OBISK GROHARJEVE HIŠE V SORICI

V četrtek, 16. 5. 2024, so učenci 1. in 2. razreda obiskali Groharjevo hišo v Sorici, učenci od 3. do 5. razreda pa so jo obiskali naslednji dan, v petek, 17. 5. 2024.

Oba dneva so se učenci z avtobusom odpeljali do prelepe visokogorske vasice, kjer je živel in ustvarjal eden bolj znanih slovenskih slikarjev, Ivan Grohar. Njegova rojstna hiša je danes urejena kot muzej. V njej nas je sprejel vodič Gašper, ki je z učenci izvedel dve zanimivi delavnici. Najprej so učenci v glasbeni sobi spoznali in zaigrali na različna glasbila. Ob koncu delavnice pa so že ubrano zaigrali v orkestru. Nato so odšli v slikarski atelje, kjer jim je Gašper predstavil nekaj trikov, kako ustvariti risbo s pomočjo senčenja. Nastali so čudoviti izdelki. Preden pa smo se vrnili na našo podružnico, smo si ogledali še razstavo slik Ivana Groharja z originali iz njegovega zgodnejšega obdobja ter reprodukcijami iz njegovega kasnejšega obdobja ustvarjanja, iz katerega je najbolj poznana njegova slika Sejalec.

Dan je minil v prijetnem in ustvarjalnem vzdušju. Nekaj svojih vtisov o kulturnem dnevu pa so zapisali tudi učenci.

Sofija Božič: Zelo mi je bilo všeč, ko smo igrali na inštrumente in ko smo risali.

Erik Jerič: Zanimivo mi je bilo, ko sem risal vazo z rožami in igral na inštrument. Lepo mi je bilo tudi, ko smo si ogledali Groharjeve slike.

Matija Šmajdek Ilc: Zelo sem bil vesel, ker smo lahko igrali na različna glasbila. Želel pa bi si igrati na vsa glasbila, ki so jih imeli, vendar ni bilo dovolj časa.

Lija Hrovat: Meni je bilo najbolj všeč, ko smo risali vazo in se naučili novih stvari pri risanju s svinčnikom. Presenetila me je slika Ivana Groharja, ker je bila tako velika, zanimiva in lepa in nismo takoj vedeli, da prikazuje sejalca.

Polde Pirc: V Sorici mi je bilo zanimivo, ker smo igrali na različna glasbila in si ogledali Groharjeve slike.

Ula Novak: Všeč mi je bilo, ker smo igrali v orkestru in ker smo risali lepe slike s svinčnikom.

Iza Jeralič: Dobro mi je bilo, ker smo spoznali senčenje pri risanju in videli dela slikarja Ivana Groharja.

Adam Marjanović: Najbolj mi je bilo zanimivo, ko smo priredili koncert in ko smo risali.

Janez Lukšič: Zelo mi je bilo všeč igranje na glasbila in slikarski atelje.

Pika Gašper: Všeč mi je bil njegov kip v vasi Sorica ter slikarjeva soba z umetninami.

Luka Roženbergar: V Groharjevi hiši mi je bilo zelo dobro, ker sem spoznal veliko inštrumentov. Potem smo odšli risat. Tam sem se naučil senčenja. Ta dan mi je bil zelo všeč. Upam, da bom še kdaj odšel v Groharjevo hišo.

Jaka Jerič: V Groharjevi hiši mi je bilo zelo všeč, ker smo igrali na različna glasbila. Dobro je bilo tudi, ker smo risali in senčili. Hiša je res polna zabavnih stvari.

Zapisala: Marjanca Šoško

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.