden pisanja z roko je vseslovenska akcija, s katero ozaveščamo pomen ohranjanja in pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Danes je tipkanje postalo glavni način posredovanja informacij. Naša pisava postaja manj čitljiva in bolj toga. Sporočilo napisano z roko je bolj osebno, prijazno in predvsem izraža spoštovanje do naslovnika. Več ko pišemo, bolj je pisava tekoča. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, ki smo se jo naučili in se razvija samo, če jo vadimo in pišemo. Letošnja osrednja tema je Pišem ker … Pisanje z roko spodbujajo s svojimi rokopisi tudi igralka Mojca Fatur, olimpijska zmagovalka in športna plezalka Janja Garnbret in pisatelj, novinar Tadej Golob.

Na podružnični šoli Birčna vas že drugo leto sodelujemo v akciji Teden pisanja z roko. Vključili smo jo tudi v prednostno nalogo šole ŠMIHCI PIŠEMO ČITLJIVO. Skrbno smo oblikovali in povezovali črke. Mnogi danes pišejo le še s tiskanimi črkami, tako malimi kot velikimi. Potrudili smo se in drug drugega spodbujali k čitljivemu zapisu s pisanimi črkami. Zbirali smo različne rokopise, jih razstavili in si jih ogledali. Učenci so ugotovili, kako se pisave med seboj razlikujejo. Uživali so pri prepoznavanju pisave sošolcev. Hitro so ugotovili, čigava pisava je katera. Z zanimanjem so spremljali predstavitev zvrsti vizualne umetnosti, ki se ukvarja z abstraktnim oblikovanjem pisave – kaligrafijo.  Predstavila jo je ga. ravnateljica Romana Šarec Rojc. Učence je presenetila natančnost oblikovanja črk pri kaligrafiji, kjer ni prostora za napake. Po predstavitvi so sledile dejavnosti. Prvošolci  so po predlogi šivali črke. Zanimivo jim je bilo, kako so ljudje pisali v starih časih. Povedali so, da bi tudi oni radi pisali s peresom. Drugošolci so razmišljali o pomenu pisave in spoznali razvoj pisave skozi čas. Izdelali so bralno kazalko, napisali svoje ime in ga okrasili z vzorčki in barvami. Na drugo stran kazalke so zapisali lepe misli o branju in knjigi. Ob delu so se sprostili ob glasbi s plesom in repali z Repki ter črke pisali s svojim telesom. Všeč jim je bilo, da so lahko sami ustvarjali, se gibali in se veliko novega naučili o pisanju in kaligrafiji. Tretješolci so izdelovali plakat Pišem ker… Nanj so zapisali, zakaj radi pišejo z roko. Ustvarjali so svoja imena. Oblikovali so jesenske liste in nanj zapisali svoje misli in jih obesili na vejo. Zapisali so, da jim je bilo delo v delavnicah zelo všeč, in da je bil dan zanimiv in poučen. Četrtošolci so ustvarjali monogram. Zanj je značilno, da so črke med seboj prepletene. Bili so uspešni. Petošolci so pri likovni umetnosti izdelali papir. Razporedili so se v skupine, kjer so pripravili zmes iz natrganega papirja, mešali z mešalnikom, dodajali vodo in moko, zajemali zmes na okvirčke s sitom in sušili papir na platnu. Papir je bil pripravljen za uporabo na dnevu dejavnosti. Na izdelan papir so z lastno pisavo zapisali misli o znanju, učenju in branju. Učencem je bil zelo zanimiv postopek izdelave papirja, skrbno načrtovano delo in pestre dejavnosti, preko katerih so uresničevali cilje. Učenci vseh razredov so pokazali veliko koncentracije, ustvarjalnosti, navdušenosti nad ustvarjanjem. Pozitivna naravnanost učencev se je izražala skozi aktivno delo in ustvarila prijetno delovno vzdušje v vseh oddelkih. Glede na epidemiološko sliko smo nastop izvedli posamezno v telovadnici. Vsak oddelek je predstavil svoje delo v delavnicah. Izdelke so razstavili in ob koncu je nastala bogata, zanimiva, prav posebna razstava. Na prireditvi se je predstavil tudi otroški pevski zbor in posamezni učenci kot glasbeniki.

Na nagradni natečaj Društva Pišemo z roko smo poslali krajši video in plakat tretješolcev.

Čeprav se pisanje z roko s starostjo zmanjšuje, njen pomen ostaja. Pisati z roko pomeni dodati osebno noto, novo vrednost, ohraniti osebni stik. Napisati lastnoročno nekaj izbranih besed je trajen spomin, nekaj kar ogreje naše srce in dušo tudi čez mnogo let.

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Zimske počitniške delavnice

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Cicibanove umetnije v januarskem Cicibanu

Učenci podružnične šole Birčna vas veliko sodelujejo v Cicibanovem mesečnem likovnem natečaju. V januarju 2022 je Ciciban z objavo nagradil četrtošolca Lenarta Jakšeta in Tomaža Gregorčiča. Dosežek ustreza tretjemu mestu na državni ravni.

Obema likovnikoma in učiteljici Mateji Železnik, čestitamo za uspeh!

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Igra in ustvarjanje v gozdu

Na podružnični šoli v Birčni vasi smo učenci podaljšanega bivanja izkoristili lepo vreme in odšli v gozd za šolo. Učiteljice smo zaradi varnosti nekoliko omejile prostor za razdaljo vidnega. To je bil za učence znak, da se lahko začnejo prosto gibati. Nekateri učenci so tekali po gozdu in raziskovali okolico. Pobirali so listje in se posipali, kot da sneži. Dečki in deklice so nabirali listje, vejice, storže in začeli sestavljati umetnije. Zanimivo je bilo, ko so sestavljali mali šotor iz vejic. Ko so postavljali palice, so prepoznali fizikalni pojav. Brez vsake spodbude so spoznali pomen težnosti. Palica ni stala sama, poizkušali so jo namestiti s pomočjo listja. Nato so dodajali veje, da so se križale in s tem podpirale druga drugo. Razvijali so gibanje, ker so palice še preskakovali. Sestavili so še slike iz storžev in listja. Učenci so bili pri delu zelo vztrajni. Učiteljice smo opazile, da so se učenci med sabo povezali, veliko so se družili, dogovarjali ter pogovarjali. Med sabo so si hitro pomagali, če je kdo potreboval pomoč. Počutili so se bolj svobodne in bili ustvarjalnejši.

Spoznali smo, da je gozd odličen prostor za igro skrivalnic, saj so se učenci lahko skrili za debla dreves in vejami. Razvijali so ustvarjalnost in krepili umetnost. Zelo pomembno pa je, da so se med seboj povezali, kar je izredno dobro za njihovo socializacijo. Vsi skupaj smo se imeli lepo in uživali v naravi.

                                                             Učiteljice PB Nives, Vesna in Majda

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Voščilo

Objavljeno v Novice | Komentiraj

VOŠČILO

Spoštovani učenci, učitelji, starši in ostali sodelavci Podružnice Birčna vas, želimo vam lepe božično-novoletne praznike, v prihajajočem letu pa vam želimo obilo zdravja, veselja in dobre volje.

Učenci in učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Na OŠ Šmihel povezali praznovanje zimskega solsticija z Rastočo knjigo

21. decembra 2021 se je na delu Zemlje zgodil zimski sončev obrat ali solsticij, ko je na severni polobli najkrajši dan v letu. Pri nas je trajal le okoli 8 ur in 34 minut. Zimski sončev obrat pa ponazarja tudi prehod v nov astronomski letni čas, tako da se  je na ta dan tudi uradno začela zima.

Zimski solsticij je imel pri nekaterih ljudstvih že v davni zgodovini pomembno vlogo. Kelti, ki so pred več kot 2000 leti živeli na območju osrednje Evrope, tudi današnje Slovenije, so ta dan slavili kot rojstvo svetlobe. Verjeli so, da takrat svetloba premaga temo, saj se od tega dne dalje dnevi ponovno začnejo daljšati.

V povezavi s tem praznikom so imeli razne rituale, kot na primer prižig sveč kot znak svetlobe, okraševanje svojih domov z zelenim rastlinjem in nenazadnje izdelovanje adventnih vencev. Slednji so simbolizirali krog življenja in vrtenje letnih časov, zimzeleno rastlinstvo je predstavljalo moč Zemlje, ki uspe preživeti temo, sveče pa Sonce, ki vrača svetlobo in novo življenje. Veliko teh ritualov je kasneje prevzela krščanska cerkev in jih ohranila do današnjih dni.

Simboliko zimskega solsticija, da svetloba premaga temo, smo povezali s projektom Rastoča knjiga oz. z deklico z rastočo knjigo, ki nas spodbuja, da naj bo sonce tudi v nas, naj v naše življenje vnesemo več vedrine in optimizma, naj nam bo znanje pomembnejše od neznanja, ljubezen in spoštovanje močnejše od sovraštva. Usmerja nas, da postanemo bolj razmišljajoči in aktivni ljudje, ker so spremembe možne in odvisne najprej od nas. Ob vstopu v  zimski čas smo pri kipcu deklice z rastočo knjigo prižgali svečko, ki simbolizira to zmago svetlobe nad temo. Šmihelčanko smo ogreli  z velikim soncem in s pisanim šalom naših vrednot ter ji prišepnili, da je naša in da jo imamo radi. Učenci so dobili nekaj informacij o starem keltskem prazniku preko šolskega radia, od koder je zazvenela tudi keltska glasba. Še več informacij pa so  lahko učenci prebrali na oglasni deski v avli šole.  Najmlajši učenci so si z veseljem ogledali Vilinsko pravljico o zimskem solsticiju. Na podružnici Birčna vas so dan začeli z glasbo. Tanita Klobučar, učenka 3. razreda, je pri kipcu Birčanke, deklice z rastočo knjigo, zaigrala dve skladbi na violino. Vrata učilnic pa so bila medtem odprta, tako da so jo vsi lepo slišali, ji zaploskali in je bilo prijetno. Nato je sledil pogovor v učilnicah. Še posebej za prvošolce so bile informacije o praznovanju solsticija nekoč čisto nove  – tako da so z zanimanjem prisluhnili in najbolj zanimivo jim je bilo, da je noč najdaljša prav na ta dan v letu in da se dan začne daljšati. Odprlo se je vprašanje, kako se dan daljša – tako da je učiteljica to še prikazala (vrtenje in kroženje Zemlje okoli Sonca). Nato pa so se še pogovorili, da je lahko vsak od nas sonce s svojim vedenjem/odnosom do bližnjih. Na podružnični šoli so Birčanko ogreli s toplo odejico.

obvešča: Marjetka Dragman

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA CANKARJEVO PRIZNANJE

Cankarjevega tekmovanja, ki je potekalo v torek, 9. novembra, se je udeležilo 85 učencev od 4. do 9. razreda matične in podružnične šole.

Na podružnici Birčna vas je tekmovalo 9 četrtošolcev in 4-ije petošolci.

Bronasto Cankarjevo priznanje so osvojili:

4. razred: Lenart Jakše, Lucija Pugelj Siciliani

5. razred: Nuša Kovač, Tilen Gašper

Iskrene čestitke prejemnikom priznanj ter velika zahvala vsem sodelujočim tekmovalcem.

Naj bo knjiga še naprej vaša zvesta sopotnica.

                                                                                  Mentorici:

                                                                                  Mateja Železnik

                                                                                  Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

GOZDNA URICA

Naša podružnica se je v letošnjem šolskem letu vključila v Mrežo gozdnih šol Slovenije. Prvošolci bližnji gozd ob šoli z veseljem obiskujejo in raziskujejo. Tako so ga tudi v četrtek, 18. 11. 2021, ko so skozi okno učilnice po dolgem času pokukali sončni žarki, ki so se jih učenci zelo razveselili. Hitro smo se odločili, da bo današnji dan pravi za učenje v naravi. Sprehodili smo se do bližnjega gozda in med hojo opazovali spremembe v naravi. Učencem je bila zelo všeč hoja po listnati gozdni preprogi, saj je listje prijetno šelestelo pod njihovimi nogami. Hitro so nabrali nekaj različnih listov, jih razvrstili ter ugotovili, da se listi razlikujejo po barvi, obliki in velikosti. Iz nabranih listov so oblikovali mandale, različne vzorce in števila. Ugotovili so, da sta števili 1 in 4 sestavljeni iz samih ravnih črt, zato so ju oblikovali iz nabranih palic. Z oblikovanjem in štetjem smo tako utrdili števila do 5. Učenci so se v gozdu še razgibali, nato pa smo si s prepevanjem pesmic krajšali pot do šole. V dobri urici smo tako združili več učnih predmetov in uresničili veliko učnih ciljev. Učencem je bila gozdna učna urica zelo prijetna, razgibana in zanimiva ter se že veselijo novih gozdnih uric.

Učiteljici Marjanca in Metka

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK JE PRESTAVLJENO

Zaradi vse slabših zdravstvenih razmer v naši državi in vse številčnejše odsotnosti tekmovalcev na tekmovanju zaradi karantene, se državna raven tekmovanja prestavi na čas, ko se bodo razmere umirile. Datum še ni izbran, o tem vas obvestimo pravočasno. Tekmovanje bo izvedeno na naši šoli.

Obveščata Vika Kek in Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OBVESTILO

Spoštovani starši in skrbniki,


Vlada Republike Slovenije je na seji 5. 11. 2021 sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok vsebinsko opredeljuje izpolnjevanje pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT), izvajanje testiranja, uporabo zaščitnih mask, razkuževanje in prezračevanje prostorov. 
Odlok začne veljati 8. novembra 2021, razen 8. člena, ki opredeljuje samotestiranje učencev in dijakov. Določila tega člena se začnejo uporabljati 15. novembra 2021. S časovnim odlogom je dana možnost priprave na izvajanje vsebine tega člena, ki ga v nadaljevanju podrobneje pojasnjujemo. Do uveljavitve tega člena se za samotestiranje udeležencev vzgoje in izobraževanja uporablja dosedanji veljavni Odlok (Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21, 155/21, 170/21 in 171/21).


UPORABA MASKE
Uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 (v nadaljevanju zaščitna maska) je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Niso več dovoljene zaščitne maske iz blaga. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Uporaba zaščitne maske pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti ni obvezna za:
a) otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
b) vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
c) nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah,
d) osebe, ki izvajajo športno vadbo,
e) osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,
f) učence, dijake in študente pri pouku športa in športne vzgoje, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta,
g) ob upoštevanju pogoja PCT v šolski jedilnici.

Starši in skrbniki,
prosimo vas, da v šolo pošiljate LE ZDRAVE OTROKE, brez znakov respiratornih bolezni. Bodimo skrbni in odgovorni.

Ostanimo zdravi!

Romana Šarec Rojc

ravnateljica OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SPREMEMBA VOŽENJ ZA PONEDELJEK, 8. 11. 2021

Objavljeno v Novice | Komentiraj

V vsaki kuhinji drugače diši

Vabimo vas, da si ogledate posnetek, kjer se vam bodo predstavili učenci Podružnice Birčna vas. Ustvarjali so na temo hrane in zdravega načina življenja.

Klikni: https://youtu.be/Nskt6t4bS_I

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajeni likovni ustvarjalci Podružnice Birčna vas

Na podružnični šoli učenci radi likovno ustvarjajo. Pri delu so samostojni, kreativni in imajo bujno domišljijo. V oktobrski številki Cicibana v Cici nabiralniku sta bili nagrajeni risbi z motivom V DEŽJU, lanskih drugošolcev Luke Roženbergarja  in Oskarja Jeniča. V novembru  pa črtni risbi KAMELEON in PAPIGA letošnjih tretješolcev,  prav tako Luke in Oskarja. Nagrajeni sta bili tudi risbi MORSKO DNO učencev četrtega razreda Blažke Pirc in Tomaža Gregorčiča. Čestitke  mladim likovnim umetnikom in njihovim mentoricam Marjanci Šoško, Sari Šenica in Mateji Železnik. S svojo strokovnostjo, predanostjo in svetovanjem so učence vodile do vidnih uspehov.

Dosežki ustrezajo tretjemu mestu na državni ravni.

                                                                                                             Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Naravoslovni dan: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG/V VSAKI KUHINJI DRUGAČE DIŠI

15. oktober je za našo šolo, OŠ Šmihel, poseben dan. Ta dan namreč šola praznuje svoj rojstni dan, ki mu pravimo Mihaelov dan. Letos je OŠ Šmihel dopolnila 157 let. Prav tako smo letos obeležili 112. obletnico Podružnice Birčna vas in 6. obletnico projekta Rastoča knjiga. Letošnje leto smo vsi na matični in podružnični šoli dan obleležili kot naravoslovni dan. Letošnja tema projekta Rastoča knjiga je Zdrav življenjski slog, ki ga spremlja motivacijsko geslo: “Gibanje in zdrava prehrana – to naj bo naša vsakdanja navada.” Učenci v vseh razredih so imeli dejavnosti, povezane z zdravim načinom prehranjevanja. Dan smo pričeli z mislimi g. Janeza Gabrijelčiča:

Spoštovani! 

Zaradi korona virusa in tudi nekaterih drugih težav, ki jih srečujemo na globalnem področju, se nahajamo v  tako imenovanih slabih, težkih časih. Najslabše bi bilo, če bi se predali in brezvoljno čakali, kaj se bo zgodilo. Zato smo lahko veseli, da imamo na OŠ Šmihel projekte, s katerimi se aktivno odzivamo na obstoječe probleme.

Tako smo v  naši Abecedi vrednot, ki je sestavni del Rastoče knjige Osnovne šole Šmihel,  opredelili zdravje kot pomembno vrednoto, kateri moramo posvetiti veliko našega razmišljanja in delovanja. Zdravje je direktno povezano s hrano in prehranjevanjem, zato je današnji Mihaelov dan namenjen temu, da kakovost življenja čim bolj povežemo s celotnim procesom prehranjevanja.

Na ta proces lahko namreč v precejšnji  meri vplivamo tudi sami, če se s pomočjo staršev, starih staršev ali drugih sorodnikov, najprej vključimo v pridelavo zdrave hrane v njihovih vrtovih. Nato pa uveljavljamo tudi zdrave prehranjevalne navade.

Še najbolje pa bi bilo, če bi  na nek način pridobili en, dva ali tri kvadratne metre vrta in ga nato sami prelopatali, posejali ali posadili, ter pridelovali zdravo hrano.    

V skladu z našo vizijo, da naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost, vam želim lepo praznovanje ob 157 obletnici šole. Pa tudi razmislek o tem,  kakšno veselje lahko povzročite sebi in bližnjim, s prihodnjimi dobrotami iz vašega vrta. Ne bo enostavno, vendar se izplača. 

Janez Gabrijelčič

Na Podružnici Birčna vas smo letos vključeni tudi v projekt DEKD: Dober tek. Naša podružnica si je izbrala svoj naslov: V vsaki kuhinji drugače diši. Ugotovili smo namreč, da ima vsaka gospodinja svoje trike, ki naredijo njeno kuho drugačno in posebno. Že v preteklem šolskem letu smo pričeli zbirati stare recepte naših dedkov in babic, ter zanimive domače recepte. Sorodnike učencev smo prosili, da odgovorijo na vprašalnik, ki se nanaša na prehranjevanje v njihovi mladosti. Prejeli smo nekaj zanimivih odgovorov, naša glavna ugotovitev pa je, da je bila včasih hrana lokalno pridelana, jedli so tople, kuhane obroke, veliko manj se je jedlo sladkih jedi. Tem so bili namenjeni prazniki in posebne priložnosti. Recepte bomo zbrali in uredili v našo kuharsko knjigo podružnice.

Poleg zbiranja receptov so učenci tudi likovno ustvarjali na temo prehrane ter s pomočjo staršev doma pomagali v kuhinji in se urili v svojih kuharskih sposobnostih. Verjamemo, da je bila izkušnja zanimiva in hkrati spodbudna za starše, ki bodo morda svoje otroke več vključevali v pripravo obrokov. Vemo, da je priprava tako zamudnejša, a veselje otrok ob pomoči, praktične izkušnje, prenašanje znanja na mlado generacijo ter lepi spomini vse to odtehtajo in so čudovita življenjska popotnica.

Učenci so se pripravili tudi na nastop, ki ga zaradi omejitev za zajezitev virusa žal nismo mogli v živo predstaviti staršem in ostalim obiskovalcev. Vendar smo točke vseeno posneli in združili v krajšo virtualno prireditev, ki bo tudi zunanjim gledalcem pričarala utrip tega dne.

Na naravoslovnem dnevu so vsi učenci sprva spoznali kratko zgodovino naše šole ter projekt Rastoča knjiga.  Nadaljevanje dneva je bilo poučno in ustvarjalno. Prvošolci so spoznali koristi pšenice in pravljico Rdeča kokoška ter ustvarjali na to temo, drugošolci so spoznavali koruzo in njeno uporabo ter se pogovarjali o škodljivosti sladkorja, tretješolci so podrobneje  spoznali krompir, četrtošolci pa ajdo. Vse naštete surovine so namreč močno vključene v slovensko kuhinjo. V petem razredu so pisali recept za čudežno juho in se podali v domišljijski svet. Vsi učenci pa so si ogledali razstavo v telovadnici. Učiteljica Majda Kolenc ima namreč zelo bogato osebno zbirko starih kmečkih predmetov, ki smo si jo lahko ogledali tudi sami. Učence je zelo pritegnila. Ugotovili smo, da so bili najbrž včasih otroci veliko manj izbirčni, saj so vsi jedli iz ene sklede. Tisti, ki se je kujal, je bil ob koncu obroka lačen.

Učenci so dan zaključili z Mihaelovim kosilom, ki je bil tudi letos po izboru učencev. Učenci so si izbrali dunajski zrezek, pražen krompir, mešano solato, limonado in za posladek sladoled.

Dan je bil zanimiv, učenci so bili polni lepih vtisov. Prvošolci so med drugim dejali:

Gabrijel: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo gledali projekcijo o tem, kakšna je bila včasih naša šola.

Andrija: Zanimiv mi je bil pogovor o naši šoli.

Tilen Z.: Zanimive so mi bile stare posode na razstavi.

Luka: Všeč mi je bilo, ko smo izdelovali kokoško.

Lan: Meni pa je bila všeč metla, ki so jo imeli v starih časih.

Dunja: Najbolj mi je bila všeč punčka (Birčanka – deklica z Rastočo knjigo). Ker punčka bere knjigo in ker vem, da se iz knjig veliko naučimo.

Lan: Želim si, da bi imela naša šola za svoj rojstni dan tortico.

Andrija: Želim si, da bi ji prinesli darilo.

Vse najboljše, draga šola! Želimo ti še veliko lepih let, nasmejanih generacij učencev, potrpežljivih in srčnih učiteljev ter obilo veselja pri prenašanju modrosti.

Zapisala: Mojca Pirc, v sodelovanju z ostalimi učiteljicami

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Govorilne ure: oktober

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bodo govorilne ure v mesecu OKTOBRU organizirane v torek, 19. 10. 2021, in sicer:

– 15.30–17.00 na podružnici,

– 16.00–17.30 za starše učencev od 1. do 4. razreda in

– 16.30–18.00 za starše učencev od 5. do 9. razreda.

Govorilne ure bodo potekale interaktivno (ZOOM, SKYPE …) ali preko telefona. Na govorilne ure se obvezno prijavite, in sicer najkasneje do ponedeljka, 18. 10. 2021, na elektronski naslov razrednika ali učečega učitelja.

Romana Šarec Rojc

ravnateljica OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Vtisi tretješolcev o plavalnem tečaju

Tretješolci smo se v tednu od 27. 9. do 1. 10. 2021 udeležili plavalnega tečaja na OŠ Grm. Nekaj učencev je delilo svoje vtise in izkušnje, ki so jih pridobili na plavalnem tečaju.

Z našim razredom smo šli na plavalni tečaj. Plavali smo cel teden. Vsako jutro nas je avtobus peljal do Šmihela. Imeli smo učitelja Boštjana. Plavali smo kravl, hrbtno in prsno. Dobil sem zlatega delfina kot najboljši plavalec razreda. Najboljša tehnika plavanja mi je kravl. Bil sem v večji skupini. Imeli smo dobro malico. Zelo lepo je bilo.

                                                                                                                                                                            Jakob Muhič

Prišel je teden plavanja. Zbrali smo se pri Osnovni šoli Grm. Spoznali smo učitelja Boštjana. Prvi dan smo plavali žabico. Naslednje dni nas je naučil še nekaj plavalnih tehnik. Zabaval sem se s sošolci. Všeč mi je bilo kosilo v Šmihelu. V petek smo plavali za oceno. Najbolj mi je bilo všeč, ker nismo imeli domačih nalog. Dobil sem oceno 5 in srebrnega delfina.

                                                                                                                                                                              Lovro Ovniček

Prejšnji teden sem šel na plavalni tečaj. Vsak dan smo šli z avtobusom v mesto. Najprej smo šli v šolo Šmihel, potem pa na Grm. Z učiteljem Boštjanom in učiteljico Saro smo se učili plavati. Ko smo končali, smo šli nazaj v Šmihel in imeli kosilo. Po kosilu smo šli nazaj v Birčno vas. Bilo je zabavno in veliko sem se naučil.

                                                                                                                                                                        Uglješa Zmijanjac

Na plavalnem tečaju smo plavali in se potapljali. Na koncu in začetku smo imeli prosto igro. Ko smo plavali, smo se zabavali. Najbolj mi je bila všeč igra s črvi. Na plavalnem tečaju sem se naučila delati stojo. Voda v bazenu je bila mrzla. Kljub temu sem se naučila dobro plavati. Na plavanju smo bili razdeljeni v dve skupini. Na koncu tečaja smo bili ocenjeni. Teden je hitro minil. Imeli smo se lepo.

                                                                                                                                                                         Tanita Klobučar

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SPREMEMBA VOZNEGA REDA

Zaradi gradnje vodovodnega priključka bo do 7. 11. 2021 spremenjen vozni red za šolski avtobus. Ker v Rajnovščah ni primernega obračališča, avtobus v času zapore ne bo vozil krožno, ampak bo šel iz Birčne vasi do Lakovnic, nato pa nazaj po isti cesti do Ruperč Vrha in naprej. Učenci z Jame naj na avtobus počakajo na križišču ob glavni cesti. Prav tako bo zapora vplivala na prevoz učencev z Rakovnika, Rajnovšč in spodnjega križišča v Stranski vasi.

Hvala za razumevanje.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obisk parašportnika Primoža Jeraliča

V petek, 24. 9. 2021, nas je na Podružnici Birčna vas obiskal parašportnik Primož Jeralič, stric naše prvošolke Ize Jeralič. Zelo smo bili veseli, da se je tako dobrovoljno odzval našemu povabilu in nas s svojim predavanjem navdušil.

Njegova športna zgodba se je začela že zelo zgodaj, ko je, kot je sam dejal, plezal skozi balkon v njihovo hišo, se podil po okoliških ulicah svojega doma in bil kot vsak običajen otrok razigran. Resneje se je s športom začel ukvarjati po 12. letu, ko je bil njegov primarni šport atletika. Učence je navdušil s podatkom, da je preskočil celih 196 centimetrov. Šport je bil vedno del njegovega življenja.

Življenje se mu je močno spremenilo po smučarski nesreči v njegovih dvajsetih letih. Po hudem padcu je potreboval kar nekaj časa, da je okreval. Vendar njegovo življenje ni bilo več enako, saj je pristal na invalidskem vozičku. Vendar ga volja do življenja in športa ni zapustila. Začel se je ukvarjati s športom kot parašportnik. Njegova najljubša disciplina je tako postala kolesarjenje z ročnim kolesom, ki so ga naredili posebej zanj, po njegovih merah. Začetki so bili težki, saj se je bilo potrebno privaditi novega načina gibanja, a njegova trdna volja ga tudi tokrat ni pustila na cedilu. Kot kolesar je dosegal vidne rezultate na večjih tekmovanjih, zato so ga povabili na paralimpijske igre v Riu. To je bila seveda velika čast, ki pa je hkrati za sabo potegnila ure in ure treniranja in usmerjanja misli k temu cilju. Dejal je, da vse ni potekalo po načrtu, saj je nekaj mesecev pred velikim tekmovanjem doživel bližnje srečanje z avtomobilom, katerega posledica je bilo uničeno kolo. Ker je bilo časa malo, nova izdelava pa ni bila možna čez noč, se je odpravil v Nemčijo, kjer so mu v najkrajšem možnem času izdelali novo ročno kolo. Primož je dejal, da so se ga olimpijske igre močno dotaknile. Spoznal je veliko zanimivih ljudi, vsak s svojo življenjsko zgodbo, ki ga je privedla do Ria. Tudi mi smo, ko smo gledali posnetke paralimpijcev, ki so tako borbeno sodelovali v olimpijskih disciplinah, doživeli delček tega utripa. Kjub temu, da je Primož olimpijsko tekmo s kolesom končal navkljub počenemu okovju, je dosegel odlično deseto mesto.

Danes je Primož še vedno vpet v športno življenje, vendar se z njim ne ukvarja več profesionalno. Življenje mu zapolnjujeta njegova otroka, ki ju uči, da moraš biti v življenju vztrajen, čeprav srečaš prepreke, za katere se ti zdi, da so nepremostljive. Prav tako je Primož pravi motivator, saj s svojim pozitivnim pristopom in pristnim ter iskrenim nasmehom pritegne poslušalce in jim ponudi misli za razmišljanje.

Učenci so ob koncu srečanja Primoža zasuli z vprašanji, na katere je zelo potrpežjivo odgovarjal. Prav tako je podpisal kar nekaj listov, ki so mu jih prinesli učenci, ki jih je njegov avtogram zelo razveselil. Nekateri so ob koncu dejali, da si niso mislili, da je lahko gospod na invalidskem vozičku tako mogočen športnik s tako težko življenjsko zgodbo. In res je, take zgodbe se nas dotaknejo in na nas pustijo vtis in pečat za življenje. Primož, hvala za tako lep obisk in srečno še naprej.

Zapisala: Mojca Pirc, vodja podružnice

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mladi literati Podružnice Birčna vas ob Evropskem tednu mobilnosti

Učenci Podružnice Birčna vas so pod mentorstvom učiteljic sodelovali na literarnem natečaju, ki ga je v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, razpisala Mestna občina Novo mesto.

Na letošnji razpis s sloganom ETM, »Živi zdravo – Potuj trajnostno.« so prejeli 26 literarnih prispevkov od katerih so izbrali 7 najboljših, med njimi pa kar 5 literarnih besedil naših učencev:

ADAM MARJANOVIĆ, 2. r., besedilo: Pot domov, mentorica Andreja Krnc

NEJC BUKOVEC, 2. r., besedilo: Čista narava, mentorica Andreja Krnc

NEŽA FABIJAN, 4. r., besedilo: Živi zdravo-potuj trajnostno, pesem Potujem, mentorica Mateja Železnik

– ULA MUHIČ, 5. r. , besedilo: Deklica in kolo,  mentorica Milka Hudoklin

– JAN HOČEVAR, 5. r., besedilo: Naša zemlja,  mentorica Milka Hudoklin

Predstavitev izbranih literarnih besedil je potekala ob zaključku projekta ETM, in sicer v sredo, 22. septembra 2021, ob 9.30 na Glavnem trgu.

Štirje učenci so doživeto predstavili svoje pesmi in zgodbo pred množico obiskovalcev, ki so temu ob obisku mestnega trga tudi prisluhnili. Po končanem nastopu smo si ogledali še predstavljene aktivnosti športnih, gasilskih in drugih društev. Največ pozornosti sta pritegnili reševalno in gasilsko vozilo vseh mladih vrtčevskih in osnovnošolskih ter ostalih obiskovalcev. 

Malce drugačen dan kot so ga preživeli ostali učenci na športnem dnevu, smo z učenci zaključili tako, da smo se peš odpravili do šmihelske šole ter se v Birčno vas vrnili s šolskim kombijem.

Vsem učencem, ki so sodelovali na literarnem natečaju, iskreno čestitamo ter smo na vašo ustvarjalnost ponosni.

                                                                                                         Zapisala: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

Birčna vas, 20. 9. 2021

Spoštovani!

V petek, 24. 9. 2021, bomo na naši šoli izvedli jesensko zbiralno akcijo odpadnega papirja. Prosimo vas, da odpadni papir odložite v zabojnik pred šolo. Papir naj bo v kartonastih škatlah ali zvezan v snopih. Zabojnik bo pri šoli od 6.30 do 16.00.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

 učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Sprejem prvošolčkov v Birčni vasi

V sredo, 1. septembra 2021, je šolski prag Podružnice Birčna vas prvič prestopilo 19 radovednih in prisrčnih prvošolčkov. Na igrišču je njih in njihove starše toplo pozdravila in nagovorila gospa ravnateljica Romana Šarec Rojc, ki jim je zaželela vse lepo v novem šolskem letu. Ker se zavedamo pomena varnosti, je nekaj pomembnih napotkov za prometno varnost podal vodja policijskega okoliša Ladislav Marentič. Po toplem sprejemu so prvošolčki skupaj z učiteljico Marjanco Šoško in drugo strokovno delavko Marjetko Slana Pevec pogumno zakorakali v hram učenosti. V matični učilnici jih je nestrpno pričakoval Nande, maskota, ki bo prvošolce spremljala skozi celotno šolsko leto, jih razveseljevala, spodbujala ter jim priskočila na pomoč pri šolskih izzivih. Ko smo se spoznali, je Nande podaril prvošolčkom rumene rutice, da bodo vidni in da bomo vsi na njih še posebej pozorni. Nato so izdelali spominsko risbico, se naučili pesmico ter se posladkali s čokoladnim ježkom in sokom. Prvošolčki so povedali, da jim je prvi šolski dan minil zelo lepo. Naj jim ostane v najlepšem spominu.

Prvošolčki, srečno na vaši novi poti!

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo o pričetku pouka

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mladi Birčenski umetniki

V julijsko-avgustovskem Cici nabiralniku sta bili nagrajeni risbi prvošolcev Nejca Bukovca in Pike Gašper. Njuna likovna tehnika je bila grafika na foliji. Prvošolčkoma je bilo likovno ustvarjanje zelo všeč, saj sta naredila krasen cvetoč travnik. Pri delu sta bila zelo radovedna in motivirana, saj grafike na foliji še nikoli nista ustvarjala. Preizkušala sta nove materiale in izredno uspešno dosegla raznolikost barvnih linij v svojem cvetočem travniku. Grafiki sta ustrezno izvedeni, barva je intenzivna, pa tudi odtis je čist. Učenca sta veliko pozornosti posvetila čistosti robov, kar je izredno pohvalno.

Čestitke Nejcu in Piki!  Dosežka ustrezata 3. mestu na državni ravni.

Nejc Bukovec,

1. a/p

Pika Gašper,

1. a/p

Vse pohvale in čestitke pri likovnem vodenju in usmerjanju mladih umetnikov Mojci Pirc in Andreji Krnc.

                                                                                           Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Prevzem spričeval

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Odplesali smo počitnicam naproti …

Zapleši z nami TUKAJ ali TUKAJ.

.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Podelitev priznanj literarnega natečaja V majhnem plašču besed

JAZ BI HODIL

V MAJHNEM PLAŠČU BESED.

ALI POD TEM NAJ SE SKRIVA TOPEL,

SVETÁL SVET.

KAJ JE BOGASTVO?

KAJ JE RAZKOŠJE?

ZAME JE ENO:

MAJHEN PLAŠČ IMAM

IN TA PLAŠČ NI NOBENEMU

PODOBEN.

(SREČKO KOSOVEL: MAJHEN PLAŠČ)

V mesecu aprilu je bil razpisan literarni natečaj V majhnem plašču besed. Učenci podružnične šole Birčna vas so izziv z veseljem sprejeli in napisali veliko literarnih besedil. Svoja razmišljanja so razkrili v pesmicah in proznem besedilu. Podelitev priznanj in nagrad je potekala v ponedeljek, 21. 6. 2021, na vrtu knjižnice Mirana Jarca. Dogodek je vodila ga. Klavdija Kotar. Sodelovalo je 25 učencev iz petih osnovnih šol. Letos se je komisija odločila, da nagradi vse sodelujoče učence na omenjenem natečaju.

Avtorji so se predstavili s svojimi literarnimi deli. Drugošolci, Jakob Muhič, Luka Rožembergar in Oskar Jenič, so svoja prozna dela tudi ilustrirali. Čudovito pesem z naslovom Žabice je predstavil  Tilen Gašper, učenec četrtega razreda. Petošolci so prebrali svoja dela z naslovom Moj navidezni prijatelj in pesmice. Mladi pesniki in pisatelji so Lun Blažič, Žan Klobučar, Nik Kulovec, Aneja Menart, Jure Vidmar, Rožle Pirc in Ožbej Žagar. Nastopajoči  so prejeli priznanja in nagrade, starši in mentorji pa so jih nagradili z aplavzom. Organizatorka ga. Klavdija Kotar se je ob koncu prireditve zahvalila učencem  za literarno ustvarjanje in jim zaželela še veliko uspehov pri pisanju. Vsem prisotnim pa prijetne dopustniške dni, kjer naj nas vedno in povsod spremlja knjiga.

Mentorice: Marjanca Šoško, Milka Hudoklin, Mateja Železnik in Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo o spremembi transakcijskega računa OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

UČNA GRADIVA IN ŠOLSKE POTREBŠČINE za šolsko leto 2021/2022

Spoštovani starši!

Bliža se konec šolskega leta in zopet je čas, ko razmišljamo o nakupu učnih gradiv in šolskih potrebščin za novo šolsko leto. Razredniki vam bodo po e-pošti poslali sezname in spletne povezave do dobaviteljev, ki so naše sezname že vključili v svojo ponudbo. Nakup preko spleta je enostaven in hiter. Lahko pa seznam natisnete in nakup opravite v trgovini po vaši izbiri. Seznami učnih gradiv in šolskih potrebščin bodo dostopni tudi na spletni strani šole, v zavihku Knjižnica. Vsi učenci imajo možnost brezplačne izposoje kompleta učbenikov iz učbeniškega sklada. Samo v primeru, da boste učbenike kupili sami, vas prosimo, da to sporočite na e-naslov: marjetka.dragman@os-smihel.si, in sicer do 21. 6. 2021.

GRADIVA

Povezave do dobaviteljev:

KOPIJA NOVA (TUKAJ).

BAGS AND MORE (TUKAJ).

MLADINSKA KNJIGA (TUKAJ).

DZS (Na spletni strani www.dzs.si  vtipkajte hitro kodo 5086841).

Za dodatne informacije lahko pokličete  na telefonsko številko 07 39 35 125.

Lep pozdrav,

                                                           Marjetka Dragman, upravljalka učbeniškega sklada

                                    

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SLOVESNI DVIG PODSTAVKA RASTOČE DEKLICE NA OŠ ŠMIHEL IN PODRUŽNICI BIRČNA VAS

V petek, 3. junija 2021, so na podružnici pred začetkom pouka zazveneli prijetni zvoki glasbe. Pred našo Birčanko v avli šole so se zbrali predstavniki vseh petih razredov z vodjo podružnice, Mojco Pirc, in koordinatorico projekta Rastoča knjiga, Marjanco Šoško. Ob zvokih violine, na katero je igrala učenka 2. razreda, Tanita Klobučar, smo odkrili nov podstavek, na katerem sedi naša deklica. Modre in prijetne misli, na temo medsebojni odnosi, ki so bili v letošnjem šolskem letu še toliko bolj pomembni, saj bi brez dobrih odnosov, sodelovanja, razumevanja in podpore težko premagali zahtevno obdobje, ki nam ga je prinesla epidemija in šolanje na daljavo, so prispevali in z njimi naš podstavek oplemenitili: Mojca Pirc, Mateja Petric iz Posvetovalnice  za učence in starše Novo mesto ter učenca Tanita in Žan Klobučar z družino.

Na matični šoli Šmihel pa smo za slovesni dvig podstavka Šmihelčanke simbolično izbrali dan Primoža Trubarja, 8. junij 2021. Ob kipcu so se zbrali predsedniki vseh oddelkov na šoli ob prisotnosti ravnateljice Romane Šarec Rojc ter koordinatoric projekta, Marjetke Dragman in Mojce Klobučar. Za povezovanje programa sta poskrbeli šestošolki Laura Galič in Maša Gregorčič, ki sta predstavili uresničene cilje letošnjega projekta na temo odnosov.  Za glasbeno popestritev so poskrbeli šestošolec Jurij Selan s saksofonom, devetošolki Ajda Pečnik in Lara Šetina s pesmijo o prijateljstvu, sedmošolec Julij Ogulin s kitaro ter Sanja Lužar s pomenljivo pesmijo Ne bodi kot drugi. Trak sta slovesno prerezali zmagovalki natečaja za najizvirnejšo družabno igro, drugošolka Alina Zupančič in sedmošolka Tamara Kojić. Omenjeni deklici sta z družino prispevali tudi dragoceni misli, ki nas bosta vedno spomnili na pomembnost spoštljivih medsebojnih odnosov, ki so temelj za pristno prijateljstvo. V veliko čast nam je, da je gospa Mateja Petric tudi za matično šolo zapisala čudovito misel, ki pravi, da živih odnosov in žive besede ne more in ne sme nadomestiti nobena tehnologija.

Ob koncu šolskega leta lahko zagotovo rečemo, da smo z dobrimi medsebojnimi odnosi živeli filozofijo Rastoče knjige, ki temelji na odličnosti. Odličen pa je bil vsakdo izmed nas! Skupaj smo rastli, povečevali svoje znanje, krepili vrednote in bili predvsem človek drug do drugega. S svojimi dejanji smo dokazali, da smo z odgovornim in spoštljivim odnosom do sebe zgradili most dobrih odnosov v družini, šoli in širši skupnosti. Želimo si, da bi se naši odnosi še naprej krepili in bogatili in kot je zapisala gospa Mateja Petric: »Z roko v roki gre lažje. Skupaj zmoremo vse.«

Koordinatorice projekta Rastoča knjiga OŠ  Šmihel:

Marjetka Dragman, Mojca Klobučar in Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Podelitev priznanj značkarjem prvega in petega razreda

Tudi letos je na podružnici večina učencev uspešno opravila bralno značko. Učencem so bila priznanja podeljena v okviru razredov. Prvošolcem, ki so letos prvič opravljali bralno značko in petošolcem, ki letos zaključujejo s šolanjem v Birčni vasi, pa je priznanja podelila ravnateljica ga. Romana Šarec Rojc. Učence je spodbudila k branju v prihodnosti in jim dala moder nasvet, da je knjiga najboljša prijateljica, ki nikoli ne razočara. Prav tako so učenci izvedeli, da so bili letos v branju številčno fantje in dekleta zelo izenačeni. Kakor koli, vsem bralcem iskreno čestitamo in si v prihodnje želimo, da imamo vsaj toliko značkarjev, kot letos, stremimo pa k cilju, da bi bralno značko opravili vsi.

Učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Razstava likovnih del v DSO Šmihel

Učenci OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas smo v šoli risali pravljične junake. Radi obiskujemo šolsko knjižnico, kjer si knjige tudi izposodimo. Prebrali smo že mnogo knjig. Zelo blizu so nam pravljice. Te so nam starši, dedki in babice z veseljem brali, ko smo bili še majhni. Hitro smo poiskali svojega pravljičnega junaka in ga likovno predstavili. Risali smo jih v različnih likovnih tehnikah. Nastala so čudovita likovna dela, ki si jih lahko ogledate v avli Doma starejših občanov Novo mesto. Za varovance DSO smo pripravili kratek kulturni program. Veselilo nas je, da smo se lahko po dolgem času predstavili z razstavo in kulturnim programom. Presenečeni in ponosni smo bili, ko smo opazili, da si je naša ravnateljica, ga. Romana Šarec Rojc, vzela čas in prišla na otvoritev razstave. Razveselila nas je s pohvalami.

V DSO so nas po končanem kulturnem programu prijazno postregli s pijačo in sladoledom.

Upamo, da smo starostnikom vsaj malo polepšali dan.

                                                                                                             Učenci Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Rezultati državnega tekmovanja Logična pošast

Šolskega tekmovanja Logična pošast se je udeležilo 27 učencev od prvega do petega razreda podružnice Birčna vas. Osvojili so 11 bronastih in 15 bisernih priznanj. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 13 učencev.

Srebrno priznanje je osvojilo 7 učencev.

To so Nejc Bukovec, Adam Marjanović, Luka Roženbergar, Oskar Jenič, Tanita Klobučar, Jakob Muhič in Ula Muhič.

Vsem tekmovalcem in mentoricam iskreno čestitamo!

Vodja tekmovanja: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obisk sekvoje

Z učenci prvega razreda smo se odpravili do razvalin gradu Ruperč vrh in sekvoje ob njih. Nekateri učenci so se s sekvojo prvič srečali od blizu. Presenetilo jih je, kako je deblo sekvoje v resnici debelo. Ko so jo vsi objeli, so prišli ravno okoli njenega debla ob vznožju. Na dan obiska trava okoli razvalin še ni bila pokošena, zato so učenci dejali, da smo v pravi džungli. Smo pa izkoristili travniške cvetlice in se pogovorili o njihovih imenih in zdravilnih učinkih. Pobliže smo si ogledali tudi del gradu, kjer je bila najbrž klet. Ko smo odhajali, smo stopili še do štora druge sekvoje, ki so jo morali posekati, saj je začela bolehati, poleg tega pa je vanjo tudi udarila strela.

Učiteljici Andreja in Mojca

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Brujinamo in štejemo

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 smo na Podružnici Birčna vas sodelovali pri Unescovem projektu. Učenci so spoznali števila do deset v slovenskem in romskem jeziku s pomočjo simpatične izštevanke z naslovom Brujinamo, brujinamo/Štejemo,štejemo. Da je bilo učenje bolj zanimivo so učenci pod mentorstvom učiteljic podaljšanega bivanja izdelali slike za kamišibaj, zraven pa dodali besedilo izštevank v obeh jezikih. Kamišibaj je odprl svoja vrata tudi za ostale učence, saj so jim ga učenke predstavile v obeh jezikih. Izvedba je bila učencem zanimiva in tudi sami so se preizkusili v branju romskega jezika ter ugotovili, da zadeva le ni tako enostavna.

Učiteljice podaljšanega bivanja

Objavljeno v Novice | Komentiraj