GOZD JE NAŠA UČILNICA

V letošnjem šolskem letu smo se vključili v Mrežo gozdnih šol Slovenije in našo učilnico večkrat zamenjali z naravno učilnico v gozdu ter spoznali, da je narava naša najboljša učiteljica. Učili smo se raziskovati in natančno opazovati na konkretnih primerih v naravi, se učili znanje povezovati, poiskati vzroke in posledice ter postavljati zaključke ter predstavljati ugotovitve. Tako smo uresničevali cilje različnih predmetnih področij, se razgibali in se naužili svežega zraka.

Učenci so povedali, da jim je delo v gozdu všeč, da so opazili veliko novih rastlin in živali, ki jih do sedaj niso poznali. Poiskali so liste dreves in pripadajoče plodove, ki so jih našli pod drevesi. Lepo jim je bilo doživljati naravo z vsemi čutili. Raziskali so gozdna tla, štore, debla dreves in bili presenečeni nad pestrostjo najdb. V različnih oblikah dreves in štorov so iskali nove oblike in ker domišljija nima meja, so v gozdu našli tudi že dolgo izginule dinozavre. Z različnimi gozdnimi najdbami so ustvarjalno zgradili palčkove hišice. O dejavnostih so se pogovarjali tudi doma, nekateri so se s starši popoldne vrnili v gozd, si ogledali palčkove hišice, ki smo jih izdelali z učenci v gozdu in si nabrali gozdnih plodov.

Pri evalvaciji dela so učenci v pogovoru pokazali veliko znanja, zlasti pri analizi nalog, ki so jih v gozdu in v razredu vestno opravili. Navdušeni so izdelali plakate in svoje znanje povezali z novimi spoznanji. Učenci se radi gibajo in raziskujejo v naravi, so vedoželjni, pripravljeni sodelovati v manjših skupinah. Predlagajo tudi svoje ideje za uresničitev ciljev. Vsi delo in naloge vestno opravijo, saj jih delo v naravi še dodatno motivira.

Naša šola stoji na obronku gozda in zato tudi iz učilnice lahko opazujemo gozdne prebivalce. Toplo sonce je že pokukalo v naš gozdiček in komaj čakamo, da ga zopet obiščemo.

Zapisala: Andreja Krnc

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.