Prevzem spričeval

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Odplesali smo počitnicam naproti …

Zapleši z nami TUKAJ ali TUKAJ.

.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Podelitev priznanj literarnega natečaja V majhnem plašču besed

JAZ BI HODIL

V MAJHNEM PLAŠČU BESED.

ALI POD TEM NAJ SE SKRIVA TOPEL,

SVETÁL SVET.

KAJ JE BOGASTVO?

KAJ JE RAZKOŠJE?

ZAME JE ENO:

MAJHEN PLAŠČ IMAM

IN TA PLAŠČ NI NOBENEMU

PODOBEN.

(SREČKO KOSOVEL: MAJHEN PLAŠČ)

V mesecu aprilu je bil razpisan literarni natečaj V majhnem plašču besed. Učenci podružnične šole Birčna vas so izziv z veseljem sprejeli in napisali veliko literarnih besedil. Svoja razmišljanja so razkrili v pesmicah in proznem besedilu. Podelitev priznanj in nagrad je potekala v ponedeljek, 21. 6. 2021, na vrtu knjižnice Mirana Jarca. Dogodek je vodila ga. Klavdija Kotar. Sodelovalo je 25 učencev iz petih osnovnih šol. Letos se je komisija odločila, da nagradi vse sodelujoče učence na omenjenem natečaju.

Avtorji so se predstavili s svojimi literarnimi deli. Drugošolci, Jakob Muhič, Luka Rožembergar in Oskar Jenič, so svoja prozna dela tudi ilustrirali. Čudovito pesem z naslovom Žabice je predstavil  Tilen Gašper, učenec četrtega razreda. Petošolci so prebrali svoja dela z naslovom Moj navidezni prijatelj in pesmice. Mladi pesniki in pisatelji so Lun Blažič, Žan Klobučar, Nik Kulovec, Aneja Menart, Jure Vidmar, Rožle Pirc in Ožbej Žagar. Nastopajoči  so prejeli priznanja in nagrade, starši in mentorji pa so jih nagradili z aplavzom. Organizatorka ga. Klavdija Kotar se je ob koncu prireditve zahvalila učencem  za literarno ustvarjanje in jim zaželela še veliko uspehov pri pisanju. Vsem prisotnim pa prijetne dopustniške dni, kjer naj nas vedno in povsod spremlja knjiga.

Mentorice: Marjanca Šoško, Milka Hudoklin, Mateja Železnik in Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo o spremembi transakcijskega računa OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

UČNA GRADIVA IN ŠOLSKE POTREBŠČINE za šolsko leto 2021/2022

Spoštovani starši!

Bliža se konec šolskega leta in zopet je čas, ko razmišljamo o nakupu učnih gradiv in šolskih potrebščin za novo šolsko leto. Razredniki vam bodo po e-pošti poslali sezname in spletne povezave do dobaviteljev, ki so naše sezname že vključili v svojo ponudbo. Nakup preko spleta je enostaven in hiter. Lahko pa seznam natisnete in nakup opravite v trgovini po vaši izbiri. Seznami učnih gradiv in šolskih potrebščin bodo dostopni tudi na spletni strani šole, v zavihku Knjižnica. Vsi učenci imajo možnost brezplačne izposoje kompleta učbenikov iz učbeniškega sklada. Samo v primeru, da boste učbenike kupili sami, vas prosimo, da to sporočite na e-naslov: marjetka.dragman@os-smihel.si, in sicer do 21. 6. 2021.

GRADIVA

Povezave do dobaviteljev:

KOPIJA NOVA (TUKAJ).

BAGS AND MORE (TUKAJ).

MLADINSKA KNJIGA (TUKAJ).

DZS (Na spletni strani www.dzs.si  vtipkajte hitro kodo 5086841).

Za dodatne informacije lahko pokličete  na telefonsko številko 07 39 35 125.

Lep pozdrav,

                                                           Marjetka Dragman, upravljalka učbeniškega sklada

                                    

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SLOVESNI DVIG PODSTAVKA RASTOČE DEKLICE NA OŠ ŠMIHEL IN PODRUŽNICI BIRČNA VAS

V petek, 3. junija 2021, so na podružnici pred začetkom pouka zazveneli prijetni zvoki glasbe. Pred našo Birčanko v avli šole so se zbrali predstavniki vseh petih razredov z vodjo podružnice, Mojco Pirc, in koordinatorico projekta Rastoča knjiga, Marjanco Šoško. Ob zvokih violine, na katero je igrala učenka 2. razreda, Tanita Klobučar, smo odkrili nov podstavek, na katerem sedi naša deklica. Modre in prijetne misli, na temo medsebojni odnosi, ki so bili v letošnjem šolskem letu še toliko bolj pomembni, saj bi brez dobrih odnosov, sodelovanja, razumevanja in podpore težko premagali zahtevno obdobje, ki nam ga je prinesla epidemija in šolanje na daljavo, so prispevali in z njimi naš podstavek oplemenitili: Mojca Pirc, Mateja Petric iz Posvetovalnice  za učence in starše Novo mesto ter učenca Tanita in Žan Klobučar z družino.

Na matični šoli Šmihel pa smo za slovesni dvig podstavka Šmihelčanke simbolično izbrali dan Primoža Trubarja, 8. junij 2021. Ob kipcu so se zbrali predsedniki vseh oddelkov na šoli ob prisotnosti ravnateljice Romane Šarec Rojc ter koordinatoric projekta, Marjetke Dragman in Mojce Klobučar. Za povezovanje programa sta poskrbeli šestošolki Laura Galič in Maša Gregorčič, ki sta predstavili uresničene cilje letošnjega projekta na temo odnosov.  Za glasbeno popestritev so poskrbeli šestošolec Jurij Selan s saksofonom, devetošolki Ajda Pečnik in Lara Šetina s pesmijo o prijateljstvu, sedmošolec Julij Ogulin s kitaro ter Sanja Lužar s pomenljivo pesmijo Ne bodi kot drugi. Trak sta slovesno prerezali zmagovalki natečaja za najizvirnejšo družabno igro, drugošolka Alina Zupančič in sedmošolka Tamara Kojić. Omenjeni deklici sta z družino prispevali tudi dragoceni misli, ki nas bosta vedno spomnili na pomembnost spoštljivih medsebojnih odnosov, ki so temelj za pristno prijateljstvo. V veliko čast nam je, da je gospa Mateja Petric tudi za matično šolo zapisala čudovito misel, ki pravi, da živih odnosov in žive besede ne more in ne sme nadomestiti nobena tehnologija.

Ob koncu šolskega leta lahko zagotovo rečemo, da smo z dobrimi medsebojnimi odnosi živeli filozofijo Rastoče knjige, ki temelji na odličnosti. Odličen pa je bil vsakdo izmed nas! Skupaj smo rastli, povečevali svoje znanje, krepili vrednote in bili predvsem človek drug do drugega. S svojimi dejanji smo dokazali, da smo z odgovornim in spoštljivim odnosom do sebe zgradili most dobrih odnosov v družini, šoli in širši skupnosti. Želimo si, da bi se naši odnosi še naprej krepili in bogatili in kot je zapisala gospa Mateja Petric: »Z roko v roki gre lažje. Skupaj zmoremo vse.«

Koordinatorice projekta Rastoča knjiga OŠ  Šmihel:

Marjetka Dragman, Mojca Klobučar in Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Podelitev priznanj značkarjem prvega in petega razreda

Tudi letos je na podružnici večina učencev uspešno opravila bralno značko. Učencem so bila priznanja podeljena v okviru razredov. Prvošolcem, ki so letos prvič opravljali bralno značko in petošolcem, ki letos zaključujejo s šolanjem v Birčni vasi, pa je priznanja podelila ravnateljica ga. Romana Šarec Rojc. Učence je spodbudila k branju v prihodnosti in jim dala moder nasvet, da je knjiga najboljša prijateljica, ki nikoli ne razočara. Prav tako so učenci izvedeli, da so bili letos v branju številčno fantje in dekleta zelo izenačeni. Kakor koli, vsem bralcem iskreno čestitamo in si v prihodnje želimo, da imamo vsaj toliko značkarjev, kot letos, stremimo pa k cilju, da bi bralno značko opravili vsi.

Učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Razstava likovnih del v DSO Šmihel

Učenci OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas smo v šoli risali pravljične junake. Radi obiskujemo šolsko knjižnico, kjer si knjige tudi izposodimo. Prebrali smo že mnogo knjig. Zelo blizu so nam pravljice. Te so nam starši, dedki in babice z veseljem brali, ko smo bili še majhni. Hitro smo poiskali svojega pravljičnega junaka in ga likovno predstavili. Risali smo jih v različnih likovnih tehnikah. Nastala so čudovita likovna dela, ki si jih lahko ogledate v avli Doma starejših občanov Novo mesto. Za varovance DSO smo pripravili kratek kulturni program. Veselilo nas je, da smo se lahko po dolgem času predstavili z razstavo in kulturnim programom. Presenečeni in ponosni smo bili, ko smo opazili, da si je naša ravnateljica, ga. Romana Šarec Rojc, vzela čas in prišla na otvoritev razstave. Razveselila nas je s pohvalami.

V DSO so nas po končanem kulturnem programu prijazno postregli s pijačo in sladoledom.

Upamo, da smo starostnikom vsaj malo polepšali dan.

                                                                                                             Učenci Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Rezultati državnega tekmovanja Logična pošast

Šolskega tekmovanja Logična pošast se je udeležilo 27 učencev od prvega do petega razreda podružnice Birčna vas. Osvojili so 11 bronastih in 15 bisernih priznanj. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 13 učencev.

Srebrno priznanje je osvojilo 7 učencev.

To so Nejc Bukovec, Adam Marjanović, Luka Roženbergar, Oskar Jenič, Tanita Klobučar, Jakob Muhič in Ula Muhič.

Vsem tekmovalcem in mentoricam iskreno čestitamo!

Vodja tekmovanja: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obisk sekvoje

Z učenci prvega razreda smo se odpravili do razvalin gradu Ruperč vrh in sekvoje ob njih. Nekateri učenci so se s sekvojo prvič srečali od blizu. Presenetilo jih je, kako je deblo sekvoje v resnici debelo. Ko so jo vsi objeli, so prišli ravno okoli njenega debla ob vznožju. Na dan obiska trava okoli razvalin še ni bila pokošena, zato so učenci dejali, da smo v pravi džungli. Smo pa izkoristili travniške cvetlice in se pogovorili o njihovih imenih in zdravilnih učinkih. Pobliže smo si ogledali tudi del gradu, kjer je bila najbrž klet. Ko smo odhajali, smo stopili še do štora druge sekvoje, ki so jo morali posekati, saj je začela bolehati, poleg tega pa je vanjo tudi udarila strela.

Učiteljici Andreja in Mojca

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Brujinamo in štejemo

V letošnjem šolskem letu 2020/2021 smo na Podružnici Birčna vas sodelovali pri Unescovem projektu. Učenci so spoznali števila do deset v slovenskem in romskem jeziku s pomočjo simpatične izštevanke z naslovom Brujinamo, brujinamo/Štejemo,štejemo. Da je bilo učenje bolj zanimivo so učenci pod mentorstvom učiteljic podaljšanega bivanja izdelali slike za kamišibaj, zraven pa dodali besedilo izštevank v obeh jezikih. Kamišibaj je odprl svoja vrata tudi za ostale učence, saj so jim ga učenke predstavile v obeh jezikih. Izvedba je bila učencem zanimiva in tudi sami so se preizkusili v branju romskega jezika ter ugotovili, da zadeva le ni tako enostavna.

Učiteljice podaljšanega bivanja

Objavljeno v Novice | Komentiraj