Najmlajši literati na srečanju s pisateljico Mašo Ogrizek

JSKD Novo mesto je tudi letošnje leto razpisal literarni natečaj V majhnem plašču besed. Prejeli so več kot 200 literarnih prispevkov. Vsak avtor je na razpis poslal več svojih pesmi in zgodb. Komisija je med ustvarjalci izbrala 14 mladih avtorjev.

Med letošnjimi nagrajenci sta bila tudi učenca OŠ Šmihel, Podružnice Birčna vas. Najmlajša literata Dolenjske sta postala Gal Bartolj, učenec drugega in Daša Drašler, učenka 3. razreda.

Udeležila sta se Območnega srečanja najmlajših literatov osnovnih šol, ki je bilo v četrtek, 1. 6. 2017, v sklopu 40. dolenjskega knjižnega sejma v Galeriji Krka. V prijetnem pogovoru s pisateljico Mašo Ogrizek so literati spoznali, kako in na kakšen način ustvarja »čisto zaresna« pisateljica. Predstavila je nekaj svojih  knjig: Gospa s klobukom, Ko-ko-krišna, Krasna zgodba, Slon na drevesu… Na srečanju je vseh štirinajst izbranih ustvarjalcev predstavilo delček svojega ustvarjanja.

Druženje mladih ustvarjalcev s pisateljico je bilo prisrčno in v veliko zadovoljstvo vseh udeležencev prireditve: staršev, mentorjev, predstavnikov JSKD Novo mesto in ostalih ljubiteljev lepe slovenske besede.

 

Gal je na srečanju predstavil svojo pesem in zgodbo.

Ljubezen vse premaga

Nekoč, za devetimi gorami in devetimi vodami, je živela Ljubezen. Bila je vedno dobre volje. Nekega dne pa se je v mesto naselila Slaba volja. Vsi v mestu so postali žalostni in jezni. Svet se jim je obrnil na glavo. Ljubezen se je odločila, da mora premagati Slabo voljo. Vendar je ni in ni mogla premagati. Sklenila je, da gre po prijatelje. Šla je po Lepoto, Ljubkost in Lahkotnost. Skupaj so se močno trudile in premagale Slabo voljo. V mestu so bili vsi veseli. Od tedaj so lahko spet živeli srečno in zdravo, saj je med njimi vladala ljubezen. Ljubezen se je iz srca zahvalila Ljubkosti, Lahkotnosti in Lepoti, saj so skupaj obrnile svet na lepše.

Žoga

Moja žogica skaklja –

levo, desno sem in tja.

Vržem jo visoko v zrak

in počutim se junak.

 

Daša pa je povedala svojo pesem Jutro in noč.

Jutro in noč

 Lepo jutro se je zbudilo

in me nežno poljubilo.

Vesela sem soncu pomahala

ter se malo posmejala.

 

Spet je noč za dnem prišla,

me v mirne sanje zazibala.

Po trdnem spancu sem se zbudila

in spet jutro opazila.

 

Čestitamo Galu in Daši in jima želimo še veliko uspehov pri pisanju.

Mentorice: Marjanca Šoško, Vida Šter, Barbara Vidic

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.