Tradicionalni slovenski zajtrk poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Namen akcije je otroke, mladino in širšo javnost seznanjati o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oz. živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.
Tako kot vsako leto smo ga pripravili tudi na naši šoli. Ob prihodu v šolo so učence pričakale lepo pripravljene mize, ki so jih pripravile kuharica Marjana ter učiteljici Vesna in Metka. Učenci so si samostojno namazali kruh z maslom in medom ter si nalili skodelico mleka. Za posladek so bila na voljo tudi jabolka. Zajtrk je potekal v prijetnem vzdušju. Med pogovorom smo ugotovili, da učenci veliko vedo o zdravem prehranjevanju, vendar pa še kar nekaj otrok doma ne zajtrkuje redno. Rekli so, da zato, ker navadno nimajo časa.
Zapisala Tatjana Badovinac, prof.