Akcija zbiranja odpadnih baterij in plastične embalaže

Spoštovani,

v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto bomo v okviru projekta NovIKroG izvedli akcijo zbiranja odpadnih litij-ionskih baterij in plastične embalaže z oznako HDPE in PP, ki bo od 5. 5. do 16. 6. 2023 potekala v vrtcih in osnovnih šolah na območju osmih dolenjskih občin. 

Cilj zbiralne akcije je, da v lokalnem okolju sklenemo snovne zanke, torej da se materiale, ki bi sicer končali med odpadki, ponovno uporabi oziroma se iz njih izdela predmete, ki jih bodo šole in vrtci lahko koristno uporabili. Iz zbrane odpadne plastike z oznako HDPE in PP (neprosojna plastika, iz katere so izdelani zamaški, embalaža čistil, posodice skute, sladoleda, kislega zelja itd.) bodo partnerji projekta izdelali športne, didaktične pripomočke in druge uporabne predmete ter s tem zagotovili, da bodo neposredne koristi od zbiralne akcije imeli tiste šole in vrtci, ki bodo v akciji najbolj aktivni in pripomogli k učinkoviti sklenitvi lokalnega snovnega kroga. Zbrane odpadne Li-ionske baterije (najdemo jih v prenosnikih, ročnem orodju, e-kolesih in e-skirojih itd.) pa nameravajo uporabiti v sistemih solarnega napajanja za osvetljevanje javnih poti.

Namenska zaboja za zbiranje litij-ionskih baterij in plastike z oznako HDPE in PP bosta nameščena v vetrolovu šole (pred vhodom v avlo).

Vljudno vas vabimo, da podprete zbiralno in osveščevalno akcijo s sodelovanjem, saj boste s tem pripomogli k osveščanju o pomenu varovanja okolja in krožnega gospodarstva.

Kaj zbiramo?

a)    ČISTO PLASTIKO Z OZNAKO HDPE IN PP

Zbiramo plastiko izdelano iz HDPE ali PP, oznake na plastiki št. 2 ter 5. Kako vemo, da je plastika prava? Običajno sta ti dve vrsti plastike neprosojni, plastika je bolj kompaktna. Največkrat so iz teh vrst plastik izdelane:

·         trše posode od skut, kislega zelja ipd.,

·         trše neprosojne posode tekočih detergentov (npr. pralni gel, gel za pomivalni stroj, ipd.),

·         zamaški plastenk,

·         duplo kocke.

Plastična embalaža naj bo oprana (brez ostankov hrane ali čistil) in naj ne vsebuje drugih neplastičnih delov (kovina, papir, les, ipd.).

b)    LI-ION BATERIJE  

Zbiramo cilindrične/okrogle baterije tipa Li-ion. Nahajajo se največkrat v prenosnikih, elektronskih orodjih, kot so vrtalni stroji, skiroji ipd.

Učenci pod mentorstvom staršev odstranijo set baterij skupaj z notranjim ohišjem iz naprave. V kolikor so kontakti baterij (na koncih) izpostavljeni, naj jih prelepijo z izolirnim trakom ali debelejšim lepilnim trakom, da ne pride do stika  z drugimi baterijami.  Več informacij v zgibanki »Tudi baterije lahko zagorijo«.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.