V petek, 18. 11. 2016, smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Razdelili smo se v dve skupini. Prvi in tretji razred sta bila v eni učilnici, drugi in peti pa v drugi. Učenci 4. razreda so bili v Kočevju v življenju v naravi. Ko smo prišli v učilnico, nas je pričakala lepo pogrnjena miza. Na njej so bili košara z jabolki, kruh, namazan z maslom, kruh brez namaza in mleko. Vsak si je vzel prtiček, jabolko, kruh in mleko. Na prostoru smo tiho pojedli. Učiteljice so bile vesele, ker smo popili prav vse mleko.
Dan prej smo na zemljevidu poiskali kraje, od koder so prišla živila za tradicionalni zajtrk (Vavta vas, Hrastulje pri Škocjanu, Laze pri Logatcu, Sela pri Dolenjskih Toplicah, Rodine pri Trebnjem). Izvedli smo tudi anketo o tem, koliko učencev doma zajtrkuje. Ugotovili smo, da mlajši učenci zajtrkujejo redkeje kor starejši. Največji »zajtrkovalci« smo petošolci, saj vsi vsakodnevno zajtrkujemo. Tudi ostali so sklenili, da bodo pogosteje zjutraj jedli, ker so se pri in po zajtrku dobro počutili.
Zapisala: Manca Količ, 5. a