Nastop učencev v DSO Šmihel Novo mesto

Glasba ima na podružnični šoli Birčna vas pomembno mesto, saj skoraj ne mine dan, da ne bi slišali petja ali igranja na instrumente. Zunaj na sprehodih, v podaljšanem bivanju učenci večkrat prisluhnemo glasbi narave. Smo na manjši podeželski šoli blizu gozda, tako, da lahko prisluhnemo vetru, pticam, vodi, šumenju dreves in listov, vlaku, zvonu, traktorju… Ja, naši harmonikaši radi raztegnejo meh….Slišali so ga tudi danes varovanci Doma starejših občanov v Šmihelu. Jošt je potegnil harmoniko in zadonela je znana Slakova viža, V dolini tihi. Z glasbo vnašamo v življenje radost in veselje, s pesmijo ga sproščamo, ga čustveno plemenitimo in bogatimo. Poleg veselja in radosti, ki jo pesem in glasba nudita, lahko pridobimo tudi občutek pripadnosti. Pesem združuje tudi naš pevski zbor, ki ga odlično in s srcem vodi učiteljica Mateja Železnik. Ja, petje pomaga izboljšati naše razpoloženje. Stari rek pravi, da je petje zdravilo za nasmeh in dušo. Petje je brezplačno orodje, do katerega imamo dostop skoraj vsi. Lahko pojemo sami, v skupini ali pevskem zboru. Spremlja nas povsod. Če smo dobre volje, poslušamo lahkotno glasbo, v primeru žalosti pa se osredotočimo na umirjeno glasbo, ki nas pomirja, omogoča umiritev misli in razmišljanja. Glasbo uporabljamo tudi za učenje igranja instrumentov. Učenci Birčenske šole so pravi talenti igranja na instrumente, ki so se danes predstavili z različnimi skladbami in vižami. Slišali smo Ajdo na flavti, Lenarta, Jakoba in Jošta na harmoniki. Varovanci in zaposleni v DSO Šmihel so učence nagradili z bučnim aplavzom. Predstavili so pesem Moja Slovenija, Tri planike, DO-RE-MI igranje na glasbene cevi in še mnogo drugih. Nastop je spretno povezovala Ajda Jakše. Glasba je tesno povezana z gibanjem. Mnogokrat učenci vsebino pesmi prikažejo še z gibi. Tako je bilo tudi danes, kjer sta se predstavili petošolki Hana in Ula. Zibali smo se v ritmih Jerusalema. Petje in glasba odpirata srca. Kdor poje, slabo ne misli je stara modrost. Vemo pa, da petje poskrbi tudi za dobro držo, spomin, pogum in samozavest. Glasba je kot nasmeh, osreči poslušalce in pevce. Upamo, da smo jih danes za kanček osrečili tudi mi z našim nastopom in jim narisali nasmeh na obraz.
Učenci in zaposleni OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas smo se zahvalili vodstvu doma in zaposlenim, posebno pa skrbni animatorki ga. Mateji Zelič, ki v Domu starejših poskrbi za različne dogodke. Z njo sodelujemo že vrsto let. Učencem je podarila spominska darilca in jih pohvalila.
Razveselili smo se obiska naše ga. ravnateljice, Romane Šarec Rojc. Pohvalila je naš nastop, pevski zbor in prizadevno delo učiteljice Mateje. Skrbna vodja službe-prehrane, ter mamica našega učenca Jošta, ga. Jerneja Ovniček nas je izredno lepo pogostila. Razveselili smo se dobrot, posebno sladoleda.
Hvala, da smo bili lahko z vami.


Zapisala: Majda Kolenc

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.