Objavljeno v Novice | Komentiraj

DOBRODOŠLI, PRVOŠOLCI!

Prvi september je pomemben dan. Sploh za učence, ki prvič prestopijo šolski prag. Letos je prag naše podružnice prestopilo 16 prvošolcev in prvošolk. Zbrali so se na šolskem igrišču in prisluhnili uvodnim besedam gospe ravnateljice Romane Šarec Rojc. Zaželela jim je uspešno in prijetno šolsko leto ter jim predstavila razredničarko Marjanco Šoško in drugo učiteljico Špelo Lumpert. Po nagovoru ravnateljice, je policist Ladislav Marentič podal par napotkov za varno udeležbo v prometu. Učiteljici sta poklicali učence v kolono, ravnateljica pa je vsakemu izročila svinčnik za spomin na prvi šolski dan. Nato pa je šlo zares. Učenci so z učiteljicama odšli v šolo, da bi se spoznali. Že na vhodu učilnice pa jih je čakala prva naloga. Potrebno je bilo preskočiti prag v prvi razred. Vsi učenci so to opravili z odliko in za svoj trud prejeli medalje. Nato so se predstavili in spoznali nekoga, ki bo z njimi preživljal dneve v šoli. To je maskota Nande, ki jih bo spremljala celo šolsko leto. Prejeli so še kovčke z delovnimi zvezki, kresničke in rumene rutice ter tako postali pravi prvošolci. Za konec so se posladkali še s torto in sokom ter veselo odhiteli k staršem.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Urniki 2023/24

Na spodnji povezavi najdete urnike za novo šolsko leto

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PRVI ŠOLSKI DAN

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nadarjeni učenci ustvarjali z aplikacijo STOP MOTION

https://youtu.be/fyBZ4j-03aM

Učenci 5. razreda (Ajda in Lenart Jakše, Lucija Pugelj Siciliani, Tomaž Gregorčič in Blažka Pirc) so v okviru dela nadarjenih učencev pod mentorstvom Mojce Pirc ustvarili preprost posnetek. S pomočjo aplikacije STOP MOTION so posneli priredbo pravljice Volk in trije prašički. Naučili so se rokovati z omenjeno aplikacijo in se učili zunaj. Delo je bilo zanimivo in je hitro minilo. Učenci so bili ustvarjalni. Z vsakim posnetkom smo se naučili kaj novega in zanimivega. Ker smo delali prvič, je v posnetku še nekaj začetniških napak, a navkljub njim učencem čestitam za opravljeno delo in vas vabim, da si posnetek ogledate.

mentorica Mojca Pirc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PREVZEM SPRIČEVAL

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Slovesen dvig 7. podstavka Rastoče knjige na OŠ ŠMIHEL

V četrtek, 1. 6. 2023, se je na šmihelski osnovni šoli odvijal pomemben dogodek. Osnovna šola Šmihel je s prireditvijo obeležila sodelovanje šole v vseslovenskem projektu Rastoča knjiga, in sicer že s 7. dvigom podstavka Rastočih deklic – Šmihelčanke in Birčanke z letošnjimi mislimi.

Nastopajoči učenci šole so pod vodstvom učiteljice Mojce Klobučar predstavili sadove dela v projektu letošnjega šolskega leta pod krovnim naslovom Šport in umetnost z roko v roki.

Avtorji misli za podstavek Šmihelčanke in Birčanke so bili tokrat izbrani v povezavi z umetnostjo in športom: Urška Klemenčič, avtorica besedila himne šole, Timotej Hrastar, avtor glasbe šolske himne in Tjaša Guštin, ki je oblikovala kipec Šmihelčanke.

Na podružnici pa so za dvig podstavka Birčanke misli prispevali: učiteljica Andreja Krnc, soavtorica birčanske himne, Martina Golob, oblikovalka kipca Birčanke, ter Tomaž Šter, profesionalni plesalec.

Rdeča nit prireditve se je vrtela okoli presenečenja, ki so ga Šola, Umetnost in Šport pripravili za naši deklici ob njunem 7. rojstnem dnevu.

Šmihelčanko in Birčanko sta odigrali devetošolki Eli Gorjanc in Lana Rajar, v vlogi Šole pa je nastopila Manca Meštrič.

Gospod Šport, ki ga je uprizoril devetošolec Anže Pavlič, je zbranim predstavil minuto za zdravje, ki se je izvajala na šoli v letošnjem šolskem letu, dobil pa je tudi svoj bonton, ki so ga izdelali učenci. Bonton mu je ob svojem govoru predala ravnateljica, Romana Šarec Rojc, ki je povedala, da je ponosna na delo učencev in sodelavcev v projektu. Devetošolka Nina Gril v vlogi gospe Umetnost je predstavila rezultate ustvarjanja v obliki razstave razrednih simbolov in glasbeno-plesnih točk izbranih razrednih himn, ki so jih spesnili sami učenci. Posebej so navdušili tudi mladi glasbeniki, pevci, harmonikaši in kitarista Leon Golob ter Julij Ogulin, ki je zaigral svojo avtorsko skladbo.

Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili idejni oče Rastoče knjige, dr. Janez Gabrijelčič, ki se je šolal na OŠ Šmihel leta 1945 ter kar 21 avtorjev lepih misli. Zbrane je nagovorila tudi slavnostna govornica, predstavnica državnega sveta, dr. Branka Kalenić Ramšak, ki je v govoru poudarila pomen knjige in pisane besede ter branja. Podžupan Urban Kramar pa je v govoru ponazoril pomembnost športa in umetnosti, ki se sicer neopazno, a pomembno prepletata.

Prireditev smo zaključili z ubranim petjem šmihelske Mavrične pesmi, ki jo je s kitaro spremljal tudi avtor glasbe, Timotej Hrastar, pevskemu zboru pa se pridružila tudi avtorica besedila Urška Klemenčič. Prisotni učenci in delavci podružnice pa so zapeli svojo birčansko himno.

Učenci, zbrani gostje ter avtorji misli so tako v slovesnem zaključku projekta slišali, kako šport in umetnost bogatita naš vsakdan in kako pomembno je, da skupaj negujemo naše medsebojne odnose na temelju pravih vrednot. Ob koncu pa je iz OŠ Šmihel zadonela še zadnja misel: »Se vidimo ob letu osorej!«

Zapisala:

Erika Gnidovec, prof.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

BONTON IN VIDEOPOSNETEK ŠOLSKIH HIMN – zaključna izdelka Rastoče knjige

Spoštovani učenci,

s svojim obnašanjem človek pove veliko o sebi. Lepo vedenje ne pomeni, da smo staromodni in zategnjeni, temveč lepo vzgojeni in spoštljivi do sebe in ljudi s katerimi živimo, delamo ali pa jih srečujemo v vsakdanjem življenju. Zavedamo se, da šola, poleg družine, pomembno sooblikuje polje vrednot mlade generacije.

Z upoštevanjem napisanih pravil vedenja, ki so pravica in hkrati velika dolžnost, ustvarjajte prijazne medsebojne odnose. Naj vaše vedenje temelji na vrednotah, ki vas bodo oblikovale v samozavestne, samostojne in spoštljive posameznike.

Hvala vam za vaše odlične predloge, ki smo jih združile v dokument z naslovom Bonton Podružnice Birčna vas, ki je končni izdelek letošnjega projekta Rastoča knjiga in je objavljen v zavihku projekti.

Prav tako si lahko ogledate tudi videoposnetek razrednih himn, ki so jih spesnili učenci matične in podružnične šole.

To je še en izdelek našega skupnega truda, izkazane ustvarjalnosti in volje ter dokaz, da živimo in širimo vrednote Rastoče knjige, na kar smo lahko zelo ponosni.

POVEZAVA DO POSNETKA: RASTOČA KNJIGA OŠ ŠMIHEL 2023 – RAZREDNE HIMNE (arnes.si)

Koordinatorice Rastoče knjige OŠ Šmihel

Marjetka Dragman, Mojca Klobučar, Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Uspešni birčenski likovniki in literati

Učenci podružnične šole Birčna vas nizajo uspehe tako na likovnem kot literarnem področju. Veliko so jih osvojili v letošnjem mesečnem Cicibanovem natečaju. Pokazali so kreativnost, vztrajnost, domišljijo in motiviranost za delo. Otroci živijo na podeželju in so zelo povezani z naravo. Z veseljem pomagajo staršem, dedkom ter babicam pri delu. Pozorno opazujejo okolico in stroje, ki jih ljudje uporabljajo, da hitreje opravijo kmetijska dela. Tudi drugošolci so se izkazali, da so dobri opazovalci in še boljši likovni ustvarjalci, saj so s skupnimi močmi izdelali čudovit TRAKTOR. V likovno delo so vložili veliko truda in vztrajnosti. Pri delu jih je s strokovnimi nasveti usmerjala razredničarka Marjanca Šoško. Na šoli pa nimamo samo odličnih likovnikov, ampak tudi izvirne literate. V junijskem Cici nabiralniku so se izkazali Kaja Golob, Teja Kralj Božič in Jakob Muhič. S svojimi modrimi nasveti jih je vodila prizadevna učiteljica Sara Šenica.

Dosežki ustrezajo tretjemu mestu na državni ravni.

Iskrene čestitke učencem in njihovim mentoricam. Le pogumno naprej, Birčna vas!

                                                                                                                     Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE LOGIČNA POŠAST

V soboto, 20. 5. 2023, je na OŠ Drska potekalo državno tekmovanje Logična pošast. Tekmovanja se je udeležilo 19 učencev iz Šmihela in 12 učencev iz Birčne vasi.

Zlato priznanje sta prejela 2 učenca:

Šmihel: Larisa Kocjan, 1. c; Bine Plut, 5. a

Birčna vas:  /

Srebrno priznanje so prejeli 4 učenci:

Šmihel: Leonid Slana, 4. a; Matej Gorenc, 8. b

Birčna vas: Ula Novak, 2. a/p, Ema Marjanović, 2. a/p

Priznanje so prejeli:

Šmihel: Ana Ožbolt, 1. a; Lina Kapevski, 1. c; Urh Hrovat, 2. a; Sofia Slana, 2. a; Ema Klobčar, 2. b; Lili Kapš, 2. b; Jakob Abram, 3. a; Tjara Stepanovska, 3. a; Alina Zupančič, 4. a; Oton Plut, 4. a; Urban Golob, 4. b; Alja Drobnič, 4. b; Leja Koželj, 5. a; Kyra Markovič Hvala, 7. a; Marko Kapš, 9. b

Birčna vas: Tjaša Golob, 1. a/p; Luka Špringer, 1. a/p; Luka Pugelj, 2. a/p; Andrija Jurić, 2.a/p; Tilen Zupančič, 2. a/p; Vida Jakše, 2. a/p, Nejc Bukovec, 3. a/p; Pika Gašper, 3. a/p; Tanita Klobučar, 4. a/p; Lucija Pugelj Siciliani, 5. a/p

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

                                                                                                                          Vodji tekmovanja

Laura Gabrič in Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

V majhnem plašču besed

JSKD Novo mesto je tudi v letošnjem šolskem letu razpisal literarni natečaj V majhnem plašču besed. Natečaj spodbuja mlade literate k ustvarjanju pesmi in drugih besedil. Veseli smo, da so bili med izbranimi učenci kar 4 učenci naše Podružnice Birčna vas, in sicer učenca 2. razreda Ula Novak in Tilen Zupančič, ki sta ustvarjala pod mentorstvom učiteljice Marjance Šoško ter učenki 5. razreda Pia Celič in Lucija Pugelj Siciliani, ki sta ustvarjali pod mentorstvom učiteljic Majde Kolenc in Mateje Železnik.

Območno srečanje najmlajših literatov je potekalo v četrtek, 1. junija 2023, ob 17. uri, v Galeriji Krka, in sicer v okviru 44. dolenjskega knjižnega sejma. Na srečanju se je predstavilo 13 učencev iz dolenjskih osnovnih šol. Gostja srečanja je bila Davorka Štefanec, ki je bila za svoj prvenec Strašilka nominirana za nagrado modra ptica.

Uli, Tilnu, Pii in Luciji iskreno čestitamo za njihova literarna dela in predstavitev na srečanju!

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Akcija zbiranja odpadnih baterij in plastične embalaže

Spoštovani,

v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto bomo v okviru projekta NovIKroG izvedli akcijo zbiranja odpadnih litij-ionskih baterij in plastične embalaže z oznako HDPE in PP, ki bo od 5. 5. do 16. 6. 2023 potekala v vrtcih in osnovnih šolah na območju osmih dolenjskih občin. 

Cilj zbiralne akcije je, da v lokalnem okolju sklenemo snovne zanke, torej da se materiale, ki bi sicer končali med odpadki, ponovno uporabi oziroma se iz njih izdela predmete, ki jih bodo šole in vrtci lahko koristno uporabili. Iz zbrane odpadne plastike z oznako HDPE in PP (neprosojna plastika, iz katere so izdelani zamaški, embalaža čistil, posodice skute, sladoleda, kislega zelja itd.) bodo partnerji projekta izdelali športne, didaktične pripomočke in druge uporabne predmete ter s tem zagotovili, da bodo neposredne koristi od zbiralne akcije imeli tiste šole in vrtci, ki bodo v akciji najbolj aktivni in pripomogli k učinkoviti sklenitvi lokalnega snovnega kroga. Zbrane odpadne Li-ionske baterije (najdemo jih v prenosnikih, ročnem orodju, e-kolesih in e-skirojih itd.) pa nameravajo uporabiti v sistemih solarnega napajanja za osvetljevanje javnih poti.

Namenska zaboja za zbiranje litij-ionskih baterij in plastike z oznako HDPE in PP bosta nameščena v vetrolovu šole (pred vhodom v avlo).

Vljudno vas vabimo, da podprete zbiralno in osveščevalno akcijo s sodelovanjem, saj boste s tem pripomogli k osveščanju o pomenu varovanja okolja in krožnega gospodarstva.

Kaj zbiramo?

a)    ČISTO PLASTIKO Z OZNAKO HDPE IN PP

Zbiramo plastiko izdelano iz HDPE ali PP, oznake na plastiki št. 2 ter 5. Kako vemo, da je plastika prava? Običajno sta ti dve vrsti plastike neprosojni, plastika je bolj kompaktna. Največkrat so iz teh vrst plastik izdelane:

·         trše posode od skut, kislega zelja ipd.,

·         trše neprosojne posode tekočih detergentov (npr. pralni gel, gel za pomivalni stroj, ipd.),

·         zamaški plastenk,

·         duplo kocke.

Plastična embalaža naj bo oprana (brez ostankov hrane ali čistil) in naj ne vsebuje drugih neplastičnih delov (kovina, papir, les, ipd.).

b)    LI-ION BATERIJE  

Zbiramo cilindrične/okrogle baterije tipa Li-ion. Nahajajo se največkrat v prenosnikih, elektronskih orodjih, kot so vrtalni stroji, skiroji ipd.

Učenci pod mentorstvom staršev odstranijo set baterij skupaj z notranjim ohišjem iz naprave. V kolikor so kontakti baterij (na koncih) izpostavljeni, naj jih prelepijo z izolirnim trakom ali debelejšim lepilnim trakom, da ne pride do stika  z drugimi baterijami.  Več informacij v zgibanki »Tudi baterije lahko zagorijo«.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

USPEH TILNA ZUPANČIČA NA DRŽAVNEM NATEČAJU NARAVNE IN DRUGE NESREČE

V sredo, 17. maja 2023, se je Tilen Zupančič, učenec 2. razreda Podružnice Birčna vas, skupaj s starši udeležil slovesne podelitve priznanj in nagrad ob zaključku 26. državnega natečaja Naravne in druge nesreče – Pomoč potrebujemo vsi, saj je bilo njegovo delo izbrano med najboljša likovna dela.

Prireditev je potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig. Pripravljen je bil zelo zanimiv in bogat program. Tilna je najbolj navdušila lutkovna predstava Pikec Ježek in gasilko Jež. Ogledal si je tudi poligon, kjer se urijo gasilci in drugi reševalci.

Tilnu iskreno čestitamo za velik dosežek!

Zapisala: mentorica Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

KOŠARICA RK 2023

V tednu od 8. do 15. maja je potekala dobrodelna akcija Košarica Rdečega križa. Tudi naši učenci so se priključili tej akciji. Prinašali so prehrambene, higienske artikle in šolske potrebščine, ki so jih namenili ljudem v stiski. Ponovno so dokazali, da se zavedajo pomena solidarnosti in nudenja pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Skupaj zmoremo več!

Hvala vsem učencem, ki so se vključili v akcijo Košarica RK.

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

NAGRAJENCI NATEČAJA NARAVNE IN DRUGE NESREČE – POMOČ POTREBUJEMO VSI

Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je v letošnjem šolskem letu razpisala natečaj Naravne in druge nesreče – Pomoč potrebujemo vsi. Namen natečaja je  informirati, da s preventivnim znanjem in ravnanjem lahko nekatere nesreče preprečimo, pripomoremo k zmanjšanju škode ter sebi ali komu drugemu rešimo življenje. Pomoč v nesreči potrebujemo vsi. Pri tem nam res pomagajo reševalci, toda pomagati smo dolžni vsi ljudje, po svojih najboljših močeh. Posebno pomoč pri tem pa potrebujejo invalidi, zaradi različnih oblik invalidnosti. Zaradi tega je bil poudarek na natečaju pomoč invalidom pri nesrečah. Natečaj je potekal dvostopenjsko: na regijski in državni ravni. Na regijski ravni so bili izbrani in nagrajeni kar trije likovni izdelki učencev naše šole. Nagrajenci so:

 • Jan Kobe, 1. a/p (mentorici: Andreja Krnc in Špela Lumpert)
 • Tilen Zupančič, 2. a/p (mentorica: Marjanca Šoško)
 • Tomaž Gregorčič, 5. a/p (mentorica: Špela Lumpert)

Izdelek učenca Tilna Zupančiča pa je bil izbran še na državni ravni. Zaradi tega se bo Tilen v sredo, 17. maja 2023, s starši udeležil zaključne prireditve državnega natečaja. Prireditev bo potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Golica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Izdelava družabnih iger

V okviru ekologije smo v podaljšanem bivanju četrtošolci in petošolci izdelali družabne igre. Z učiteljico smo se pogovarjali, katere igre se radi igramo in kaj nam pomeni druženje s sošolci. Ugotovili smo, da je veliko iger, po katerih radi sežemo. Odločili smo se, da izdelamo igro spomin, strašna usta, kegljanje ter kače in lestve. Naredili smo načrt dela, pripravili material za izdelavo ter se lotili ustvarjanja. Skupina, ki je izdelovala igro kače in lestve, je narisala razpredelnico in jo opremila s številkami od ena do sto, narisala kače in lestve. Naslednja skupina je barvala plastične steklenice, napolnjene z vodo. To so bili naši keglji. Iz plastičnih zamaškov smo izdelali še igro strašna usta in spomin. Za strašna usta smo uporabili veliko okroglo plastično steklenico. Izrezali smo velika usta, jih pobarvali s tempera barvo in prilepili velike oči. Iz alu folije pa smo naredili žogico. Tekma, kdor večkrat zadene tarčo, se je tako lahko pričela. Za vse izdelane igre smo napisali pravila. Naslednji dan smo igre preizkusili.

Zelo smo bili ponosni in veseli, ker smo igre izdelali sami, se pri delu zabavali in uživali.

Ajda Jakše, 5. r.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Moder stol – nekdo misli nate

Na naši podružnični šoli smo se s četrtošolci, petošolci in učenci podaljšanega bivanja  odločili, da sodelujemo v projektu Moder stol – nekdo misli nate. Učiteljice smo učence seznanile s cilji in nalogami projekta. Skrbno smo naredili načrt dela. Doma smo iskali stare stole. Ja, našli smo dva 70 let stara stola, ki smo jih v šoli naprej brusili z brusnim papirjem. V lepem, sončnem vremenu smo jih zunaj z modro barvo pobarvali, nato pa pustili, da sta se posušila. Pri barvanju so bili učenci zelo natančni in spretni. Ko sta bila stola suha, smo jih v razredu poslikali in popisali z rumeno barvo. Opremili smo jih z lepimi mislimi. Stola nosita simboliko. Modra barva predstavlja nebo in hrepenenje po nečem visokem, rumena simbolizira sonce, ki posije tudi po najhujših trenutkih, različnost poslikav pa opozarja, da smo ljudje drugačni. Druži nas neko skupno bistvo sočutij do sočloveka, starost stolov pa prikliče preteklost tistih, ki so nekoč živeli, upali in sanjali. Prvi stol smo poimenovali pravljični modri stol. Opremili smo ga z mislijo: S TEBOJ JE VEDNO ZABAVNO! Na eno stran smo misel opremili v slovenščini, na hrbtni strani pa v angleščini. Na njem učenci umirjeno pripovedujejo pravljice, zgodbe, šale, svoje modre misli, kaj jih osreči. Spoznavajo nove pojme kot so humanost, pogum, odgovornost, pogovor med sošolci, prijatelji, povedo, kaj jim je pri sošolcih všeč, njegove lepe lastnosti, vrednote – ljubezen, mir, spoštovanje. V razred smo povabili pedagoginjo, Bredo Knafelc, ki nam je izredno lepo pripravila delavnico o drugačnosti, spoštovanju, pogumu, strpnosti in razumevanju. Učenci so se preizkusili v igri vlog. Raziskovali smo tudi spoznavanje vrednot in stališč drugih kultur s pomočjo modrega stola. Tudi angleške besede so se učenci radi učili na modrem stolu. Drugi stol smo opremili z mislijo: NAJ TI VSAK DAN SIJE SONCE! Na prireditvi v DSO Šmihel Novo mesto, smo ga v mesecu aprilu podarili varovancem kot znak spoštovanja in sodelovanja med generacijama. S pesmijo, igranjem na instrumente in rumenim napisom smo jim polepšali dan. Spoznali smo, da moder stol opozarja na strpnost, sodelovanje med generacijami, solidarnost, pogum, modrost, hrepenenje…

Ljudje potrebujemo dobre namene in misli, ki vplivajo na naše dobro počutje.

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DOBRODELNI AKCIJI: Košarica RK in Pokloni zvezek

Tudi na naši šoli bomo v mesecu maju humanitarni.

V okviru OZ RK Novo mesto bomo na šoli organizirali dobrodelno zbiralno akcijo Košarica RK.

Učenci lahko od ponedeljka, 8. 5., do ponedeljka, 15. 5., v šolo prinesejo prehrambne izdelke z dolgim rokom trajanja (moko, testenine, olje, riž …), higienske artikle (prašek, zobno pasto, papirnate robčke, milo …) in šolske potrebščine (peresnice, svinčnike, barvice, zvezke …) v originalni embalaži. Namen zbiranja je pomoč socialno šibkim posameznikom in družinam.

Vse učence prav tako vabimo k  podpori in sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Gre za dobrodelno akcijo pod okriljem Karitasa. Zbiramo nove, velike črtaste zvezke za osnovnošolce, ki tudi pri nas potrebujejo pomoč.

Skupaj zmoremo več! Hvala vsem, ki pomagate.

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

LUKA PUGELJ OSVOJIL 1. NAGRADO

Društvo učiteljev podružničnih šol in Osnovna šola Gabrovka-Dole, PŠ Dole pri Litiji sta v mesecu aprilu organizirala 21. strokovni posvet na temo »Narava je naša prihodnost«. V okviru posveta je bil razpisan likovni natečaj na temo Kaj lahko naredimo za naravo okoli sebe.

Med vsemi prispelimi likovnimi izdelki je učenec naše podružnice, Luka Pugelj, osvojil v 1. kategoriji 1. mesto. Luka je pod mentorstvom učiteljice Marjance Šoško ustvarjal v kombinirani tehniki ter s svojim izdelkom pokazal, da ima rad naravo in zato skrbno ločuje odpadke.

Luka se je skupaj s starši udeležil otvoritve razstave na Podružnični šoli Dole pri Litiji, ki je potekala v soboto, 22. aprila 2023. Za svoje likovno delo je prejel priznanje in nagrado.

Luki iskreno čestitamo za osvojeno 1. nagrado!

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Rezultati šolskega tekmovanja Kresnička

V četrtek, 6. 4. 2023, je potekalo naravoslovno šolsko tekmovanje Kresnička. Tekmovanja se je udeležilo 94 učenk in učencev matične in podružnične šole.

Prejemniki priznanj so:

 1. razred: Eva Hočevar, Mica Koprivnik, Anika Pirc, Gaber Pugelj, Luka Špringer, Luka Grošelj, Živa Juntez, David Jurić, Larisa Kocjan, Liam Radovan, Maj Vintar, Tia Koncilja
 2. razred: Urh Hrovat, Zoja Kastelic Zupančič, Jaka Miklič, Ema Klobčar, Ula Novak, Luka Pugelj, Sofia Slana, Lili Kapš, Ema Marjanović, Polde Pirc
 3. razred: Mark Grah, Nejc Vukomanović, Jakob Abram, Adam Marjanović, Luka Jerković, Nik Podržaj, Mija Cimermančič, Urška Kastrevc, Matic Meštrič
 4. razred: Urban Golob, Tanita Klobučar
 5. razred: Lenart Jakše, Bine Plut
 6. razred: Filip Jerković
 7. razred: Tevž Muhvič

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Vodji tekmovanja:
Anja Hrovat in Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI TEKMOVANJA ANGLEŠKE BRALNE ZNAČKE

Učenci od 1. do 7. razreda, v Birčni vasi in Šmihelu, so v letošnjem šolskem letu pridno prebirali tudi angleške knjižice. V mesecu marcu se je vseslovensko tekmovanje zaključilo z reševanjem testnih pol o prebranih knjigah.

Tekmovanja se je udeležilo 210 učencev  od 1. do 7. razreda v Birčni vasi in Šmihelu. Osvojili so 125 zlatih priznanj, 53 srebrnih priznanj in 32 priznanj za sodelovanje.

Vsem bralcem iskreno čestitamo.

“Think before you speak. Read before you think.” – Fran Lebowitz

                                                                    Mentorji bralne značke v Birčni vasi in Šmihelu:

Petra Švajger, Anja Hrovat, Sara Šenica, Erika Gnidovec, Jaka Darovec, Mojca Šumlaj

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA IZ MATEMATIKE

Šolskega tekmovanja iz matematike, ki je potekalo 16. 3. 2023, se je udeležilo 156 učenk in učencev matične in podružnične šole. Iz 1. triade 86, 2. triade 38 in iz 3. triade 32.

Priznanje Kenguru bo ob koncu šolskega leta prejelo 62 učencev:

RazredUčenke in učenci
1.Miha Abram, Maja Kapš, Luka Špringer, Nika Šušteršič, Eva Hočevar, Kaja Klobčaver, Tia Koncilja, Pavla Plut, Sara Agnič, Kajetan Golić, Tjaša Golob, Luka Grošelj, Lia Hrovat, Matej Kavčič, Larisa Kocjan, Anika Pirc, Lara Povše, Lara Šušteršič
2.Andrija Jurić, Oskar Pulko, Vita Dernovšek, Urh Hrovat, Ema Klobčar, Ula Novak, Vida Jakše, Ema Marjanović, Zoja Menart, Polde Pirc, Tilen Zupančič
3.Adam Marjanović, Aleks Kreutz, Matic Meštrič, Jakob Abram, Nejc Bukovec, Mija Cimermančič, Luka Jerković,Matevž Klobčar, Željana Malešević, Brin Tašič, Nejc Vukomanović
4.Alina Zupančič, Urban Golob, Leonid Slana, Oton Plut
5.Bine Plut, Lenart Jakše, Nejc Novak
6.Sara Petrina, Miša Radoš, Jure Kapš, Manca Čretnik, Tilen Gašper
7.Lana Drobnič, Tevž Muhvič
8.Matej Gorenc, Neža Blatnik, Maj Strašek, Alja Brdar
9.Daša Drašler, Marko Kapš, Jakob Cvelbar, Eli Gorjanc

Na regijsko tekmovanje, ki bo organizirano za učence 6., 7., 8. in 9. razreda v sredo, 5. 4. 2023 na OŠ Drska, so se uvrstili Sara Petrina iz 6. razreda, Lana Drobnič in Tevž Muhvič iz 7. razreda, Matej Gorenc iz 8. razreda ter Daša Drašler in Marko Kapš iz 9. razreda.

Vsem tekmovalcem čestitamo za aktivno in zavzeto reševanje zahtevnejših matematičnih nalog.

Vodja tekmovanja Andrej Prah.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Movraška vala z Veli Badinom

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OČISTILI SMO OKOLICO ŠOLE

V petek, 17. marca, smo se na podružnici odločili, da skupaj očistimo okolico naše šole. Ponosni smo, da je naša šola obdana s čudovito naravo. V lanskem šolskem letu smo postali člani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, saj radi preživljamo čas v naravi, okolica šole in bližnji gozd pa nam ponujata najlepšo učilnico. Z zaskrbljenostjo opažamo, da lahko v naši lepi okolici prepogosto vidimo razne odpadke, zato smo se odločili, da si želimo živeti v čistem okolju. Tako so učenci 1. razreda pobrali smeti v okolici šole, učenci 2. in 3. razreda smeti ob poti na Petane ter v bližnjem gozdu, učenci 4. in 5. razreda pa so očistili pot, ki vodi do Ruperč vrha.

Veseli smo, da smo prispevali svoj delček k lepši okolici naše šole. Naša velika želja  je, da bi vsi skrbeli za čisto okolje in odnesli smeti tja, kamor sodijo. Upamo, da se nam izpolni.

Zapisala: učiteljica Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Trenutki s prijatelji

»Ena najbolj čudovitih lastnosti pravega prijateljstva je to, da razumeš in si razumljen.»
Z veseljem smo se tudi četrtošolci podružnice Birčna vas, vključili v projekt »Spodbujajmo prijateljstvo», ki je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja. Namen je spodbujati učence k pozitivnemu razmišljanju in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki. Tako v razredu kot v podaljšanem bivanju smo se veliko pogovarjali o prijateljstvu, brali in prebirali knjige, ki nam jih je pripravila skrbna knjižničarka Meta. Izvajali smo igre vlog, ustvarjali z različnimi materiali, se igrali, kiparili na snegu, plesali in igrali na instrumente… Ni manjkalo smeha in zabave. Tako smo se še bolj med sabo povezali in združili v čolnu prijateljstva, ki ga je narisal naš prijatelj Nejc Bukovec iz 3. razreda. Ponosni in veseli smo na naš plakat, kjer smo se zelo potrudili in pokazali, da znamo stopiti skupaj in združiti moči in znanje. Z našim delom je bila zelo vesela tudi naša razredničarka Sara, ki nas je zelo pohvalila. Pohvale smo bili izredno veseli.
Še naprej bomo četrtošolci tvorili našo družino prijateljstva.

                                                                                          Zapisali: učenci 4. a,  Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

Spomladansko zbiralno akcijo odpadnega papirja bomo izvedli v torek, 28. 3. 2023. Prosimo vas, da odpadni papir odložite v zabojnik nasproti šole. Papir naj bo zvezan v snopih. Zabojnik bo pri šoli od 6.30 do 14.00.

Vsak zbran list papirja predstavlja pomemben košček pri ohranjanju narave, zato vas vljudno vabimo k sodelovanju. Zbrana sredstva bomo namensko porabili za znižanje stroškov ogleda glasbene pravljice. Potekala bo na šoli, v mesecu juniju.

Med odpadni papir sodijo:

– časopisi, revije, prospekti, katalogi, reklame,

– zvezki, knjige,

– pisarniški papir, pisemski in ovojni papir,

– papirnate vrečke in ostala papirnata embalaža.

Med odpadni papir ne sodijo kartonska embalaža, kartonski tulci, papirnate brisače …

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

    učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

POUČNE DELAVNICE S STRANI PROSTOVOLJCEV OZRK NM

V mesecu februarju in marcu so se na naši podružnici zvrstile zelo zanimive delavnice pod okriljem prostovoljcev iz Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto.


Prostovoljki Zvezdana Bajc in Vlasta Lampret sta prvošolčkom predstavili zgodbico o Križemkapici. Učenci so zavzeto prisluhnili zgodbici ter si zapomnili, da deklica na rokavu nosi prav poseben znak – znak rdečega križa. Ta znak pomeni, da Križemkapica pomaga vsakemu, ki je pomoči potreben. Prostovoljca Darja Brezovar in Klemen Verček sta v 2. in 3. razredu izvedla delavnico Nesreča nikoli ne počiva. Učenci so se vživeli v delavnico prve pomoči ter se preizkusili v igranju vlog, ko so poškodovanim sošolcem pogumno priskočili na pomoč. Oskrbeli so rane po opeklini, krvavitvi … Uporabljali so rute, obliže ter povoje. Delavnica jim je bila zelo zanimiva, učenci so pridobili veliko uporabnega oz. praktičnega znanja. Četrtošolci in petošolci so pod vodstvom Darje Brezovar in Andraža Matoša glasno vzklikali NE nasilju. Učence sta seznanila z različnimi oblikami nasilja. Spodbudila sta jih, da morajo biti pogumni in odločno reči »NE«, »NEHAJ«, kadar jim nekdo govori ali počne nekaj, kar jim ni všeč.


Prostovoljcem Rdečega križa se prav lepo zahvaljujemo za vse izvedene delavnice.

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo planincem

V letošnjem šolskem letu smo se s planinskim krožkom odpravili že na pet pohodniških potepanj. Do poletnih počitnic vas vabimo še na štiri čudovite pohode. Naša družba se bo sprehodila po nekaterih najlepših kotičkih Slovenije in uživala v prelepih razgledih ter osvežujočem planinskem zraku.

Predvidoma drugo soboto v aprilu se bomo odpravili na skrajni jug kraškega roba, kjer se nahajajo čudovite previsne stene imenovane tudi »ušesa Istre«. V mesecu maju nas čaka vzpon na Golico, kjer nas bo pozdravilo tisoče cvetočih narcis. Junija se bomo povzpeli na goro Debela Peč, ki ponuja lepe razglede na okoliške vrhove in doline. Med poletnimi počitnicami pa se boste lahko udeležili kar dveh planinskih taborov.

Pohodniško kondicijo lahko z nami nabirate že to soboto, 18. 3. 2023, ko se bomo že drugič ta mesec odpravili na pot, tokrat na belokranjski Krašnji vrh. Več si lahko preberete v prilogi.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Po grebenu Stojne

Objavljeno v Novice | Komentiraj

MAREC JE TU!

V mesecu marcu, prvem pomladnem mesecu, ko so dnevi vedno daljši in toplejši, narava okoli nas pa se prebuja iz zimskega spanca, ženske praznujemo kar dva praznika. 8. marca praznujemo dan žena, ob koncu meseca (25. marca) pa bodo materinski dan praznovale naše drage mame.

Z namenom, da v šolo prikličemo pomlad in obeležimo oba praznika, so učenci v okviru podaljšanega bivanja, pod mentorstvom učiteljice Majde Kolenc, izdelali krasne cvetlice iz odpadne kartonske embalaže. Čudovito izdelane rožice ter cvetlični venčki bodo ta mesec krasili naš stenčas in nam polepšali prostor na hodniku. Učenci so bili za ustvarjanje zelo motivirani, pri delu so bili natančni in vztrajni. V okviru pouka so že odgovarjali na vprašanje Kaj mi pomeni mama? V oblačke so čitljivo zapisali svoje misli. Tako kot je dejal naš slovenski pesnik Tone Pavček, se tudi učenci strinjajo, da je mama res ena sama.

Zapisala: učiteljica Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

KIPARJENJE NA SNEGU

Zadnji februarski dnevi so nam poslali novo pošiljko snega. To smo z veseljem izkoristili pri pouku likovne umetnosti v 5. razredu. Odšli smo na sneg in v skupinah izdelovali skulpture iz snega. Kaj smo ustvarili, pa si lahko ogledate v foto galeriji.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ŠPORT IN UMETNOST Z ROKO V ROKI S PREŠERNOM

V četrtek, 9. 2. 2023, smo na Podružnici Birčna vas izvedli kulturni dan. Ker je bil povezan s projektom Rastoča knjiga in Francetom Prešernom, smo mu izbrali naslov Šport in umetnost z roko v roki s Prešernom. Prvo uro je beseda tekla o Francetu Prešernu, največjem slovenskem pesniku. Spoznali smo njegovo življenje, delo ter pomen. Drugo uro smo po skupinah sestavljali bonton Podružnice Birčna vas. Zbirali in zapisovali smo predloge za bonton pri jedi, na kulturnih in športnih prireditvah, pri pouku, na poti v/iz šole in vozači ter v knjižnici. Prvi razred pa se je predlogov za bonton lotil z risanjem. Tretjo in četrto uro smo izdelovali razredne simbole, pesmi in ples, zadnjo uro pa je sledila prireditev v telovadnici. Z njo smo obeležili slovenski kulturni praznik. Prisluhnili smo številnim Prešernovim umetnijam in uživali ob raznovrstnih nastopih.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Uspeh Žive Jeralič in Ule Novak na 16. Mednarodnem likovnem natečaju »Igraj se z mano«

Naši učenci so tudi v letošnjem šolskem letu uspešno sodelovali na Mednarodnem likovnem natečaju Bodi umetnik »Igraj se z mano«, ki poteka pod okriljem Centra Janeza Levca iz Ljubljane. Letošnji temi natečaja sta bili »Igraj se z mano« in »Gozd, naš prijatelj«.
Na letošnjem natečaju je sodelovalo preko 4900 likovnih del iz 9-ih različnih držav. Ponosni smo, da sta bili med vsemi »umetniki« izbrani tudi dve učenki naše podružnice. Priznanje za likovno delo bosta prejeli učenka Živa Jeralič iz 1. razreda, ki je ustvarjala pri učiteljicah Andreji Krnc in Špeli Lumpert ter učenka 2. razreda, Ula Novak, ki je ustvarjala pri učiteljici Marjanci Šoško.

Obema učenkama iskreno čestitamo!

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Pečemo kruh v Beli krajini

V ponedeljek, 6. 2. 2023, smo odšli v Belo krajino. Z avtobusom smo se peljali mimo gozda, Prepiha in velikih travnikov. Ko smo prišli, smo šli na sprehod. Vodička nam je razložila značilnosti Metlike. Nato smo odšli na avtobus, ki nas je odpeljal do Hiše dobrega kruha. Tam so nas pogostili z dobrim zajtrkom. Gospa nam je pokazala, kako se naredi pogačo. Vsak učenec je zamesil svoj hlebec kruha. Medtem ko se je pekel, smo pogledali predstavitev. Kmalu je bil kruh pečen. Nato smo se slikali s kruhom in vsak je dobil en hlebček. Glasbenik Andrej Bajuk nam je zaigral nekaj pesmi, ki smo jih prepevali. Zahvalili smo se in odšli do avtobusa. Dobili smo še recept za belokranjsko pogačo. Ta dan mi je bil zelo všeč.

Lenart Jakše, 5. a/p

V torek, 7. 2. 2023, smo šli z avtobusom v Belo krajino. Tam smo spoznali gospodinjo Mojco, ki nam je pokazala, kako se speče belokranjska pogača. Spekli smo tudi svoj kruh. Mojca nam je povedala še, da so vse steklo naredili doma. Kasneje smo se igrali štafetne igre. Na koncu smo se z avtobusom odpeljali v šolo. Dan je bil zelo zabaven.

Adam Marjanović, 3. a/p

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PUSTNO RAJANJE

V torek, 21. 2. 2023, (4. šolsko uro), bo v šolski telovadnici potekalo pustno rajanje.

Želimo si, da so učenci v maskah v čim večjem številu.

Prepovedani  rekviziti: gumijaste maske, imitacija orožja (pištole, meči, noži …) in vse vrste razpršil (sprej).

                                                           učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Teden pisanja z roko – Mislim tiho, pišem počasi

Od 23. do 27. januarja je na naši šoli potekal projekt Teden pisanja z roko 2023 , ki ga organizira Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Zavodom RS za šolstvo že osmič zapored.

Letošnja nosilna tema je bila Mislim tiho, pišem počasi, s katero smo v ospredje postavili počasnost, pa tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja. Učence smo spodbujali k razmišljanju o počasnosti in dobrobitih le-te. Obiskala nas je tudi Klavdija Kotar, vodja novomeške območne izpostave Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je v četrtem in petem razredu izvedla literarne delavnice.

Učenci so preko različnih dejavnosti spoznali, kako ravno počasnost in umirjenost prinašata zadovoljstvo v današnjem hitrem načinu življenja.

Mateja Železnik in Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Zimska pravljica Teje in Oskarja

Zima je čas, ko narava počiva. Učenci in zaposleni smo bili veseli, ko je sneg pobelil polja in travnike za šolo. Zimsko idilo imamo tudi v naših krajih. Hitro smo se odpravili ven in izdelovali snežake, trdnjave in opazovali zasneženo okolico. Pri likovni umetnosti so učenci slikali Zimsko pravljico s tempera barvami. Pri delu sta se zelo potrudila Teja in Oskar. Risbi smo poslali na mesečni natečaj Cici nabiralnika. Zelo smo veseli njunega uspeha, saj sta risbi nagrajeni. Teja je zanimivo naslikala Zimsko pravljico s snežakom. Njen sošolec Oskar pa je čudovito naslikal breze. Pri delu sta bila natančna in vztrajna. Pazila sta tudi na estetiko izdelka. Sledila sta navodilom in usmeritvam mentorice Sare. 

Iskrene čestitke učencema Teji Kralj Božič in Oskarju Jeniču ter njihovi strokovni in prizadevni učiteljici Sari Šenica.

Dosežka ustrezata tretjemu mestu na državni ravni.

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Učenci tretjega razreda na Pokljuki

V sredo, 25. 1. 2023, smo z učenci tretjega razreda izvedli zanimiv zimski športni dan. V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Gorenjski. Pot smo zaključili na Pokljuki, na Rudnem polju. V biatlonskem športnem centru so nas prijazno pričakali učitelji teka na smučeh.  

Po dolgi vožnji smo najprej pomalicali. Predno so učenci dobili tekaško opremo in navodila za delo, nas je obiskal še policist. Povedal je veliko koristnih informacij, potrebnih za varno in brezskrbno gibanje v naravi tako v zimskih kot poletnih razmerah.

Potem so učenci v dveh skupinah izvedli dejavnosti teka na smučeh in spoznavanja biatlonskega centra. Novih znanj o tem kraju in športu ni manjkalo. 

Tudi snega ni manjkalo. Uživali so tako na smučeh, kakor tudi na snežnem poligonu v obilici snežnih kep.

Ob koncu dejavnosti nas je obiskal še poseben gost, skrivni škrat pokljuške planote, Jurček. Učenci so od blizu videli še puško, ki jo uporabljajo na biatlonskih tekmovanjih. Prav ob koncu pa so prejeli še darilce, spomin na čudovit dan.

Da nam je bilo lepo v vseh trenutkih, povedo slike več kot besede…

Napisala: 

Damjana Burgar

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Vida in Janez nagrajenca Cici nabiralnika

V januarskem Cici nabiralniku sta nagrajena Vida Jakše in Janez Lukšič.

Drugošolka se je lotila zelo zahtevne likovne tehnike kaširanja iz odpadnega materiala. S svojo natančnostjo, kreativnostjo in vztrajnostjo je naredila izredno lep avto. Janez, učenec tretjega razreda, pa je s svojo fraktalno risbo pokazal barvitost in ustvarjalnost. Le-ta temelji na risanju spontane risbe, ki je sestavljena iz črt in barv. Svojemu likovnemu delu je dal naslov BANANA.

Vse pohvale tudi učiteljicama Marjanci Šoško in Milki Hudoklin, ki sta likovnika vodili s svojimi strokovnimi nasveti in usmeritvami. Nagrajencema in mentoricama iskreno čestita tudi ravnateljica Romana Šarec Rojc, ki skrbno spremlja vse uspehe na šoli.

                                                                                                                Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Vesele praznike in srečno novo leto!

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Projekt Hans Christian Andersen

Četrtošolci že od začetka šolskega leta skupaj s knjižničarko sodelujemo v bralno-ustvarjalnem projektu – H. C. Andersen. Pri pouku slovenščine smo se seznanili o pisateljevem življenju, prebrali smo pravljici Grdi raček in Kraljična na zrnu graha ter pri likovni umetnosti risali prave kraljične. V okviru projekta spoznavamo značilnosti Danske ter pridobivamo nova znanja.

V torek, 13. 12., smo se preizkusili v danski kulinariki. Učenci so se razdelili v 2 skupini. Ena skupina je pripravljala sendviče oziroma obložene kruhke (smorrebrod). Kruhke so namazali z maslom ter jih obložili s salamo, sirčkom, jajčkom, kumarico in korenčkom. Druga skupina je ustvarjala danske zastavice, ki so služile dekoraciji. Učenci so zelo uživali.

V razredu smo na mizo pogrnili prt ter nanjo postavili krožnik z obloženimi kruhki. Vsi smo komaj čakali, da jih poskusimo. Bili so odlični.

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK

V soboto, 26. 11. 2022, je na OŠ Center potekalo državno tekmovanje Matemček. Na tekmovanje se je uvrstilo 25 učencev iz Šmihela in 13 učencev iz Birčne vasi.

Zlato priznanje je prejel:

Birčna vas: Luka Pugelj 2. a/p

Srebrno priznanje so prejeli:

Šmihel: Nejc Vukomanović, 3. a, Urban Golob, 4. b, Sara Petrina, 6. c, Neža Blatnik, 8. b, Enej Rangus, 9. b

Birčna vas: Ula Novak 2. a/p, Tilen Zupančič 2. a/p, Nejc Bukovec 3. a/p

Priznanje so prejeli:

Šmihel:

1. r.: Gašper Golob, Luka Grošelj, Eva Hočevar, Lina Kapevski, Lana Kapš, Matej Kavčič, Kaja Klobčaver, Tia Koncilja, Nika Kreutz, Ana Ožbolt, Lori Per

2. r.: Urh Hrovat, Ema Klobčar

3. r.: Arne Rašković

4. r.: Ulla Tomšič

5. r.: Bine Plut

6. r.: Urška Palčič

7. r.: Lana Drobnič, Kyra Markovič Hvala

9. r.: Daša Drašler

Birčna vas:

 1. a/p: Sara Agnič, Anika Pirc, Gaber Pugelj, Luka Špringer, Lara Šušteršič
 2. a/p: Vida Jakše, Ema Marjanović
 3. a/p: /
 4. a/p: Tanita Klobučar
 5. a/p: Lenart Jakše

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Vodji tekmovanja:

Laura Gabrič in Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Virusne okužbe prebavil

Spoštovani starši,

v zadnjem tednu opažamo večje število virusnih okužb prebavil. Prosimo vas, da si preberete navodila, ki nam jih je posredoval NIJZ in jih tudi upoštevate. Ker je virusna okužba izredno nalezljiva, vas prosimo, da v šolo pošiljate izključno zdrave otroke.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Uspeh Luke Puglja na natečaju »Tudi baterije lahko zagorijo«

Skupna občinska uprava občin Dolenjske je v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, razpisala likovno-literarni natečaj »Tudi baterije lahko zagorijo«. Cilj natečaja je bil opozoriti širšo javnost, da lahko tudi baterije, katere uporabljamo v vseh pametnih napravah, električnih prevoznih sredstvih ipd. povzročijo požar. Učenci so v svojih delih predstavili, kako jim je preventivno znanje in ravnanje pomagalo preprečiti nastanek požara baterij ali pa jim je pomagalo, da so ob požaru baterije znali pravilno ravnati.

V natečaju so sodelovali tudi učenci Podružnice Birčna vas. Komisija je med več kot dvesto prispelimi izdelki med tri najbolj ocenjene izdelke II. kategorije izbrala tudi izdelek drugošolca, Luka Puglja. Luka se je s svojo mentorico Marjanco Šoško udeležil slovesne podelitve priznanj in nagrad, ki je potekala v ponedeljek, 5. 12. 2022, v veliki sejni sobi na Rotovžu. Luki je priznanje in nagrado podelila podžupanja MO Novo mesto, Sara Tomšič.

Za sodelovanje na natečaju bo podružnica prejela tudi gasilni aparat.

Luku iskreno čestitamo za uspeh in mu želimo še naprej veliko veselja pri ustvarjanju.

Zapisala: učiteljica Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ZAJTRK Z MLEKOM – SUPER DAN!

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, je letos potekal že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan smo imeli na Podružnici Birčna vas naravoslovni dan z naslovom: Tradicionalni slovenski zajtrk. Zjutraj smo se pogovorili o tradicionalnem slovenskem zajtrku, pomenu zajtrka in bontonu pri jedi. Ugotovili smo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu in prvi izmed petih obrokov. Ker letošnji zajtrk poteka pod sloganom: Zajtrk z mlekom – super dan, so bile naše aktivnosti povezane z mlekom. Pogovorili smo se o mleku in mlečnih izdelkih in si ogledali posnetke. Izvedeli smo veliko zanimivosti o mleku. Ali veste, da človek na leto porabi v povprečju 43 litrov mleka? Spoznali smo slikanico Bela pot, v kateri Tina in Tinček odideta na raziskovalni pohod in spoznata pot mleka od krave do kozarca. Nato pa so sledile različne dejavnosti: izdelava prehranske piramide, risanje po slikanici Bela pot, izdelava plakatov o mleku in mlečnih izdelkih, izdelava krav iz odpadne embalaže, risanje mlečne poti … Končno je napočil čas za zajtrk. Ta nam je zelo teknil in nam dal moči za pot, ki je bila pred nami. Pot nas je vodila v Stransko vas, na kmetijo Hrastar. Spoznali smo različna gospodarska poslopja, stroje in orodja za delo. Videli smo kokoši, krave in pujse. Najbolj pa nas je navdušil kuža, ki nam je pokazal nekaj trikov. Ura je naznanila čas za odhod in polni prijetnih vtisov smo se podali na pot proti šoli.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Ekošola, Novice | Komentiraj

Decembrski Cici nabiralnik

Stopili smo v praznični čas in že nas je razveselil decembrski Cici nabiralnik s prispevki naše šole. Tretješolec Nejc Bukovec je ob vzpodbudi svoje učiteljice Milke narisal fraktalno risbo JABOLKO. Ajda Jakše pa je barvito postregla s svojim likovnim delom, kjer je naslikala GOZD. Pri delu sta ji s svojim strokovnim delom svetovali učiteljici Mateja in Špela. Res čudovit začetek decembra in čestitke ustvarjalcema in mentoricam Milki Hudoklin, Mateji Železnik in Špeli Lumpert.
Dosežka ustrezata tretjemu mestu na državni ravni.

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OGLED OPERNE PREDSTAVE

Danes, 22. 11. 2022, so učenci 4. in 5. razreda imeli kulturni dan. Spoznali so slovensko pisateljico, pesnico, igralko, ilustratorko Svetlano Makarovič ter se seznanili z njenimi književnimi deli. Učenci so povedali, da pisateljico že dobro poznajo, saj že od vstopa v šolo prebirajo njene zgodbe in pravljice (Pod medvedovim dežnikom, Sovica Oka, Kosovirja na leteči žlici, Tacamuca, Strašni volk, …).

V šoli so prebrali pravljico z naslovom Veveriček posebne sorte, v Kulturnem centru Janeza Trdine pa se je čudovita pravljica spremenila v operno predstavo.

Učenci so bili nad predstavo navdušeni. Izrazili so svoje misli, svoja čustva ter pokazali sočutje do glavnega lika (veverička Čopka). Ugotovili so, da nas drugačnost obdaja v vsakdanjem življenju in da se moramo sprejeti prav takšne kot smo. Če nam kaj ne gre, pogumno iščemo in razvijamo tisto, kar zmoremo in nas veseli.

Vtisi učencev:

Všeč mi je bil veveriček Čopko ravno zato, ker je bil zelo smešen. Najprej ni ničesar znal in so se vsi norčevali iz njega, nato pa je pokazal mnogo več kot ostale veveričke. (Jaka Jerič, 4. r.)

Predstava mi je bila všeč, lepo so igrali na glasbila. (Lana Kutnar, 5. r.)

Zelo všeč mi je bil kontrabas, ki je bil del orkestra v operni predstavi. (Oskar Jenič, 4. r.)

Všeč so mi bili veverički, saj so se ves čas prepirali in igrali. Zabavno je bilo, ko so mislili, da je nevihta pošast. (Teja K. Božič, 4. r.)

Všeč mi je bila predstava. Zanimivo mi je bilo, ko je veveriček Čopko narisal smešen obraz, spoznal je, da slikar ne bo, lahko pa se nauči peti. Če česa ne znaš, se lahko naučiš marsikaj drugega. (Blažka Pirc, 5. r.)

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

EKOBRANJE ZA EKOŽIVLJENJE

Tudi v šolskem letu 2022/2023 organiziramo Eko bralno značko z namenom, da bi z branjem literature z ekološko vsebino krepili ustvarjalno mišljenje in ekološko zavest. Učenci boste z branjem razvijali pozitiven odnos do okolja in se vanj aktivno vključevali, izvajali različne aktivnosti z ekološkimi vsebinami, medpredmetno povezovali ter ustvarjali konkretne izdelke (risbe, slike, plakate, zgodbe, pesmi, spise).

Vsi, ki boste uspešno opravili Eko bralno značko, boste ob koncu šolskega leta prejeli priznanje.

Seznami literature z ostalimi informacijami so objavljeni TUKAJ.

Veselimo se vašega sodelovanja.

mentorica Eko bralne značke: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Ožji izbor na natečaju Vseslovenski habitat 2022

Ob mednarodnem Svetovnem dnevu Habitata, ki vedno poteka prvi ponedeljek v oktobru, so v Centru arhitekture Slovenije razpisali natečaj za otroke vrtcev in učencev osnovnih šol, Vseslovenski Habitata »Koliko prostora potrebujem?»

Drugošolci in tretješolci naše šole so pridno ustvarjali za likovni natečaj pod vodstvom učiteljic Marjance Šoško, Vesne Sebanc in Milke Hudoklin. Z delom so nadaljevali tudi v podaljšanem bivanju. Trud ni bil zaman, saj so bili nagrajeni z uvrstitvijo v ožji izbor.

Komisijo so sestavljali:

Žiga Kreševič, univerzitetni diplomirani inženir arhitekture,

Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost Zavoda RS za šolstvo,

Jelena Torbica, višja svetovalka Ministrstva za okolje in prostor RS,

Vesna Komin Kajfež, Center arhitekture Slovenije.

Komisija nam je podala strokovno mnenje:

Učenci in učenke 3. razreda podružnične šole Birčna vas (OŠ Šmihel) so pri tem projektu izhajali iz lokalnega podeželskega okolja, ki ga učenci in učenke dobro poznajo. Pri tem so upoštevali, da imata prostor in arhitektura zelo velik vpliv na zdravje, počutje in zadovoljstvo posameznika. Učenci so uporabili različne tehnike: kolaž, risba, strip, zmečkanka … Svoje podeželsko okolje so primerjali z mestom in ugotovili, da imajo na podeželju več travnatih površin, polj, dihajo bolj čist in svež zrak, manj je hrupa, ljudje pa so bolj povezani kot v mestu. Komisija želi posebej pohvaliti uporabo več med seboj smiselno povezanih likovnih tehnik na enem formatu.

Mentorica: Milka Hudoklin, 3. r/p

Učenci in učenke 2. razreda podružnične šole Birčna vas (OŠ Šmihel) so v okviru projekta razmišljali o učinkoviti in neučinkoviti rabi prostora. Ugotovili so, da imajo vsi doma kakšen prostor, ki ga redko uporabljajo (balkon, terasa). Prišli so do zaključka, da bi bilo smiselno graditi manjše, ožje in višje hiše, saj bi s tem pridobili več zelenih površin. Njihov natečajni predlog je prostor, v katerem bi si želeli otroci prebivati. Za ozadje so izbrali različne motive iz narave, nato so s tehniko kolaža nanizali arhitekturne elemente, za katere menijo, da jih potrebujejo okoli sebe (šola, knjižnica, cerkev, trgovina z različnimi izdelki). Pri tem natečajnem predlogu je komisija opazila, da so veliko časa namenili tudi pogovoru o izbrani tematiki in s tem pokazali veliko mero odgovornosti in empatije do narave.

Mentorici: Marjanca Šoško, Vesna Sebanc, 2. r/p
Vsem sodelujočim učencem pohvala za trud in ustvarjalno sodelovanje.

Mentorice: Milka Hudoklin, Marjanca Šoško in Vesna Sebanc                                                                                             

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajenci literarnega in likovnega natečaja

Veseli smo  razglasitve nagrajencev literarno-likovnega natečaja Moj najljubši dan z mamo ali očetom. Birčenski učenci so dokazali, da so pravi literati in likovniki. Pohvala tudi učiteljicam, ki so učence pri delu usmerjale, spodbujale in jim svetovale s strokovnimi nasveti.

Nagrajenci likovnega natečaja:

2. nagrado prejme Jakob Labuz, 2. a

3. nagrado prejme Luka Pugelj, 2. a

Mentorici: Marjanca Šoško, Špela Lumpert

Nagrajenci  literarnega natečaja:

1. nagrado prejme Lan Šuštaršič, 5. a (lanskoletni učenec)

2. nagrado prejme Jan Hočevar, 5. a (lanskoletni učenec)

Mentorica: Milka Hudoklin

3. nagrado prejme Jakob Muhič, 3. a (lanskoletni učenec)

Mentorica: Sara Šenica

Čestitke nagrajencem in mentoricam.

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Moj najljubši dan z mamo in očetom

Moj najljubši dan z mamico in očijem je bil, ko sem dobil novo kolo. Bil je petek popoldan, odšli smo v Novo mesto. Obiskali smo trgovino Hervis. Prijazen prodajalec nam je pokazal veliko koles. Ker so bila različnih velikosti, sem jih moral preizkusiti, če so mi prav. Všeč so mi bila tri kolesa različnih barv, odločiti pa sem se moral le za enega. Vse tri sem še enkrat preveril, na koncu pa izbral oranžno kolo. Bilo je v akciji, zato je oči predlagal, da kupimo še enega za mamico. Bil sem zelo vesel, saj smo končno vsi v družini imeli kolesa.

Lan Šuštaršič, 5. a/p  (lanskoletni učenec)

Mentorica: Milka Hudoklin

Moj najljubši dan z očetom

Moj najljubši dogodek z očetom je bil, ko sva na moj rojstni dan šla po štirikolesnik. Bil sem tako vesel! Štirikolesnik je bil zelo drag, pot domov je zelo dolgo trajala.

Jan Hočevar, 5. a/p (lanskoletni učenec)

Mentorica: Milka Hudoklin

Moj najljubši dan z mamo

V spominu imam veliko lepih dni, a najljubši dan je bil, ko sem šel z mamo na bazen. Na bazen sva odšla k moji babici. Šla sva ob 10. uri zjutraj. Ko sva prišla, sva se najprej preoblekla v kopalke. Podajala sva si žogo, se potapljala in špricala. Po kopanju sva spekla pico in jo pojedla. Bila je zelo dobra. Odpravila sva se domov in tako se je končal najin lepo preživet dan.

Jakob Muhič, 3. a/p  (lanskoletni učenec)

Mentorica: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

NAŠA ŠOLA PRAZNUJE

Ponedeljek, 17. 10. 2022, je bil za našo šolo poseben, prazničen dan. Naša podružnica je obeležila 113. obletnico, naša matična šola pa kar 158. obletnico obstoja. Na dan šole oziroma Mihaelov dan smo se spomnili začetkov šole v Birčni vasi in Šmihelu, si ogledali začetke projekta Rastoča knjiga na šoli in spoznali dejavnosti, ki nas čakajo v tem šolskem letu. Letos bomo že sedmo leto sodelovali v Rastoči knjigi, ki v letošnjem šolskem letu nosi naslov: Šport in umetnost z roko v roki. Nadaljevali bomo s športnimi dejavnostmi in vključili še umetnost s posebnim poudarkom na bontonu. Pomemben del bontona na šolskih prireditvah je tudi petje himne, zato smo Mihaelov dan namenili tudi temu. Cela šola se je učila šolske himne. Po pouku pa je sledilo tradicionalno Mihaelovo kosilo, ki so ga izbrali učenci. Kaj so izbrali letos, si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice, Rastoča knjiga | Komentiraj

OBISK DOLENJSKEGA MUZEJA

V torek, 18. 10. 2022, so učenci od 1. do 3. razreda podružnice preživeli dopoldne v Dolenjskem muzeju Novo mesto. Imeli so kulturni dan, ki je bil zelo poučen, ustvarjalen in aktiven. Učenci so ob slikah in lutki spoznavali življenje v preteklosti ter znamenitosti, ki so jih arheologi našli na območju Marofa. Kustusinja je učencem prikazala način pokopa v starejši železni dobi, kar je bilo učencem zelo zanimivo. Na razstavi so si učenci ogledali znamenite situle, lončene posode in ogrlice. Najbolj jih je navdušila mala šola arheologije, ko so v arheološkem peskovniku iskali kopije steklenih jagod, katere pa so v delavnici iz fino mase tudi sami izdelali ter jih za spomin odnesli domov. Verjamemo, da jih bodo spominjale na prijeten dan v muzeju.

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajenci likovnih natečajev

V oktobrskem mesečnem Cici nabiralniku je nagrajena risba učenke Ule Novak. Lansko prvošolko sta pri delu spodbujali mentorici Marjanca Šoško in Marjetka Slana Pevec.

Dosežek ustreza 3. mestu na državni ravni.

Na literarno-likovnem natečaju Izročilo dreves je bil z 2. nagrado nagrajen Oskar Jenič. Prejel bo knjigo. Pri zanimivem likovnem ustvarjanju ga je vodila in mu svetovala mentorica Sara Šenica.

Nagrajen je tudi SLONČEK lanskega tretješolca, Luke Roženbergarja, mentorice Sare Šenica. Dosežka ustrezata 3. mestu na državni ravni.

Čestitke likovnikom in mentoricam.

                                                                                                   Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI JESENSKE ZBIRALNE AKCIJE PAPIRJA

V torek, 4. 10. 2022, je potekala prva zbiralna akcija odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 1729 kg odpadnega papirja.

Hvala vsem, ki ste sodelovali. Hkrati pa vas vabimo, da papir še naprej skrbno ločujete in zbirate. Naslednja zbiralna akcija bo predvidoma marca 2023.

Vsak izmed nas lahko prispeva k varovanju in ohranjanju narave in okolja.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ZDRAVA PREHRANA

V podaljšanem bivanju smo se v treh skupinah pogovarjali o zdravi prehrani. Pogledali smo prehransko piramido in se o njej pogovorili. Spoznali smo posamezne vrste zelenjave, njen izvor, sorodne vrste, sezonsko zelenjavo in načine njene rabe. Govorili smo tudi o slabostih nezdrave hrane in  razmišljali, kako bi nezdrave jedi nadomestili z zdravimi. Ugotovili smo, da mora biti vsak dan na jedilniku več različnih vrst zelenjave,  surova ali kuhana. Petošolci smo naredili ocenjevanje vseh šolskih obrokov. Pogovarjali smo se tudi o obnašanju pri jedi. Pogledali smo si knjigo Ivanke Borovec z naslovom Mali bonton za velike otroke. Pri vseh obrokih se lepo obnašamo in jemo zdravo hrano. Sklenili smo, da bomo vsaj pri kosilu poskusili solato in ostalo zelenjavo. Naredili smo plakat zdrave hrane. Risali smo ga s flomastri, slike pa smo izrezali iz revij, ki smo jih prinesli od doma. Odločili smo se, da pripravimo razstavo sadja in zelenjave. Doma smo na vrtovih nabrali zelenjavo in sadje in jo z veseljem prinesli v šolo. K vsakemu pridelku smo napisali listek, da bi mlajši učenci hitro prepoznali zelenjavo, ki smo jo razstavili v hodniku šole. Nastala je bogata razstava, ki so si jo v dopoldanskem času ogledali tudi ostali učenci podružnične šole.

                                                             Učenci 1, 2. in 3. skupine PB, zapisala Ajda Jakše, 5. r.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Drugačnost nas bogati

V sredo, 12. 10. 2022, nas je na Podružnici Birčna vas obiskal Miha Srebrnjak. Z veseljem se je odzval našemu povabilu in vsi smo bili zelo veseli, da nas je obiskal skupaj z njegovim pasjim prijateljem Dantejem. Petindvajsetletni Miha iz Dolenjega Suhadola pri Brusnicah je slep od 12. leta, a ga to ne ovira pri doseganju zastavljenih ciljev. S svojo velikansko voljo in pozitivno energijo vsak dan znova dokazuje, da zmore. Verjame v to, da je v življenju vredno vztrajati. Ni pomembno, kolikokrat padeš. Pomembno je, da se vedno znova vstaneš in greš naprej.

Miha je uspešno končal srednjo šolo, odprl podjetje za spletno prodajo, sedaj pa se posveča predvsem pisanju bloga. Rad potuje, spoznava nove ljudi, posluša balkansko glasbo in obožuje adrenalin. Po pripovedovanju svoje življenjske zgodbe je z zanimanjem odgovarjal na vsa dodatna vprašanja. Ob koncu srečanja je nekaterim učencem podelil avtogram in pokazal nekaj Dantejevih trikov. Učenci so bili navdušeni nad obiskom in bogatejši za veliko novih spoznanj.


Miha, hvala za obisk in z veseljem te še kdaj povabimo na našo šolo.

Zapisala: Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Teden otroka v OPB Birčna vas

V naše kraje se je hitro prikradla jesen. V OPB nam bivanje v naravi ponuja priložnost za občudovanje njene lepote in že sprehod na svežem zraku nas napolni s pozitivno energijo in dobro voljo. Veliko časa preživimo in se učimo na prostem. Učiteljice v podaljšanem bivanju smo združile moči in se potrudile, da je bil Teden otroka za naše učence vsaj malo drugačen. Sledile smo poslanici, ki so jo posredovali iz ZPMS  v stripu. Njihova sporočila so bila igra ti pomaga razvijati domišljijo, krepi telo, spleta prijateljstva in najpomembnejše – igra nas povezuje. Veliko smo se pogovarjali, tkali prijateljstva, si zaupali in se med sabo povezovali. Izvajali smo različne aktivnosti, kot so risanje z barvnimi kredami po igrišču, petje, ples, branje pravljic, obujanje starih iger – Zemljo krast, Ristanc, ustvarjanje iz papirnatih vrečk, barvanje,  igranje z žogo, socialne igre – skrivni prijatelj, družabne igre, zbiranje odpadnega papirja. Učenci so se preizkusili tudi v vlogi mladega raziskovalca in preživeli dan brez domače naloge. Namenili smo tudi čas likovnemu natečaju, ki ga je razpisala ZPMS v okviru Tedna otroka in učencem pustili, da ustvarjajo in zlivajo svojo domišljijo na papir. Poleg vseh naštetih aktivnostih, ki so na otroška lica privabila nasmeh in veselje, pa je za dobro voljo poskrbela tudi NIPKE-va pesem SKP SE MAVA DOBR. Glasbenik NIPKE je tudi letošnji ambasador programa.

Teden smo zaključili s sloganom: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO!

                                                                                            Učiteljice OPB, zapisala Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SKUPAJ SE IMAMO DOBRO

Letošnji Teden otroka je obarvan že v prave jesenske barve in obsijan s soncem, zato smo se učiteljice 1. in 2. razreda podružnice odločile učencem v tem tednu omogočiti dan, preživet v naravi, s katero smo obkroženi in jo imajo zelo radi. Najprej so učenci pripovedovali, kdaj se imajo skupaj res dobro, saj je to tema letošnjega Tedna otroka. Ugotovili so, da je to takrat, kadar se igrajo, ko lepo sodelujejo in so prijazni drug do drugega. Pogovorili smo se še o gozdnem bontonu, nato pa odšli na pohod do Petan. Tam so se učenci sprostili, se družili in naigrali ob različnih igrah v gozdu: metanju obroča na palico, zadevanju dreves s storži, štafetnih igrah … Učenci so ob igrah uživali, spodbujali drug drugega in se veselili vseh uspehov. Športni dan je minil v prijetnem vzdušju in skupaj nam je bilo zares dobro.

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA IN ZAČETEK PROJEKTA RASTOČA KNJIGA

V petek, 23. 9. 2022, smo na Podružnici Birčna vas obeležili dan slovenskega športa. To je bil tudi dan, ko smo pričeli s projektom Rastoča knjiga. Ker letošnja nosi naslov: Šport in umetnost z roko v roki, je bil športni dan kot naročen za to. Zjutraj smo prisluhnili nagovoru o pričetku Rastoče knjige, razdelili malico in se pripravili na pohod. Opremili smo se z odsevnimi jopiči in se odpravili na pot. Vreme nam je bilo naklonjeno, saj je že zjutraj posijalo sonce in nam pričaralo prijetno vzdušje. Pot nas je vodila do lovskega doma Padež. Tam smo si privoščili malico in se posladkali z dobrotami iz nahrbtnikov. Polni energije smo se podali na pot proti šoli in v prijetnem vzdušju zaključili športni dan.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice, Rastoča knjiga | Komentiraj

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

Tudi v letošnjem šolskem letu bomo nadaljevali s tradicijo zbiranja odpadnega papirja. Jesensko zbiralno akcijo odpadnega papirja bomo izvedli v torek, 4. 10. 2022. Prosimo vas, da odpadni papir odložite v zabojnik pred šolo. Papir naj bo v kartonastih škatlah ali zvezan v snopih. Zabojnik bo pri šoli od 6.00 do 14.00.

Vsak izmed nas lahko prispeva k varovanju in ohranjanju narave in okolja, zato vas vljudno vabimo k sodelovanju. Zbrana sredstva bomo namensko porabili za znižanje stroškov prevoza učencev.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

                         učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PAPAGAJ NANDE NA OBISKU

V četrtek, 15. septembra 2022, je bil na naši šoli poseben dan. Obiskal nas je papagaj Nande. Nande je naš zvesti spremljevalec v delovnih zvezkih in nam pomaga pri šolskem delu. Njegovega obiska smo se zelo razveselili. Pogumno smo mu zapeli njegovo himno in ponovili njegova zlata pravila, ki jih že zelo dobro poznamo. Nande je bil nad slišanim navdušen, zato nas je razveselil z darilcem. Za spomin pa smo z Nandetom naredili še nekaj fotografij in mu poklonili majhno pozornost.

Nande, o Nande, bistri papagaj,
s tabo je šola zabavna, da je kaj!

Zapisala: učiteljica Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Šola v naravi: 4. razred (obvestilo za starše)

Spoštovani starši,

 

obveščamo vas, da so četrtošolci srečno prispeli v Kočevje – dom Jurček.

Spremljajte naše aktivnosti na šolski spletni strani.

spremljevalci

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PODRUŽNICA PLEŠE

Učenci in učiteljice Podružnice Birčna vas smo v petek, 9. 9. 2022, uživali v plesnih ritmih. Obiskali sta nas namreč plesalki Plesnega studia Novo mesto, ki sta nam prišli predstavit njihovo plesno šolo. Najprej smo se dobro ogreli, nato pa začeli z vajo. Počasi, po delih smo se naučili plesnih korakov. Na koncu smo se preizkusili še v celotni koreografiji. Ta nam je šla kar dobro od nog. Najbolj pa smo seveda uživali ob nastopu plesalk, ki nas je pustil odprtih ust.
Plesni studio Novo mesto, hvala za prijeten plesni obisk!

zapisala: učiteljica Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLČKOV V BIRČNI VASI

Šolski prag Podružnice Birčna vas je letos prestopilo 22 prvošolčkov. Na šolskem igrišču so skupaj s svojimi starši pogumno in radovedno prisluhnili uvodnim besedam gospe ravnateljice Romane Šarec Rojc, ki jih je prisrčno pozdravila in jim zaželela uspešen ter prijeten začetek šolanja. Ker je varnost vedno na prvem mestu, sta nas obiskala tudi policista. Vodja policijskega okoliša Ladislav Marentič je podal nekaj pomembnih napotkov za prometno varnost. V nadaljevanju sta učence pozdravili razredničarka Andreja Krnc in druga strokovna delavka Špela Lumpert in vsakemu učencu podelili medaljo z njegovim imenom, ravnateljica pa jim je podelila darilca. Učenci so z učiteljicama odšli v šolo, kjer so se spoznavali med seboj in izvedeli kaj bodo delali v šoli pri posameznih predmetih. V učilnici jih je pričakal tudi Nande, maskota, ki bo prvošolce spremljala skozi celotno šolsko leto, jih razveseljevala, spodbujala ter jim priskočila na pomoč pri šolskih izzivih. Skupaj so prebrali pravljico in zapeli pesem. Prejeli so delovne zvezke in rumene rutice, po katerih bodo prepoznavni. Posladkali so se s torto in sokom. Na koncu so se dogovorili, da bodo prijazni drug do drugega, pozorno se bodo poslušali med seboj in bili prijatelji.


Naj jih spremljajo zaupanje, varnost in znanje.

Zapisala: Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

NAGRAJENCI SEPTEMBRSKEGA CICI NABIRALNIKA

V septembrskem Cici nabiralniku so bili nagrajeni tudi učenci podružnice Birčna vas z literarnimi in likovnimi deli. Likovni ustvarjalci MORSKEGA DNA so: Dalmira Hudorovac, Jaka Jerič, Jakob Muhič in Nely Espinoza Erpe.

Nagrajenci literarnih del so: Tomaž Gregorčič, Lenart Jakše, Ula Muhič, Anže Levačič Pekolj, Lan Šušteršič, Jan Hočevar, Jošt Ovniček

Dosežki ustrezajo tretjemu mestu na državni ravni.

Čestitke učencem in mentoricam, Sari Šenica, Mateji Železnik in Milki Hudoklin.

Zapisala: Majda Kolenc

Mentorica: Milka Hudoklin

MOJ NAJLJUBŠI DAN Z MAMO IN OČETOM

Ta dan je bila sobota. Z mami in očijem smo odšli na Gorenjsko. Odpeljali smo se do reke Soče, kjer smo ob poslušanju vode imeli piknik. Po malici je sledila vožnja do Velike planine. Pot smo nadaljevali peš. Na vrhu smo videli krave, ki so se pasle po travniku. Po povratku v dolino smo izlet zaključili z obiskom prijateljev. Ta izlet mi je bil zelo všeč, saj sem videla veliko hribov. Komaj čakam na novega po Sloveniji z mojimi starši.
Ula Muhič

Moj najljubši dan je bil prejšnji vikend. Z mami sva odšla k njeni sodelavki, ki živi v Mirni Peči. Tam sem spoznal še sodelavkino hčerko in sina, zelo veliko smo se igrali nogomet. Bili smo tudi na veselici, kjer sem zelo užival, dobil sem sladkorno peno! Ko smo odšli domov, sva se z mami odločila, da prespiva pri njeni sodelavki. To je bil eden izmed mojih najboljših dni! Anže L. Pekolj

Moj najljubši dan z mamico in očijem je bil, ko sem dobil novo kolo. Bil je petek popoldan, odšli smo v Novo mesto. Obiskali smo trgovino Hervis. Prijazen prodajalec nam je pokazal veliko koles. Ker so bila različnih velikosti, sem jih moral preizkusiti, če so mi prav. Všeč so mi bila tri kolesa različnih barv, odločiti pa sem se moral le za enega. Vse tri sem še enkrat preveril, na koncu pa izbral oranžno kolo. Bilo je v akciji, zato je oči predlagal, da kupimo še enega za mamico. Bil sem zelo vesel, saj smo končno vsi v družini imeli kolesa. Lan Šuštaršič

Moj najljubši dan z mamo in očetom je bil konec šolskega leta v 4. razredu. Ko sem prišel iz šole, je bila prtljaga že spakirana, pojedli smo kosilo in se odpravili na pot. Najprej smo se ustavili pod Veliko planino. Na vrh smo se odpeljali z gondolo. Potem smo se usedli na sedežnico, ki nas je pripeljala čisto na vrh. Na vrhu smo naredili velik sprehod okoli koč in velikih pašnikov. Morali smo paziti na veliko kravjakov. Tam je bilo tudi nekaj posebnih planinskih koč. Pri njih sem si lahko izbral nekaj dobrot. Z bratom sva si izbrala pomfri, mami pa štruklje. Po poti smo šli nazaj peš do gondole. Spustili smo se do parkirišča, kjer je bil naš avto. Z njim smo se odpeljali v terme Snovik, kjer so nam predali ključe našega apartmaja. Potem, ko smo vse razpakirali, smo se šli še namočit v zunanji bazen. Tam so bili tudi trije tobogani, po katerih smo se večkrat spustili. Po kopanju smo šli na večerjo v restavracijo in na krajši sprehod okoli hotela. Vsi utrujeni smo popadali v posteljo. Zadnji dan pa je bil turnir v pikadu, kjer sva z očijem osvojila drugo mesto. Zjutraj smo se odpravili proti domu. Ta izlet mi je ostal zelo v spominu, kajti že dolgo se nismo tako zabavali.
Jošt Ovniček

Moj najljubši dogodek z očetom je bil, ko sva na moj rojstni dan šla po štirikolesnik. Bil sem tako vesel! Štirikolesnik je bil zelo drag, pot domov je zelo dolgo trajala.
Jan Hočevar

Mentorica: Mateja Železnik

Moj najljubši dan z atikom
Nekega dne se je ati odločil, da bova popoldne preživela na bazenu. Tako sva se pripravila in s seboj vzela hrano, kopalke, plavalna očala, brisačo in plavalno kapo. Vse sva naložila v nahrbtnik in se odpravila v Dolenjske Toplice. Ko sva prišla, sva parkirala avto in se odpravila proti vhodu. Všeč mi je bilo, da so se vrata sama odpirala in zapirala. Ko sva prišla notri, sva plačala vstopnico za tri ure. Na roke sva si dala zapestnico in dvižna zapora se nama je odprla. Najprej sva šla v preoblačilnico in se tam preoblekla. Potem sva se stuširala in odšla v bazen. Ko sva šla čez vhod, naju je voda pošpricala, da bi imela čiste noge. Na ležalnik sva dala opremo in se odpravila v vodo. Plavala sva in uživala v mehurčkih. Medtem sem atiku kazal akrobacije. Ko so mehurčki borbotali, sva sedla na polico v bazenu in se pustila masirati vodnim mehurčkom. Usedla sva se na ležalnik in se obrisala z brisačo. Malo sva se pogovarjala in pojedla nekaj čokolade za moč. Odšla sva v topel bazen, ki je imel 35 stopinj Celzija. Tam sva se umirila in malo pogovarjala. Plavala sva tudi v hladnejši vodi, v kateri naju je kar malo zazeblo. Pogledat sva šla tudi zunanji bazen. Ker je bilo mrzlo, sva šla hitro notri. Popila sva vodo in pojedla še malo čokolade. Pogledala sva na uro in presenečeno ugotovila, da imava samo še pol ure časa. Ati je predlagal, da v gostilni naročiva pomfri, ati pa je vzel pivo. Ko sva pojedla, sva spakirala in odšla domov. Ta obisk bazena mi je bil zelo všeč, ker sem imel atika samo zase.
Lenart Jakše

Moj najljubši dan z očetom
Zjutraj me je zbudilo toplo spomladansko sonce. Prestrašila me je misel, da sem zamudil šolo, potem pa sem ugotovil, da je pred mano prost sobotni dan. Ko sem zajtrkoval, mi je oče predlagal, da greva kolesarit. Očetovo idejo sem takoj sprejel. Še preden pa sva odšla na pot, sem moral poskrbeti za svojega želvaka Rudija in pobožati babičino psičko Ajšo. Nadela sva si čelado in se odpeljala na izlet. Najprej sva kolesarila po cesti, nato sva zavila med zidanice, ki so naju vodile do gozda. V gozdu sva se ustavila in opazovala naravo. Nadaljevala sva pot domov. Sestra je imela rojstni dan, zato sva zakurila ogenj in spekla čevapčiče. Na kosilo smo povabili tudi babico in dedka. Popoldne sva z mamo na vrtu sadila kumare, bučke in rdečo peso. Posajene rastline sva pognojila in jih zalila. Ko sem zvečer legel v posteljo, sem si sam pri sebi rekel: »Ta sobota je bila popolna.«
Tomaž Gregorčič

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nov vozni red

Vozni red 2022/2023 si oglejte na spodnji povezavi.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo o pričetku pouka

Učence in starše Podružnice Birčna vas obveščamo, da bomo s poukom pričeli v četrtek, 1. septembra 2022. Več si lahko preberete na spodnji povezavi.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Vabilo na roditeljski sestanek za 1. razred

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nastop učencev v DSO Šmihel Novo mesto

Glasba ima na podružnični šoli Birčna vas pomembno mesto, saj skoraj ne mine dan, da ne bi slišali petja ali igranja na instrumente. Zunaj na sprehodih, v podaljšanem bivanju učenci večkrat prisluhnemo glasbi narave. Smo na manjši podeželski šoli blizu gozda, tako, da lahko prisluhnemo vetru, pticam, vodi, šumenju dreves in listov, vlaku, zvonu, traktorju… Ja, naši harmonikaši radi raztegnejo meh….Slišali so ga tudi danes varovanci Doma starejših občanov v Šmihelu. Jošt je potegnil harmoniko in zadonela je znana Slakova viža, V dolini tihi. Z glasbo vnašamo v življenje radost in veselje, s pesmijo ga sproščamo, ga čustveno plemenitimo in bogatimo. Poleg veselja in radosti, ki jo pesem in glasba nudita, lahko pridobimo tudi občutek pripadnosti. Pesem združuje tudi naš pevski zbor, ki ga odlično in s srcem vodi učiteljica Mateja Železnik. Ja, petje pomaga izboljšati naše razpoloženje. Stari rek pravi, da je petje zdravilo za nasmeh in dušo. Petje je brezplačno orodje, do katerega imamo dostop skoraj vsi. Lahko pojemo sami, v skupini ali pevskem zboru. Spremlja nas povsod. Če smo dobre volje, poslušamo lahkotno glasbo, v primeru žalosti pa se osredotočimo na umirjeno glasbo, ki nas pomirja, omogoča umiritev misli in razmišljanja. Glasbo uporabljamo tudi za učenje igranja instrumentov. Učenci Birčenske šole so pravi talenti igranja na instrumente, ki so se danes predstavili z različnimi skladbami in vižami. Slišali smo Ajdo na flavti, Lenarta, Jakoba in Jošta na harmoniki. Varovanci in zaposleni v DSO Šmihel so učence nagradili z bučnim aplavzom. Predstavili so pesem Moja Slovenija, Tri planike, DO-RE-MI igranje na glasbene cevi in še mnogo drugih. Nastop je spretno povezovala Ajda Jakše. Glasba je tesno povezana z gibanjem. Mnogokrat učenci vsebino pesmi prikažejo še z gibi. Tako je bilo tudi danes, kjer sta se predstavili petošolki Hana in Ula. Zibali smo se v ritmih Jerusalema. Petje in glasba odpirata srca. Kdor poje, slabo ne misli je stara modrost. Vemo pa, da petje poskrbi tudi za dobro držo, spomin, pogum in samozavest. Glasba je kot nasmeh, osreči poslušalce in pevce. Upamo, da smo jih danes za kanček osrečili tudi mi z našim nastopom in jim narisali nasmeh na obraz.
Učenci in zaposleni OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas smo se zahvalili vodstvu doma in zaposlenim, posebno pa skrbni animatorki ga. Mateji Zelič, ki v Domu starejših poskrbi za različne dogodke. Z njo sodelujemo že vrsto let. Učencem je podarila spominska darilca in jih pohvalila.
Razveselili smo se obiska naše ga. ravnateljice, Romane Šarec Rojc. Pohvalila je naš nastop, pevski zbor in prizadevno delo učiteljice Mateje. Skrbna vodja službe-prehrane, ter mamica našega učenca Jošta, ga. Jerneja Ovniček nas je izredno lepo pogostila. Razveselili smo se dobrot, posebno sladoleda.
Hvala, da smo bili lahko z vami.


Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obisk pisateljice Ane Vidmar

Pisateljica Ana Vidmar nas je v četrtek, 16. 6. 2022, navdušila s svojim obiskom na naši šoli. Obiskala je učence 3. razreda podružnične šole Birčna vas in jim podelila svojo najnovejšo knjigo z naslovom Veverica Mumi in druge zgodbe.

Ana Vidmar je obiskovala Osnovno šolo Šmihel. S pisanjem je začela v pokoju, ker je prej imela delovne in materinske obveznosti, nato pa je prišel čas, da je svojo domišljijo prelila na papir. Do sedaj je izdala 3 pesniške zbirke, 4 knjige za otroke in 2 knjigi za odrasle.

Knjižničarka Marjetka Dragman je pisateljico nagovorila in ji zaželela dobrodošlico na naši šoli. Učencem je razložila, zakaj so si ravno oni zaslužili tako lepo nagrado. Bili so presenečeni, ko so ugotovili, da so si v tem šolskem letu iz knjižnice izposodili največje število knjig. Tretješolci so se prihoda pisateljice zelo razveselili. Pozdravili so jo s prisrčnim programom. Predstavili so se kot pevci, pesniki in pisatelji. Oskar Jenič in Jaka Jerič sta deklamirala pesem Srečka Kosovela Otrok s sončnico, učenec Luka Roženbergar je prebral avtorsko zgodbo z naslovom Osamljen zmaj, Lovro Ovniček je prebral pesem Voda, s katero je sodeloval na literarnem natečaju. Pisateljica je učence zelo pohvalila in spodbudila k ustvarjanju v prihodnje. Knjižničarka jo je povprašala o navdihih in zamislih za pisanje. S prijetnim pripovedovanjem nas je popeljala v svoj čas otroštva, šole in nam opisala svoje doživljanje mladih let. Učence je spodbudila k branju knjig, saj nam le-to odpira in bogati naše obzorje.

Zapisala: učiteljica Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

V majhnem plašču besed

V sredo, 15. 6. 2022, ob 17. uri je v Galeriji Krka potekalo Območno srečanje najmlajših literatov osnovnih šol v sklopu 43. dolenjskega knjižnega sejma. Gost srečanja je bil pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic. Na prireditvi V majhnem plašču besed so izbrani osnovnošolci predstavili svoja literarna dela. Med njimi sta svoje delo predstavila dva učenca naše podružnične šole, in sicer Lovro Ovniček iz 3. razreda in Tomaž Gregorčič iz 4. razreda.
Prireditev je povezovala ga. Maja Oberstar Falkner, ki je pisatelja Skubica povprašala o njegovih začetkih pisanja in ustvarjanja na literarnem področju. S pripovedovanjem nas je tako popeljal na začetek njegove pisateljske poti. Leta 2018 se je posvetil pisanju otroške literature, za to pa ga je motiviral njegov sin. Pisatelj je mladim literatom podal nasvet, naj večkrat posežejo po dobrih starih knjigah in se predajo svoji domišljiji. Po prireditvi je sledila pogostitev ter ogled knjižnega sejma, na katerem so bile razstavljene knjige slovenskih založb. 

Lovro in Tomaž, iskrene čestitke!

 Zapisali: Sara Šenica in Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Pokloni zvezek

Učenci Podružnice Birčna vas so ponovno dokazali, da znajo stopiti skupaj.

V akciji Pokloni zvezek so skupaj zbrali 70 zvezkov. Opremili so jih z razglednicami, v katere so napisali lepe misli, želje svojim sovrstnikom, ki so potrebni pomoči. S tem bodo pomagali družinam, ki potrebujejo pomoč pri nakupu šolskih potrebščin v novem šolskem letu.

Hvala vsem učencem in družinam za sodelovanje.

Zapisali: Mateja Železnik, Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Natečaj Metelkovo pero: ZEMLJA DOMAČA ni prazna beseda … (I. Tavčar)

V okviru natečaja Metelkovo pero z naslovom ZEMLJA DOMAČA ni prazna beseda … (I. Tavčar) so sodelovali tudi učenci 2. razreda podružnice. Učencem 1. triletja je bil namenjen likovni natečaj.
Vodilo nam je bila misel Ivana Tavčarja, nekdanjega novomeškega gimnazijca, letos namreč mineva 170 let od njegovega rojstva. Poudaril je: »Zemlja domača ni prazna beseda; del je mojega življenja, in če se mi odvzame zemlja, se mi je vzelo tudi življenje. Eno je glavno: naša zemlja se nam ne sme vzeti in narod slovenski mora stati kot večno drevo, kateremu korenine nikdar ne usahnejo!«
Teme letošnjega natečaja so bile dom, domovina, domača zemlja, pokrajina. Učence smo spodbudili, da so prebudili v sebi svojo ustvarjalnost in razmišljanja delili s sovrstniki. V svojih likovnih delih so izrazili motive povezane z domom, domovino, domačo zemljo.
Ustvarjali so z vso vnemo in ustvarjalno prikazali svoja razmišljanja v različnih likovnih tehnikah. Trudili so se po svojem najboljšem navdihu in za svoj trud prejeli priznanja, dva učenca pa tudi Metelkovi peresi.


DOSEŽKI UČENCEV NA NATEČAJU:

 1. mesto: Metelkovo pero in priznanje: JAN ŠUŠTERŠIČ, 2. razred, OŠ ŠMIHEL, POŠ BIRČNA VAS, mentorica Andreja Krnc, naslov: Družina včasih.
 2. mesto: Metelkovo pero in priznanje: PIKA GAŠPER, 2. razred, OŠ ŠMIHEL, POŠ BIRČNA VAS, mentorica Andreja Krnc, naslov: Moja družina nekoč.
 3. mesto: Metelkovo priznanje: MAKS ŠURLA, 2. razred, OŠ ŠMIHEL, POŠ BIRČNA VAS, mentorica Andreja Krnc, naslov: Moja vasica.
  Nejc Bele, Samo Forte in Oskar Piškur pa so prejeli priznanja za sodelovanje.

ČESTITAMO! Zapisala: Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Tom telefon potuje, otroke obiskuje

Od 31. 5. 2022 do 7. 6. 2022 je tudi podružnično šolo Birčna vas obiskal TOM nahrbtnik. Učenci so se seznanili z delovanjem Tom telefona. Namen vseslovenske akcije je, da učenci spoznajo TOM telefon kot čustveno oporo otrokom in mladim. Učenci četrtega in petega razreda so v zvezek zapisali svojo razlago TOM-ovega slogana “Odgovor je pogovor.” Razmišljali so o tem, da se veliko težav reši ravno s pogovorom.

Mentorica: Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Tehniški dan: Reciklirana poletna dekoracija

V ponedeljek, 23. 5. 2022, so imeli učenci prve triade tehniški dan z naslovom Reciklirana poletna dekoracija. Najprej so ob fotografijah in videoposnetkih spoznavali ločevanje odpadkov in recikliranje. Po malici pa je sledilo praktično delo – izdelava poletne dekoracije iz odpadnih materialov. Na začetku so vsi učenci izdelali ribico iz rolice toaletnega papirja. Nato pa se je vsak oddelek lotil svojega dela. Prvi razred je ustvarjal akvarije, v drugem razredu so se lotili izdelave morskih živali, tretji razred pa je izdeloval morske živali in plešoče hobotnice. Pri delu so bili učenci zelo natančni in ustvarjalni. Spoznavali so, kako lahko prispevajo k varovanju in ohranjanju narave. Ob izdelavi izdelkov pa so ugotavljali, da lahko iz odpadnih materialov izdelamo marsikaj. Nastali so čudoviti izdelki, ki že krasijo našo šolo.

Zapisala: Špela Lumpert

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE LOGIČNA POŠAST

V soboto, 21. 5. 2022, je na OŠ Center potekalo državno tekmovanje Logična pošast. Na tekmovanje se je uvrstilo 20 učencev iz Šmihela in 12 učencev iz Birčne vasi.

Zlato priznanje je prejelo 7 učencev:

Šmihel: Vita Dernovšek, 1. a; Bine Plut, 4. a

Birčna vas: 1. a/p – Vida Jakše, Tilen Zupančič, Ema Marjanović

                   2. a/p – Nejc Bukovec, Adam Marjanović

Srebrno priznanje je prejelo 11 učencev:

Šmihel: Urh Hrovat, 1. a; Sofia Slana, 1. a; Ema Klobčar, 1. b; Leja Koželj, 4. a; Sara Petrina, 5. a; Miša Radoš, 5. a; Filip Jerković, 5. b, Enej Rangus, 8. b

Birčna vas: 1. a/p – Andrija Jurić, Ula Novak

                   5. a/p – Ula Muhič

Priznanje so prejeli:

Šmihel: Lili Kapš, 1. b; Tjara Stepanovska, 2. a; Žan Koželj, 3. a; Lenart Marković, 4. a; Manca Čretnik, 5. b, Nika Petrina, 5. b; Noa Tentor Bogović, 6. c; Meta Kapš, 7. a, Maj Strašek, 7. b; Hana Recelj, 9. b

Birčna vas: 1. a/p – Luka Pugelj

                   3. a/p – Lovro Ovniček

                   4. a/p – Lucija Pugelj Siciliani

Vsem tekmovalcem in mentorjem iskreno čestitamo!

                                                                   Vodji tekmovanja

Laura Gabrič in Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Na OŠ Šmihel dodali šesti list Rastoče knjige

»Gibanje in zdrava prehrana – to naj bo naša vsakdanja navada« je vodilo, ki smo mu na OŠ Šmihel sledili to šolsko leto. Pestre dejavnosti, ki smo jih izvedli, smo zapisali v knjižico, ki je objavljena na spletni strani šole v zavihku Projekti/Rastoča knjiga. Posebej smo ponosni, da novi podstavek kipca Deklice z Rastočo knjigo odslej nosi misli ljudi, ki so aktivni in zelo uspešni na področju, ki ga pokriva naš letošnji projekt. Klara Ljubi, naša nekdanja učenka, sicer zelo uspešna atletinja,  je zapisala: »Naj šport ne bo samo gibanje, ampak način življenja, ki krepi vašo vztrajnost, delovne navade in prinaša veselje.« Naš nekdanji učenec, Damjan Fink, je že vrsto let priznani chef. Njegova misel je sledeča: »Dobra hrana je od dobrih ljudi. Hrana daje nasmeh na oči. Dobri ljudje smo ustvarjeni za dobre ljudi.« O pomenu redne rekreacije in branja pa nam sporoča Matjaž Recelj, doktor dentalne medicine. Zapisal je: »Objem prijatelja, skok na igrišče, v gozd. Knjiga za povrh. Lep dan.« Na podružnični šoli so misli prispevali Marko Kump, naš nekdanji učenec, uspešen kolesar, trener in športni direktor. Zapisal je: »Zdrava prehrana je gorivo za športne aktivnosti, športne aktivnosti so gorivo za zdrave misli.« Jerneja Ovniček je bila tudi naša nekdanja učenka, danes pa je vodja kuhinje v DSO Novo mesto. Njena misel se glasi: »Zdrav življenjski slog naj spremlja te povsod, do telovadnice in mizice pogrni se. Sadje, žito in zelenjava, naj bo hrana tvojega vsakdana.« Gospa Jana Berginc je čebelarka. Prispevala je naslednjo misel: »Za aktiven dan naj bo zajtrk z žličko meda posladkan.«

Na današnji slovesnosti nas je nagovoril dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige in naš nekdanji učenec, s katerim vsa leta odlično sodelujemo. Ravnateljica je učencem, ki so sodelovali v kuharskem natečaju, podelila pohvale. Na kosilu, ki je sledilo, pa so kuharice postregle z zmagovalno sladico – jabolčno pito z vanilijevim pudingom, po receptu Ajde Recelj in Sanje Lužar iz 7. b razreda. Ob zaključku letošnjega projekta lahko z velikim zadovoljstvom pritrdimo, da sta naši Šmihelčanka in Birčanka zrasli in mi z njo.

zapisala: Meta Dragman

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mmmmm … slastno

S petošolci smo se v ponedeljek odpravili v OŠ Šmihel, saj sta Ula Muhič in Tilen Gašper zmagala na kuharskem natečaju Rastoče knjige ter s tem prislužila nagrado za celoten oddelek. Predpisane sestavine sta inovativno predelala v recept sodobne oblike. Svojo jed sta poimenovala ajdovo-jabolčna fantazija.

Učenci so doživeli utrip matične šole, v gospodinjski učilnici so bili aktivni – ko so lupili, mešali, kuhali, servirali, pripravljali in tudi pospravljali. Še najboljše pa je bilo, ko so si privoščili pripravljeno jed, ki je bila res odlična.

                                                                                                Zapisala: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajena literata in likovnik

Učenci podružnične šole Birčna vas večkrat sodelujejo v Cicibanovem mesečnem likovnem natečaju. Na spletnem portalu revije Ciciban v majskem Cici nabiralniku je bil nagrajen kip baletke, Lana Šuštaršiča. Vse pohvale in čestitke avtorju, kot tudi učiteljici Milki, ki ga je s svojo strokovnostjo in svetovanjem usmerjala pri delu.
Dosežek ustreza 3. mestu na državni ravni.


Znani so tudi nagrajenci likovno-literarnega natečaja Spomladanske cvetlice. Med njimi sta četrtošolki:
Neža Fabijan, 4. r. – 2. nagrada
Laila Samia Mokbel, 4. r. – 3. nagrada

Nagrajenki bosta prejeli knjižno nagrado.
Čestitamo!

  

                                                                                                       Mentorici: Milka Hudoklin

                                                                                                                            Majda Kolenc

      

Trobentica

Vse spomladanske cvetice so zelo lepe. Najlepša pa mi je trobentica. Je živo rumene barve in zelo opazna v naravi. Raste na travnikih in ob gozdovih. Navadno raste v skupini. Če vanjo pihnemo, lepo zapiska. Prav ste slišali, lahko jo tudi pojemo, ker ni strupena. Cvetove posušimo v senci in lahko skuhamo zdravilen čaj. Moj najljubši letni čas je pomlad. To pa zato, ker se po pusti zimi, hitro prebuja narava. Zacvetijo pa meni ljubi pomladni znanilci.

                                                                                                       Neža Fabijan, 4. a/p 

Trobentica

Zunaj te gledam trobentica prelepa,

dišeča in sladka, majhna kot zrno.

Rodila se kot popek, zrasla v lepotico.

Ti si prelepo naravno glasbilo,

mati narava te je naredila.

Imam le srečo, o srečo, eno veliko,

da te imam, da tukaj si.

Zdaj zapojva in zaigrajva,

da nasmeh se  dvigne mi do ušes.

Rumena kot zlato sonce, ki sveti na nebu nam.

Zjutraj te izza okna občudujem,

zvečer te za mojo mamo nabrala bom.

                    Laila Samia Mokbel, 4. a/p                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                        

                                               

Objavljeno v Novice | Komentiraj

GOZD JE NAŠA UČILNICA

V letošnjem šolskem letu smo se vključili v Mrežo gozdnih šol Slovenije in našo učilnico večkrat zamenjali z naravno učilnico v gozdu ter spoznali, da je narava naša najboljša učiteljica. Učili smo se raziskovati in natančno opazovati na konkretnih primerih v naravi, se učili znanje povezovati, poiskati vzroke in posledice ter postavljati zaključke ter predstavljati ugotovitve. Tako smo uresničevali cilje različnih predmetnih področij, se razgibali in se naužili svežega zraka.

Učenci so povedali, da jim je delo v gozdu všeč, da so opazili veliko novih rastlin in živali, ki jih do sedaj niso poznali. Poiskali so liste dreves in pripadajoče plodove, ki so jih našli pod drevesi. Lepo jim je bilo doživljati naravo z vsemi čutili. Raziskali so gozdna tla, štore, debla dreves in bili presenečeni nad pestrostjo najdb. V različnih oblikah dreves in štorov so iskali nove oblike in ker domišljija nima meja, so v gozdu našli tudi že dolgo izginule dinozavre. Z različnimi gozdnimi najdbami so ustvarjalno zgradili palčkove hišice. O dejavnostih so se pogovarjali tudi doma, nekateri so se s starši popoldne vrnili v gozd, si ogledali palčkove hišice, ki smo jih izdelali z učenci v gozdu in si nabrali gozdnih plodov.

Pri evalvaciji dela so učenci v pogovoru pokazali veliko znanja, zlasti pri analizi nalog, ki so jih v gozdu in v razredu vestno opravili. Navdušeni so izdelali plakate in svoje znanje povezali z novimi spoznanji. Učenci se radi gibajo in raziskujejo v naravi, so vedoželjni, pripravljeni sodelovati v manjših skupinah. Predlagajo tudi svoje ideje za uresničitev ciljev. Vsi delo in naloge vestno opravijo, saj jih delo v naravi še dodatno motivira.

Naša šola stoji na obronku gozda in zato tudi iz učilnice lahko opazujemo gozdne prebivalce. Toplo sonce je že pokukalo v naš gozdiček in komaj čakamo, da ga zopet obiščemo.

Zapisala: Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Naravoslovni dan – Arboretum Volčji Potok

V ponedeljek, 16. maja, so se učenci prve triade odpravili v Arboretum Volčji Potok. Ob pol osmih zjutraj smo se z avtobusom odpeljali proti Ljubljani. Po dobri uri vožnje so učenci že nestrpno čakali na malico. Po malici smo se skupaj odpravili v park, kjer sta nas že čakali vodički. Radovedni smo se napotili na ogled parka.

Na vodenju smo spoznavali vrste dreves in grmov, se dotikali drevesne skorje, opazovali smo oblike listov/iglic dreves, vohali cvetove, spoznavali ptice, vodne in obvodne živali … Spoznali smo, da je park življenjski prostor, v katerem živi ogromno živih bitij. Ob krasnem vremenu smo se sprehajali med urejenimi gredicami, ki jih pridni vrtnarji vsakodnevno urejajo. Naučili smo se veliko novega. Spodaj si preberite vtise učencev.

                                                                                                                      Zapisala: Sara Šenica

Všeč mi je bilo, ker smo v parku videli veliko rastlin in živali (račke, želve, krape, ribe) in razstavo dinozavrov. (Nik Podržaj, 2. r.)

Meni je bila všeč vožnja z avtobusom in igranje na igralih. (Oskar Piškur, 2. r.)

Všeč mi je bilo, da smo si ogledali dinozavre. Preizkusil sem se v labirintu, kjer sem zlahka našel pot do lesenega stolpa. Zelo zanimiva je bila razstava kaktusov. (Janez Lukšič, 2. r.)

Zelo lep je bil francoski park. Izvedela sem, da je francoski park simetričen, oblikovan in zimzelen. Všeč mi je bil labirint. (Kaja Golob, 3. r.)

Všeč so mi bile majhne, rjave račke. Videl sem zlato ribico, ki se bila dolga kar 40 cm. Vodička nam je povedala, da lahko japonski koi živijo celo do 200 let. (Jakob Muhič, 3. r.)

Objavljeno v Novice | Komentiraj

KOŠARICA RK 2022

Od 9. do 13. maja so se učenci Podružnice Birčna vas priključili akciji Košarica RK 2022. Zbirali so prehrambene in druge izdelke za ljudi v stiski po svojih močeh.  Najštevilčnejše so se odzvali učenci 4. razreda.

Veseli smo, da smo tudi letos uspešno sodelovali v tej akciji. Učenci se ob takih in podobnih akcijah učijo solidarnosti in ugotavljajo, da vsi ljudje ne živijo v enakih okoliščinah. Spoznajo pomen medsebojnega sodelovanja in pomoči. Skupaj smo neustavljivi.

Hvala vsem za sodelovanje.

Mentorica: Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Tom potuje, otroke obiskuje

17. 5. 2022 TOM telefon pričenja vseslovensko akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« s katero obeležujemo mednarodni dan otroških telefonov. V akciji sodeluje tudi naša šola. Z akcijo bi vam radi sporočili, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor. V ta namen TOM nahrbtnik potuje po Sloveniji in obiskuje osnovne šole. TOM nahrbtnik vas bo opomnil, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirate TOM vsakič, ko imate vprašanje ali potrebujete pogovor. Na naši šoli bo gostoval 7 dni. − Zaključek akcije je 20. 11. 2022 na rojstni dan TOM telefona.

Mentorica: Mateja Železnik

https://youtube.com/shorts/VX_7l_3eYYk

Objavljeno v Novice | Komentiraj

POKLONI ZVEZEK

Spoštovani učenci in starši!

Vabimo vas k podpori in sodelovanju v letošnji akciji Pokloni zvezek. Z akcijo želimo zbrati čim več zvezkov za otroke v stiski. Vse učence spodbujamo k solidarnosti s sovrstniki.

Vsakega učenca vabimo, da pokloni enega ali več novih, velikih, črtanih zvezkov za osnovnošolce, ki tudi v Sloveniji potrebujejo pomoč. Zvezke zbiramo za 13.000 otrok, ki jim Karitas preko poletja pomaga s šolskimi potrebščinami. 

Učenci bodo v šoli prejeli razglednico in bodo na zadnjo stran razglednice lahko narisali risbo ali zapisali misel, pozdrav… za sovrstnika, ki bo zvezek prejel. Razglednico naj vložijo v darovani zvezek.

Zbiranje zvezkov bo potekalo najkasneje do 10. junija 2022.

 Hvala za vašo solidarnost.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

RAZPIS ZDRAVSTVENEGA LETOVANJA OTROK NA DEBELEM RTIČU 2022

Območno združenje RKS Novo mesto organizira zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču. Prijave so možne do zapolnitve mest ali do 10. 5. 2022.

Termini so:

od 12. 7. 2022 do 19. 7. 2022

od 19. 7. 2022 do 26. 7. 2022

Izbiro termina bomo poskušali upoštevati, vendar za organizatorja ni obvezujoča.

Prijave starši oddate:

– osebno na RKS OZ Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a

– na elektronski naslov: letovanje.rknm@gmail.com

– telefonska številka: 07 6 000 670

Vse potrebne obrazce najdete na spodnji povezavi:

http://novomesto.ozrk.si/nase_aktivnosti/letovanje_otrok_na_debelem_rticu/

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Drugačnost nas bogati

Na OŠ Šmihel, Podružnici Birčna vas, smo v okviru nacionalnega projekta Drugačnost nas bogati izvedli veliko aktivnosti. Pri razrednih urah smo se pogovarjali o človekovih pravicah. Poudarili smo predvsem drugačnost v rasi, oblačenju, običajih, veroizpovedi, spolu, značaju … V pogovoru smo izpostavili primere nestrpnosti v vsakdanjih situacijah v šoli in doma in se pogovorili, kakšna bi bila ustreznejša ravnanja. Vživeli smo se v igre vlog ter nekaj primerov tudi odigrali. Nato so učenci sami skušali najti pravilen način komunikacije, ustreznejši razplet danega dogodka, predvsem pa aktiven odnos, ki spodbuja priznavanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih.


Odločili smo se za likovno ustvarjanje, s katerim smo prikazali situacijo pasti upravičene nestrpnosti in strpnega ter prijateljskega odnosa. V projektnem delu smo spoznavali sebe, druge in drugačne. Učencem smo približali svet drugačnih, jih učili medsebojnega spoštovanja, nenasilnega reševanja konfliktov, predvsem pa utrjevali in spodbujali prijateljstvo. Skupaj s starši so učenci obiskali svojega dedka/babico v domu starejših občanov in jim polepšali dan. Skozi zgodbe drugačnih učenci spoznavajo njihov način življenja, težave in ovire, ki jih premagujejo. Obiskal nas je tudi športnik in invalid Primož Jeralič (parašportnik v ročnem kolesarstvu), stric naše prvošolke Ize Jeralič. Učencem je povedal svojo življenjsko zgodbo. Le-ti so spoznali, kako pomembno je, da poskrbimo za varnost v prometu in v življenju sploh.


Prijateljstvo smo utrjevali tudi pri sodelovalnem učenju, interesnih dejavnostih in podaljšanem bivanju. Na izbrano temo smo peli in plesali. Mrežo prijateljstev smo izrazili in jo »spletli« tudi na plakatu. Preko socialnih veščin smo utrjevali vezi in jih še bolj poglobili. V podaljšanem bivanju smo prebrali zgodbo Julianne Moore: Pegasta jagoda. Zgodba govori o deklici, ki jo njene pegice zelo motijo, ker je zaradi njih drugačna. Na to jo opozorijo že vrstniki. Zgodba se zaključi tako, da deklica ugotovi, da je naša notranjost tista, ki je pomembna in da pegice prav nič ne vplivajo na prijateljstvo.


Z različnimi dejavnostmi na šoli, skozi pogovor in izdelavo plakata smo učencem skušali približati drugačnost. Gradili smo pozitivno samopodobo in ugotavljali, da je prav drugačnost tista, ki nas bogati. Spodbujali smo jih k sprejemanju drugačnih ljudi z veliko mero prijaznosti. Gotovo smo dosegli veliko zastavljenih ciljev. Le-te bomo ohranjali in nadgrajevali.

                                                                Učiteljici Mateja Železnik in zapisala Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA

Spoštovani,
v mesecu maju sodelujemo z RK Novo mesto ter zbiramo stvari z daljšim rokom trajanja (šolske potrebščine, hrana, higienski pripomočki …) za socialno šibke in ljudi v stiski. Učenci lahko morebitne izdelke v šolo prinesejo od ponedeljka, 9. 5. 2022, do petka, 13. 5. 2022.

Hvala za dobro sodelovanje in lep pozdrav.

Učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Ogled mesta Ljubljana

V ponedeljek, 25. 4. 2022, smo za učence 4. in 5. razreda izvedli tehniški dan v Ljubljani. Sprehodili smo se po ulicah, trgih in mostovih naše prestolnice. Z vzpenjačo smo se vzpeli na grad, ki je glavna znamenitost. Z grajskega razglednega stolpa in obzidja smo lahko občudovali najlepše razglede na mesto. Učenci so začutili utrip mestnega življenja, se preizkusili v orientaciji, upoštevanju cestno-prometnih predpisov in skrbi za kulturno dediščino. Veselimo se novih doživetij.

Zapisala: Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK

V četrtek, 31. 3. 2022, je potekalo državno tekmovanje iz prostorske predstavljivosti Matemček. Iz naše šole se je na tekmovanje uvrstilo 25  učencev.

Zlato priznanje so prejeli štirje učenci:

matična šola –  Urban Golob 3.b, Sara Petrina 5 a, Daša Drašler 8.b.

podružnica Birčna vas – Tanita Klobučar 3. a/p

Srebrno priznanje je prejelo deset učencev:

matična šola –  Sofia  Slana 1.a, Urh Hrovat 1.a, Željana Malešević 2.b, Zala Ovniček 3.a, Lana Drobnič 6.c.

podružnica Birčna vas – Vida Jakše 1. a/p, Luka Pugelj 1. a/p, Nejc Bukovec 2. a/p, Oskar Jenič 3. a/p, Jakob Muhič 3. a/p

Priznanje so prejeli:

matična šola –  Ema Klobčar 1.b, Luka Jerković 2.b, Bine Plut 4.a, Lan Hudovornik 5.b, Maj Strašek 7.b in Hana Recelj 9. b.

podružnica Birčna vas – Ula Novak 1. a/p, Samo Forte 2. a/p, Nik Podržaj 2. a/p, Lenart Jakše 4. a/p, Jošt Ovniček 5. a/p

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo.

                 Andreja Krnc in Vika Kek

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Objave v Cici nabiralniku

Učenci naše šole večkrat sodelujejo v Cicibanovem mesečnem likovnem natečaju. Tako so bila v mesecu marcu in aprilu nagrajena likovna dela učencev tretjega in četrtega razreda.

V marcu se je objave razveselila tretješolka, Nely Erpe Espinoza. Nagrajenca aprilskega Cici nabiralnika sta Jakob Muhič iz tretjega razreda in četrtošolka, Isabela Darja Bogataj. Čestitke učencem za ustvarjalna likovna dela in mentoricama Sari Šenica in Mateji Železnik.

Dosežki ustrezajo tretjemu mestu na državni ravni.

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mednarodni projekt Pomahajmo v svet

V projektu »Pomahajmo v svet« OŠ Šmihel, Podružnica Birčna vas, v šolskem letu 2021/2022, sodeluje prvič. Glavni cilj projekta je ustvariti šolo, ki bo strpna, drugačna tako na učnem, čustvenem in socialnem področju. Predlagane vsebine so učence četrtega razreda, sodelavko Matejo Železnik in mene pritegnile, da smo se vključili v projekt. Učencem pa je bila zanimiva tudi možnost sodelovanja preko video omrežja. Povezali smo se z OŠ Slovenska Bistrica. Projekt spodbuja vrednote spoštovanja, razumevanja, prijateljstva, strpnosti in povezovanja med vsemi akterji. Rdeča nit projekta predstavlja pet prstov, pet tem. Vsak prst predstavlja eno temo: palec – To sem jaz, kazalec – Jaz in moja družina, sredinec – Jaz in moja šola, prstanec – Jaz in moje mesto in mezinec – Jaz in moja država.

Skozi celoten projekt nas je spodbujala ga. ravnateljica Romana Šarec Rojc. Omogočila je, da preko sodobne tehnologije širimo dober glas o naši šoli. Da imamo vedno urejeno okolico poskrbita hišnik in čistilka. Ne smem pozabiti staršev, ki skrbijo za gradivo, prinašajo naravni material in nas spodbujajo pri zastavljenih ciljih. Tudi brez skrbno načrtovane aplikacije go. Andreje Majnar, ki nam je v veliko pomoč, projekt ne bi bil to kar je. Za angleške prispevke v projektu je s četrtošolci skrbela učiteljica Sara Šenica.

Z različnimi, zanimivimi dejavnostmi smo razmišljali o sebi, se spraševali, v kakšnih družinah živimo mi in v kakšni živijo drugi otroci. Temeljito smo raziskali našo šolo in jo našim prijateljem predstavili v filmu. Narisali smo  šolo in risbo poslali po pošti v Slovensko Bistrico. Odkrivali smo zanimivosti in običaje Birčne vasi in Novega mesta ter spoznali nekaj znamenitosti Slovenije, značilne športe, jedi, slovensko zastavo, grb, himno … V okviru zadnje teme DLAN smo si z učenci ogledali fotografije na spletni strani Fini zavoda Radeče in »evalvirali« vse pretekle teme. Vse te pestre dejavnosti smo zaključili s himno projekta Pomahajmo v svet. Ob koncu smo sodelovali tudi na mednarodni konferenci projekta »Pomahajmo v svet«, kjer je bila osrednja tema Inkluzija otrok s posebnimi potrebami sodobnega časa.

Pri različnih igrah sva bili s sodelavko zelo pozorni na učence s posebnimi potrebami, kdaj in kako menjajo vodstvo, kakšne značilnosti ima gibanje (nepovezano, okorno, tekoče, ljubko …) Učenci so se pri igri zabavali, nekaterim pa je bilo neprijetno. Odklanjali so sodelovanje. Tem učencem sva sprva pustili, da se sami odločijo ali se vključijo v igro ali ne. Po različnih spodbudah pa so se vsi učenci vključili v igro. Zavedati se moramo, da nimajo vsi učenci enakih socialnih veščin, saj so le-te pogojene z otrokovo osebnostjo. Učencem, ki ne zmorejo osvojiti vseh spretnosti, sva dejavnosti s sodelavko prilagodili njihovim individualnim razvojnim posebnostim, potrebam in željam. Omogočili sva jim samostojno vadbo. Pri izvajanju programa sva sledili tudi učnemu načrtu. Preko pridobljenih izkušenj učenci razvijajo svoje kognitivne, socialne in čustvene sposobnosti in gradijo na pozitivni samopodobi. Spoznali so, da smo različni, da se moramo med sabo poslušati, se sprejemati in sodelovati. Postali so bolj samozavestni, to pa je pozitivno vplivalo na njihovo samopodobo. Veselili so se video klica učencev prijateljske šole, se z veseljem predstavili in pokazali izdelke. Dokazali so, kako so uspešni in samozavestni. Na naši podružnični šoli zaposleni učimo strpnosti in razumevanje drugačnosti v vseh oblikah. Znanje, ki smo ga pridobili v projektu, pa nas vodi k še večjemu razumevanju in sprejemanju brez predsodkov.

Spoznala sem, da je zelo pomembno, da ozavestimo moč svojih besed in uporabljamo take, ki otroka opolnomočijo, ga spodbujajo in motivirajo. Tudi kritika je zelo pomembna, mora pa biti vedno usmerjena le na otrokovo vedenje in ne na otroka samega. Npr.: «Moti me, da nisi pospravil učbenika za sabo.« Izogibamo se posploševanju z besedami: nikoli, vedno, stalno … Otroku izkazujmo ljubezen in spoštovanje, kritiko pa njegovemu obnašanju. Pomembno se mi zdi, da si vzamemo zanj čas in mu dajemo dober zgled. Otroke s posebnimi potrebami sprejmemo takšne kot so. Z aktivnimi metodami in oblikami dela, ugodno socialno klimo, individualnim načrtom za otroke in starše pa omogočimo inkluzijo otrok, ki nas s svojo drugačnostjo bogatijo in skupaj z nami tvorijo celovito družbo.

Vesela sem, da sem bila del zgodbe v projektu »Pomahajmo v svet«, ker sem se tudi jaz veliko naučila od  učencev.

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajenec likovno-literarnega natečaja KULTURA JE KUL

Na likovno-literarnem natečaju Kultura je kul je bil nagrajen Nejc Bukovec. Sodelovale so šole iz štirih držav: Bolgarije, Španije, Poljske in Slovenije.
Uradna razglasitev bo na zaključni prireditvi praznovanja 140-letnice rojstva Marije Vere, v četrtek, 14. 4. 2022 ob 11 uri, na kateri bodo uradno razglasili zmagovalce natečaja Kultura je kul. Zmagovalna dela bodo razstavljena v Arboretumu Volčji Potok. Razstava bo na ogled 14. 4. 2022. Čestitke Nejcu za zlato priznanje.

ZLATO PRIZNANJE Nejc Bukovec, 2.r
OŠ Šmihel
Mentorica: Majda Kolenc

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Gozdna geometrija

Z učenci 4. razreda Podružnične šole Birčna vas smo se odpravili v gozd, ki je dinamičen prostor za številne matematične in druge izkušnje. Učenci so bili razdeljeni v štiri skupine. S pomočjo naravnih materialov so prikazali daljico, premico, poltrak, vzporednici, pravokotnici, geometrijske like in telesa. Svoje znanje na področju geometrije so utrjevali skozi igro, gibanje in raziskovanje, pri tem pa so krepili sodelovalno učenje. Matematika tako ne vključuje samo miselni proces, ampak pozitivno vpliva tudi na socialni, čustveni in gibalni razvoj. Poučevanje na prostem omogoča veliko gibanja in delo z naravnimi materiali. Z uporabo različnih materialov so učenci tudi likovno ustvarjali. Na tleh so nastali čudoviti izdelki, v katerih so prepoznali geometrijske oblike. Matematiko so povezali z realnim življenjem, pri tem pa so neizmerno uživali in preživeli čudovit dan v gozdu.
Vesna Sebanc, zapisala Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Razstava likovnih del učencev Birčne vasi

Učenci OŠ Šmihel, Podružnice Birčna vas so v Študijski knjižnici Mirana Jarca pripravili razstavo likovnih del, ki so jih ustvarjali pri likovni umetnosti, interesnih dejavnostih in podaljšanem bivanju. Razstava bo na ogled do konca aprila.

Likovna umetnost pri učencih spodbuja ustvarjalnost, inovativnost, likovno občutljivost, sposobnost opazovanja ter presojanja. Učenci različnih starosti raziskujejo likovni svet, odkrivajo posebnosti likovnega izražanja in poglabljajo posluh za likovno problematiko v okolju. V njihovih razstavljenih delih je začutiti domišljijo, kreativnost, estetiko in vztrajnost. Pri ustvarjanju so uporabili različne likovne tehnike in materiale. Z likovnim izražanjem učenci razvijajo likovno mišljenje, motorične spretnosti in izražajo svoja občutja.

Zaključim naj z mislijo pisatelja, filozofa in pedagoga Leva N. Tolstoja: «Umetnost je ogledalo življenja.«

                                                                                                                  Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Dobrodelna prireditev

Štiri učenke osmega razreda iz Osnovne šole Šmihel so pred mesecem dni dale pobudo za dobrodelno prireditev, na kateri bi zbirali prostovoljne denarne prispevke za državljane Ukrajine. V Krajevni skupnosti Birčna vas in krajevni organizaciji Rdečega križa so prisluhnili pobudi in tako so skupaj pripravili prireditev Dobrodelni pozdrav pomladi. Dekleta 8. b so zbrale 770 eurov.

 

Povezava do prispevka: https://www.youtube.com/watch?v=pFY-XNPS47Q

Romana Šarec Rojc

ravnateljica OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Dobrodelni pozdrav pomladi

V petek, 25. marca 2022, ob 18. uri se je v gasilskem domu Stranska vas odvijala prireditev Pozdrav pomladi, na kateri so nastopili tudi učenci podružnične šole Birčna vas in OŠ Šmihel v zasedbi »Škrati dobrodelčki«. Pod okriljem Krajevne skupnosti Birčna vas in Krajevnega odbora Rdečega križa so se zbirali prostovoljni prispevki za državljane Ukrajine. Za pester glasbeni program je poskrbel otroški pevski zbor pod vodstvom učiteljice Mateje Železnik. Učenci so se predstavili tudi z recitacijami pesmi, igranjem na kitaro in harmoniko. Veseli naju, da so bili učenci pripravljeni sodelovati in so z udeležbo pomagali ljudem, ki so v stiski.

                                                                       učiteljici Sara Šenica in Mateja Železnik

Objavljeno v Novice | Komentiraj

NA MLADIH SVET STOJI

V petek, 25. 3. 2022, so se tudi učenci podružnične šole Birčna vas priključili  čistilni akciji Očistimo sosesko. Opremili smo se z rokavicami in vrečami ter v smeri železniške postaje in Stranske vasi pobrali smeti ob cesti. Učenci so radi sodelovali ter tako pripomogli k čistejšemu okolju.


Zapisala: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA IZ MATEMATIKE

Šolskega tekmovanja iz matematike, ki je potekalo v četrtek, 17. 3. 2022,  se je udeležilo 141 učenk in učencev matične in podružnične šole. Skupno iz 1. triade 69, 2. triade 46 in iz 3. triade 26 učencev.

Bronasto Vegovo priznanje bo ob koncu šolskega leta prejelo 50 učencev:

 1. razred: Ema Marjanović, Tilen Zupančič, Vita Dernovšek, Berina Halkić, Urh Hrovat, Andrija Jurić, Jaka Miklič, Luka Pugelj, Oskar Pulko,                              Vida Jakše, Ema Klobčar, Anabella Lešer, Julijan Lužar, Ula Novak, Polde Pirc, Sofia Slana, Jaša Šobot
 2. razred: Adam Marjanović, Nejc Bukovec, Pika Gašper, Ema Mejač, Matic Meštrič, Nik Podržaj, Nuša Hočevar, Samo Forte
 3. razred: Tanita Klobučar, Jaka Jerič, Urban Golob, Luka Roženbergar
 4. razred: Bine Plut, Kiara Tentor Bogovič, Luna Mervar
 5. razred: Sara Petrina, Manca Čretnik, Miša Radoš, Ula Muhič, Urška Palčič, Nal Kovačević, Lan Hudovornik, Tisa Cvelbar
 6. razred: Tevž Muhvič, Kyra Markovič Hvala, Rožle Pirc
 7. razred:  Matej Gorenc, Ana Al Daghistani, Blaž Brkič
 8. razred: Enej Rangus, Daša Drašler, Marko Kapš
 9. razred: Hana Recelj

 Vsem tekmovalcem čestitamo za aktivno in zavzeto reševanje zahtevnejših matematičnih nalog.

Na regijsko tekmovanje, ki bo organizirano za učence 6., 7., 8. in 9. razreda 6. 4. 2022 na OŠ Grm popoldan, so se uvrstili Tevž Muhvič, Kyra Markovič Hvala, Matej Gorenc, Enej Rangus, Daša Drašler in Marko Kapš.

Zapisal Andrej Prah.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo: zbiralna akcija papirja

Spoštovani!

V sredo, 30. 3. 2022, bomo na naši šoli izvedli spomladansko zbiralno akcijo odpadnega papirja. Prosimo vas, da odpadni papir odložite v zabojnik pred šolo. Papir naj bo v kartonastih škatlah ali zvezan v snopih. Zabojnik bo pri šoli od 6.30 do 16.00. Zbrana sredstva bodo namenjena stroškom prevoza ekskurzij.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

                       učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Gozd – igra, raziskovanje, sproščanje

Pozdravilo nas je lepo vreme in z učenci smo se odpravili v bližnji gozd. V gozdu je gibanje celostno in spontano. Mislim, da je zelo pomembno, da otrokom dovolimo svobodno gibanje in izražanje. Le tako razvijajo lastno inteligenco in odgovornost do samega sebe in lastne varnosti. Jasno pa je, da ni vse otrokovo gibanje v gozdu varno, zato je naloga učitelja ali druge odrasle osebe, da ga spremlja, opazuje in poduči. Učenci podaljšanega bivanja smo gozd doživljali z vsemi čutili: poslušali oglašanje ptic, šumenje listov, vetra, hodili po različnih podlagah in premagovali ovire, opazovali debla, skorje dreves, liste, iskali razlike in podobnosti različnih dreves.  Z lupami smo iskali male živali kot so pajki, črvi, mravlje, gosenice, hrošči.. V gozdu smo se tudi razgibali. Poiskali smo primerno drevo, kjer smo tekali okoli drevesa, naredili počepe, skakali po desni in levi nogi, skakali kot zajci okoli drevesa in izvedli rajalno igro.  Učenci dobijo nalogo, da morajo poiskati različne predmete v gozdu. To so lahko predmeti različne velikosti, oblike in barve. S to aktivnostjo jih spodbudimo k raziskovanju in opazovanju okolice. Nabrali smo storže, vejice in v šoli sestavili likovno sliko. Likovno smo poustvarjali tudi živali in rastline, ki smo jih opazovali v gozdu. Naredili so tudi odtis lubja in zapisali vrsto drevesa. S sodelavkama, Špelo in Vesno smo opazile kako so učenci v skupini razvijali sodelovalen odnos, načrtovali so igro in dejavnosti skupaj, manj so se kregali in pritoževali, da ne omenim domišljije in vztrajnosti, ki so jo razvijali. Učenci so spoznali povezanost narave in družbe, njuno soodvisnost. Skozi dejavnosti pa prihajajo do pomembnih spoznanj o sebi, svojem ravnanju in odnosu do narave in soljudi. Pridobivajo si samozaupanje, občutijo in spoznavajo pomembne vrednote zase in za skupnost. Skozi sodelovanje v skupini se spreminjajo odnosi med njimi, med seboj se bolje spoznavajo in pri tem pridobivajo nove spretnosti.

                                                                                   Učiteljice PB Vesna, Špela in zapisala Majda

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OBISK PLANIŠKE VELIKANKE – LETALNICE BRATOV GORIŠEK

»Planica, Planica, snežena kraljica …« se je slišalo v dolini pod Poncami v četrtek, 24. 3. 2022.

Učenci Podružnice Birčna vas (3., 4., 5. r) so obiskali prizorišče smučarskih poletov kot Krkini gostje, ki so poskrbeli tudi za brezplačni avtobusni prevoz v Planico in nazaj, prost vstop na prireditev, topel obrok na prireditvenem prostoru ter Krkino promocijsko darilo – kapo in vodo. Bilo je skorajda pravljično, sonce je žarelo, da so se bunde hitro znašle v rokah. Kljub slabim razmeram, nam je uspelo videti nekaj poletov treninga, vneto smo navijali in mogoče z dobro voljo vplivali tudi na petkov izid tekme.

Učenci so doživeli navijaško vzdušje, ki je bilo veselo ob zvokih ragelj, plapolanju slovenskih zastav in glasnim spodbujanjem.

Hvala tovarni Krka, d.d. za lepo doživetje, učiteljicam in ga. ravnateljici pa za skrbno spremstvo učencev v množici 13.000 otrok iz vse Slovenije.

Zapisala: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA V ZNANJU VESELE ŠOLE

Učenci 4. in 5. r podružnice Birčna vas so v torek, 8. marca 2022, na šolskem tekmovanju Vesela šola tekmovali iz različnih tem (Od knjige do knjižne zbirke, Kolumbove dogodivščine, Umetna inteligenca, Vesela eko šola, Slovenija v srcu Evropske unije …).

Bronasto veselošolsko priznanje so osvojili:

4. razred: Ajda Jakše, Isabela Darja Bogataj, Blažka Pirc

5. razred: Tilen Gašper

Sodelovali so še Lucia Pugelj Siciliani, Izabela Turk, Neža Fabijan, Lenart Jakše in Tomaž Gregorčič iz 4. r ter Nuša Kovač, Ula Muhič, Jošt Ovniček in Hana Bartolj iz 5. r.

Iskrene čestitke prejemnikom priznanj in vsem sodelujočim.

Vsi tekmovalci so prejeli posebno pohvalo, s katero lahko sodelujejo v nagradni igri za tekmovalce Vesele šole 2022 ter z malo sreče osvojijo privlačne nagrade.

                                                                                   Mentorica: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Poldova šola UMETNIJA MESECA

V marčevski številki Cicibana je bilo v Cici umetniji nagrajeno likovno delo

prvošolca Poldeta Pirca.

Likovna pedagoginja Silva Karim je ob nagrajenem delu zapisala:

Prvošolec Polde ima rad šolo, saj je stavbo naslikal v živih, veselih barvah. Njegova umetnija kar prekipeva od rumene, rdeče in živo modre barve. Šola ima veliko oken in velikanska vhodna vrata. Na parkirišču so avtomobili, v parku drevesa. Celo traktor z nakladalko je pripeljal mimo. Zraven šole stoji deček. Je to Polde?

Likovna tehnika je kar zapletena: Polde je risal z debelim flomastrom, slikal s tempero, izrezal motive in na koncu vse koščke nalepil na poslikano podlago.

Polde dobi knjigo Barbare Hanuš Obliž za moč in pogum z ilustracijami Ane Zavadlav (MKZ 2021).

Dosežek ustreza 1. mestu na državni ravni.

Čestitkam se pridružujemo tudi učenci in zaposleni podružnične šole Birčna vas.  

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajeni učenci likovnega natečaja Bodi umetnik «Igraj se z mano«

Nagrajenci 15. likovnega natečaja Bodi umetnik «Igraj se z mano« so tudi učenci naše šole. Izbor sta pripravili Nina Popič – kustosinja razstave »Igraj se z mano« in Kaja Jeseničnik – likovna pedagoginja. Otvoritvena razstava, bo letos spet potekala v živo, in sicer v petek,

25. 3. 2022, v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. 

Zoja Bartolj, 1. r. – mentorica:  Marjanca Šoško

Nik Podržaj, 2. r. – mentorica:  Andreja Krnc

Mark Žagar, 3. r. – mentorica:  Mojca Pirc

Nika Kralj, 4. r. – mentorica:  Mateja Železnik

Čestitke likovnim umetnikom in njihovim mentoricam.

                                                                                                Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Zamaškonjam – akcija zbiranja plastičnih zamaškov

Na podružnici smo se z učenci vključili v akcijo zbiranja plastičnih zamaškov ter natečaj za najboljšega Zamaškonjama. Izdelali smo zaboj – Zamaškonjam za zbiranje plastičnih zamaškov, s katerim tekmujemo v natečaju za najboljšega Zamaškonjama. Zamaške zbiramo do konca meseca marca, zato vabimo vse starše, dedke in babice ter ostale, da nam pri zbiranju priskočijo na pomoč. Zamaške otroci prinesejo v šolo in odložijo v Zamaškonjama. Naš Zamaškonjam je zelo lačen in komaj čaka, da se mu trebušček napolni.

Zapisala: Mojca Pirc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Unesco projekt: Moj jezik, tvoj jezik

Tudi letošnje leto učenci podružnice sodelujemo v Unesco projektu Moj jezik, tvoj jezik. Letos smo prejeli zelo zanimivo besedilo z naslovom Pomaranče za vse, zapisano v romskem in slovenskem jeziku. Z mlajšimi učenci smo v okviru podaljšanega bivanja spoznali obe besedili ter se o njiju pogovorili. Iskali smo besede, ki so v obeh jezikih podobne ali enake ter izbrali nekaj fraz in besed, ki so nam bile zanimive. Učenci so besedilo ilustrirali in ustvarili so plakat. Starejši učenci so pod mentorstvom Majde Kolenc ustvarjali igro spomin ter prav tako natančno obravnavali izbrani besedili.

Zapisala: Mojca Pirc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ŠPORTNI DAN TRETJEŠOLCEV NA POKLJUKI

V četrtek, 10. 2. 2022, so se tretješolci OŠ Šmihel in Podružnice Birčna vas v okviru akcije Šolar na smuči udeležili športnega dne na Pokljuki. Namen akcije Šolar na smuči je spodbujanje zdravega gibanja šolarjev na prostem in tudi ta, da se učencem približa tek na smučeh na zabaven in varen način.

Ob 7. uri zjutraj smo se učitelji in tretješolci z avtobusom odpeljali proti Bledu, kjer smo zavili v smeri Pokljuke. Na Rudnem polju so nas pričakali športni pedagogi, ki so nas pospremili do garderobe tekaškega centra. Tu nas je že čakal navihan Pokljuški škrat Jurček, ki nam je cel dan delal družbo in nas zabaval.

Učenci so tekom športnega dne spoznali opremo za tek na smučeh (tekaške smuči, obutev in palice). Seznanili so se z osnovami smučarskega teka in se preizkusili v vajah za drsalno tehniko. Odkrivali so značilnosti kraške planote Pokljuka ter Triglavskega narodnega parka. Podučili so se o zimskem športu biatlonu ter o slovenskih predstavnikih te discipline. Učenci so spoznali, da biatlon združuje dve športni disciplini (smučarski tek in streljanje z malokalibrsko puško). Z velikim navdušenjem so se preizkusili v streljanju tarče z zračno puško. Sledilo je sankanje na snegu, kjer so resnično uživali.

Večina učencev je prvič stopila na tekaške smuči. Pogumno so se lotili izziva ter z radovednostjo usvajali nova znanja in tehnike gibanja. Po dolgem času smo izvedli športni dan na drugem koncu Slovenije, kjer smo v čudovitem sončnem vremenu uživali v pravi zimski idili. Da je bil dan še bolj pester, smo spoznali slovenskega biatlonca Klemna Bauerja, ki je leta 2006 za Slovenijo nastopil v Tokiu na Zimskih olimpijskih igrah. Izkoristili smo priložnost ter naredili skupinsko fotografijo, ki nam bo ostala v spominu.

Zapisala: Sara Šenica

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajenec likovnega natečaja Trije dobri možje

Na podružnični šoli v  Birčni vasi smo bili zelo veseli razglasitve nagrajencev likovnega natečaja Trije dobri možje. Tomaž Gregorčič je za likovno delo BOŽIČKA prejel drugo nagrado. Uporabil je mešano likovno tehniko. Upošteval je navodila učiteljice, ki ga je pri delu spodbujala in mu svetovala. Pri likovnem delu je bil vztrajen, natančen in ustvarjalen. Trud je bil poplačan in prejel bo knjigo,  Damjane Kenda Hussu, z naslovom Princ Lenzelo in Travnati oblak.

Četrtošolcu in mentorici Mateji Železnik, čestitamo učenci in zaposleni podružnične šole.

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OŠ Šmihel, PŠ Birčna vas čestita Ventilatorju besed

Literarno in likovno ustvarjanje v Ventilatorju besed

                                                   »Eden ključnih vidikov ustvarjalnosti je,

                                                         da vas ne sme biti strah neuspeha.»

                                                                                              (Issac Newton)

Na OŠ Šmihel, PŠ Birčna vas že vrsto let sodelujemo s spletno revijo Ventilator besed. Učenci se vedno znova razveselijo nagradnih natečajev, ki jih razpiše revija. Izredno rada preberem in pregledam revijo. Učencem z veseljem ponudim nagradne natečaje, ki so razpisani. Sodelovali so že na mnogo likovnih in literarnih natečajih in bili zelo uspešni. Ventilator besed je revija, ki ponuja učencem veliko ustvarjalnosti. Na šoli vsi zaposleni radi spodbujamo ustvarjalnost. Domišljija in ustvarjalnost sta zelo povezani. Spoštovati je potrebno otrokovo domišljijo, mu prisluhniti, kadar o njej govori. V njegovem domišljijskem svetu se mu lahko pridružimo skozi pripovedovanja raznih zgodb, predvsem pravljic. Le-te lahko likovno poustvarjajo. Pri Ventilatorju besed so se učenci naše šole zelo razveselili lanskega likovnega natečaja o pravljičnem junaku. Nastale so prave umetnije. Poslala sem jih v revijo, kjer so bile med nagrajeni. Otroci so  izredno lepo likovno poustvarili pravljične junake. Prav zato sem se  odločila in pripravila tematsko razstavo njihovih del v Novem mestu. Rada jim povem rek modrega misleca, da ni nič narobe če ne znaš, narobe je, če se ne trudiš. Učence sodelovanje in nagrade še bolj motivirajo za nadaljnje delo. Spomnim se, kako z veseljem so sestavljali uganke in sodelovali na literarnem natečaju Ustvari svojo uganko. Veliko bi lahko še naštevala, kje vse so sodelovali in bili uspešni, vendar je le eno tisto, ki šteje. To je ponuditi učencem dobre natečaje, z dobrimi idejami, kar pa Ventilator besed ima. Hvala vam za vloženi trud in skrb za kvalitetno spletno revijo. Hvala, ker ste …

Vtisi  učencev:

– rada sem sestavila uganko o miškah,

– zanimivo mi je bilo risati Muco Copatarico,

– vesela sem bila knjige, ki sem jo dobila na likovnem natečaju,

– rad rišem dobre može,

– vesel sem, ker me učiteljica pohvali,

– starši so me pohvalili, ker sem bila nagrajena pri Ventilatorju besed.

Znano mi je, da konec januarja revija praznuje 13. obletnico Ventilatorja besed. Ob tej priložnosti  vam učenci in zaposleni OŠ Šmihel, PŠ Birčna vas izrekamo iskrene čestitke in vam želimo še veliko ustvarjalnih let.

                                                                                                       Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

PREŠERNOV DAN NA PODRUŽNIČNI ŠOLI BIRČNA VAS

8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika, praznujemo slovenski kulturni praznik.

Tudi na naši šoli smo izvedli kulturni dan v spomin našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu. Kulturni dan je bil pester.

Prvo šolsko uro smo si ogledali prireditev, v kateri so nastopali naši učenci. Na kulturni dan smo se pripravljali že prej in učenci so pokazali svoje sposobnosti in talente. Prireditev je bila zaradi trenutne situacije virtualna, vendar zelo zanimiva. Učenci so recitirali Prešernove pesmi, brali so svoje pesmi o Francetu Prešernu, igrali na glasbila …

V okviru dneva dejavnosti smo spoznali življenje pesnika, brali smo njegova dela, poslušali smo njegove pesmi, se pogovarjali o pomenu kulture in praznika. Preizkusili smo se tudi v likovnem ustvarjanju in risali portret pesnika z ogljem in drugimi materiali. Pisali svoje pesmi in jih predstavili sošolcem. Zelo dobro nam je šlo in to lahko vidite tudi na fotografijah, ki so nastale.

Učenci so na kulturnem dnevu pokazali spoštljiv in pozitiven odnos do slovenske kulture in literature. Z veseljem že pričakujemo Prešernov dan v naslednjem šolskem letu, saj nam ponuja toliko možnosti za ustvarjanje in učenje.

Zapisala: Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Na slovenski kulturni praznik (8. 2. 2022) prost vstop

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Kuharski natečaj

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Plavalni tečaj za prvošolce in četrtošolce

V tednu od 17 .1. 2022 do 21. 1. 2022 smo na bazenu OŠ Grm izvedli plavalni tečaj za učence prvega in četrtega razreda podružnične šole Birčna vas.  Najbolj so bili veseli otroci, saj je bazen z vodo njihovo najljubše igrišče in učilnica.

Najmlajši so  preko iger in vaj razvijali veščine prilagajanja na vodo, četrtošolci pa so se učili in utrjevali različne tehnike plavanja. Prav vsi so sproščeno sodelovali, bili zelo uspešni in dobili priznanja.

Kaj so povedali prvošolci: »Na bazenu je bilo super, ker imamo radi vodo. Radi plavamo in se potapljamo, gledamo pod vodo in delamo prevale. Pod vodo smo pobirali obročke in skakali v vodo. Učitelji so bili prijazni in radi bi še naslednji teden hodili na bazen.«

Četrtošolki Blažka in Lucija sta napisali: »Na plavalnem tečaju nam je bilo všeč, ker smo šli po dolgem času zopet na bazen in smo se naučili pravilno plavati. Plavali smo tri različne tehnike: prsno, hrbtno in kravl.   Naučilo smo se obrata na robu bazena. Radi plavamo kravl, ker za ta način plavanja porabimo najmanj časa, da preplavamo dolžino bazena. Naučili smo se tudi skakanja na glavo in pobiranje obročkov pod vodo. Po plavanju smo bili vedno zelo utrujeni. Po končanem plavanju smo imeli kosilo na OŠ Šmihel in se potem odpeljali v Birčno vas. To, kar smo se naučili na plavalnem tečaju, nam bo prišlo zelo prav. Radi se ga bomo spominjali.«

Učenci in učiteljici Metka in Mateja

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Teden pisanja z roko

Učenci so bili zelo ustvarjalni v okviru projekta Teden pisanja z roko, pod vodstvom učiteljice Majde Kolenc. Vabljeni, da si s klikom na spodnjo povezavo ogledate, kaj vse so ustvarili in koliko različnih talentov so pokazali.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Teden pisanja z roko na Podružnici Birčna vas

Teden pisanja z roko je vseslovenska akcija, s katero ozaveščamo pomen ohranjanja in pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Danes je tipkanje postalo glavni način posredovanja informacij. Naša pisava postaja manj čitljiva in bolj toga. Sporočilo napisano z roko je bolj osebno, prijazno in predvsem izraža spoštovanje do naslovnika. Več ko pišemo, bolj je pisava tekoča. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, ki smo se jo naučili in se razvija samo, če jo vadimo in pišemo. Letošnja osrednja tema je Pišem ker … Pisanje z roko spodbujajo s svojimi rokopisi tudi igralka Mojca Fatur, olimpijska zmagovalka in športna plezalka Janja Garnbret in pisatelj, novinar Tadej Golob.

Na podružnični šoli Birčna vas že drugo leto sodelujemo v akciji Teden pisanja z roko. Vključili smo jo tudi v prednostno nalogo šole ŠMIHCI PIŠEMO ČITLJIVO. Skrbno smo oblikovali in povezovali črke. Mnogi danes pišejo le še s tiskanimi črkami, tako malimi kot velikimi. Potrudili smo se in drug drugega spodbujali k čitljivemu zapisu s pisanimi črkami. Zbirali smo različne rokopise, jih razstavili in si jih ogledali. Učenci so ugotovili, kako se pisave med seboj razlikujejo. Uživali so pri prepoznavanju pisave sošolcev. Hitro so ugotovili, čigava pisava je katera. Z zanimanjem so spremljali predstavitev zvrsti vizualne umetnosti, ki se ukvarja z abstraktnim oblikovanjem pisave – kaligrafijo.  Predstavila jo je ga. ravnateljica Romana Šarec Rojc. Učence je presenetila natančnost oblikovanja črk pri kaligrafiji, kjer ni prostora za napake. Po predstavitvi so sledile dejavnosti. Prvošolci  so po predlogi šivali črke. Zanimivo jim je bilo, kako so ljudje pisali v starih časih. Povedali so, da bi tudi oni radi pisali s peresom. Drugošolci so razmišljali o pomenu pisave in spoznali razvoj pisave skozi čas. Izdelali so bralno kazalko, napisali svoje ime in ga okrasili z vzorčki in barvami. Na drugo stran kazalke so zapisali lepe misli o branju in knjigi. Ob delu so se sprostili ob glasbi s plesom in repali z Repki ter črke pisali s svojim telesom. Všeč jim je bilo, da so lahko sami ustvarjali, se gibali in se veliko novega naučili o pisanju in kaligrafiji. Tretješolci so izdelovali plakat Pišem ker… Nanj so zapisali, zakaj radi pišejo z roko. Ustvarjali so svoja imena. Oblikovali so jesenske liste in nanj zapisali svoje misli in jih obesili na vejo. Zapisali so, da jim je bilo delo v delavnicah zelo všeč, in da je bil dan zanimiv in poučen. Četrtošolci so ustvarjali monogram. Zanj je značilno, da so črke med seboj prepletene. Bili so uspešni. Petošolci so pri likovni umetnosti izdelali papir. Razporedili so se v skupine, kjer so pripravili zmes iz natrganega papirja, mešali z mešalnikom, dodajali vodo in moko, zajemali zmes na okvirčke s sitom in sušili papir na platnu. Papir je bil pripravljen za uporabo na dnevu dejavnosti. Na izdelan papir so z lastno pisavo zapisali misli o znanju, učenju in branju. Učencem je bil zelo zanimiv postopek izdelave papirja, skrbno načrtovano delo in pestre dejavnosti, preko katerih so uresničevali cilje. Učenci vseh razredov so pokazali veliko koncentracije, ustvarjalnosti, navdušenosti nad ustvarjanjem. Pozitivna naravnanost učencev se je izražala skozi aktivno delo in ustvarila prijetno delovno vzdušje v vseh oddelkih. Glede na epidemiološko sliko smo nastop izvedli posamezno v telovadnici. Vsak oddelek je predstavil svoje delo v delavnicah. Izdelke so razstavili in ob koncu je nastala bogata, zanimiva, prav posebna razstava. Na prireditvi se je predstavil tudi otroški pevski zbor in posamezni učenci kot glasbeniki.

Na nagradni natečaj Društva Pišemo z roko smo poslali krajši video in plakat tretješolcev.

Čeprav se pisanje z roko s starostjo zmanjšuje, njen pomen ostaja. Pisati z roko pomeni dodati osebno noto, novo vrednost, ohraniti osebni stik. Napisati lastnoročno nekaj izbranih besed je trajen spomin, nekaj kar ogreje naše srce in dušo tudi čez mnogo let.

                                                                                                                    Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Zimske počitniške delavnice

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Cicibanove umetnije v januarskem Cicibanu

Učenci podružnične šole Birčna vas veliko sodelujejo v Cicibanovem mesečnem likovnem natečaju. V januarju 2022 je Ciciban z objavo nagradil četrtošolca Lenarta Jakšeta in Tomaža Gregorčiča. Dosežek ustreza tretjemu mestu na državni ravni.

Obema likovnikoma in učiteljici Mateji Železnik, čestitamo za uspeh!

Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Igra in ustvarjanje v gozdu

Na podružnični šoli v Birčni vasi smo učenci podaljšanega bivanja izkoristili lepo vreme in odšli v gozd za šolo. Učiteljice smo zaradi varnosti nekoliko omejile prostor za razdaljo vidnega. To je bil za učence znak, da se lahko začnejo prosto gibati. Nekateri učenci so tekali po gozdu in raziskovali okolico. Pobirali so listje in se posipali, kot da sneži. Dečki in deklice so nabirali listje, vejice, storže in začeli sestavljati umetnije. Zanimivo je bilo, ko so sestavljali mali šotor iz vejic. Ko so postavljali palice, so prepoznali fizikalni pojav. Brez vsake spodbude so spoznali pomen težnosti. Palica ni stala sama, poizkušali so jo namestiti s pomočjo listja. Nato so dodajali veje, da so se križale in s tem podpirale druga drugo. Razvijali so gibanje, ker so palice še preskakovali. Sestavili so še slike iz storžev in listja. Učenci so bili pri delu zelo vztrajni. Učiteljice smo opazile, da so se učenci med sabo povezali, veliko so se družili, dogovarjali ter pogovarjali. Med sabo so si hitro pomagali, če je kdo potreboval pomoč. Počutili so se bolj svobodne in bili ustvarjalnejši.

Spoznali smo, da je gozd odličen prostor za igro skrivalnic, saj so se učenci lahko skrili za debla dreves in vejami. Razvijali so ustvarjalnost in krepili umetnost. Zelo pomembno pa je, da so se med seboj povezali, kar je izredno dobro za njihovo socializacijo. Vsi skupaj smo se imeli lepo in uživali v naravi.

                                                             Učiteljice PB Nives, Vesna in Majda

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Voščilo

Objavljeno v Novice | Komentiraj

VOŠČILO

Spoštovani učenci, učitelji, starši in ostali sodelavci Podružnice Birčna vas, želimo vam lepe božično-novoletne praznike, v prihajajočem letu pa vam želimo obilo zdravja, veselja in dobre volje.

Učenci in učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Na OŠ Šmihel povezali praznovanje zimskega solsticija z Rastočo knjigo

21. decembra 2021 se je na delu Zemlje zgodil zimski sončev obrat ali solsticij, ko je na severni polobli najkrajši dan v letu. Pri nas je trajal le okoli 8 ur in 34 minut. Zimski sončev obrat pa ponazarja tudi prehod v nov astronomski letni čas, tako da se  je na ta dan tudi uradno začela zima.

Zimski solsticij je imel pri nekaterih ljudstvih že v davni zgodovini pomembno vlogo. Kelti, ki so pred več kot 2000 leti živeli na območju osrednje Evrope, tudi današnje Slovenije, so ta dan slavili kot rojstvo svetlobe. Verjeli so, da takrat svetloba premaga temo, saj se od tega dne dalje dnevi ponovno začnejo daljšati.

V povezavi s tem praznikom so imeli razne rituale, kot na primer prižig sveč kot znak svetlobe, okraševanje svojih domov z zelenim rastlinjem in nenazadnje izdelovanje adventnih vencev. Slednji so simbolizirali krog življenja in vrtenje letnih časov, zimzeleno rastlinstvo je predstavljalo moč Zemlje, ki uspe preživeti temo, sveče pa Sonce, ki vrača svetlobo in novo življenje. Veliko teh ritualov je kasneje prevzela krščanska cerkev in jih ohranila do današnjih dni.

Simboliko zimskega solsticija, da svetloba premaga temo, smo povezali s projektom Rastoča knjiga oz. z deklico z rastočo knjigo, ki nas spodbuja, da naj bo sonce tudi v nas, naj v naše življenje vnesemo več vedrine in optimizma, naj nam bo znanje pomembnejše od neznanja, ljubezen in spoštovanje močnejše od sovraštva. Usmerja nas, da postanemo bolj razmišljajoči in aktivni ljudje, ker so spremembe možne in odvisne najprej od nas. Ob vstopu v  zimski čas smo pri kipcu deklice z rastočo knjigo prižgali svečko, ki simbolizira to zmago svetlobe nad temo. Šmihelčanko smo ogreli  z velikim soncem in s pisanim šalom naših vrednot ter ji prišepnili, da je naša in da jo imamo radi. Učenci so dobili nekaj informacij o starem keltskem prazniku preko šolskega radia, od koder je zazvenela tudi keltska glasba. Še več informacij pa so  lahko učenci prebrali na oglasni deski v avli šole.  Najmlajši učenci so si z veseljem ogledali Vilinsko pravljico o zimskem solsticiju. Na podružnici Birčna vas so dan začeli z glasbo. Tanita Klobučar, učenka 3. razreda, je pri kipcu Birčanke, deklice z rastočo knjigo, zaigrala dve skladbi na violino. Vrata učilnic pa so bila medtem odprta, tako da so jo vsi lepo slišali, ji zaploskali in je bilo prijetno. Nato je sledil pogovor v učilnicah. Še posebej za prvošolce so bile informacije o praznovanju solsticija nekoč čisto nove  – tako da so z zanimanjem prisluhnili in najbolj zanimivo jim je bilo, da je noč najdaljša prav na ta dan v letu in da se dan začne daljšati. Odprlo se je vprašanje, kako se dan daljša – tako da je učiteljica to še prikazala (vrtenje in kroženje Zemlje okoli Sonca). Nato pa so se še pogovorili, da je lahko vsak od nas sonce s svojim vedenjem/odnosom do bližnjih. Na podružnični šoli so Birčanko ogreli s toplo odejico.

obvešča: Marjetka Dragman

Objavljeno v Novice | Komentiraj

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA CANKARJEVO PRIZNANJE

Cankarjevega tekmovanja, ki je potekalo v torek, 9. novembra, se je udeležilo 85 učencev od 4. do 9. razreda matične in podružnične šole.

Na podružnici Birčna vas je tekmovalo 9 četrtošolcev in 4-ije petošolci.

Bronasto Cankarjevo priznanje so osvojili:

4. razred: Lenart Jakše, Lucija Pugelj Siciliani

5. razred: Nuša Kovač, Tilen Gašper

Iskrene čestitke prejemnikom priznanj ter velika zahvala vsem sodelujočim tekmovalcem.

Naj bo knjiga še naprej vaša zvesta sopotnica.

                                                                                  Mentorici:

                                                                                  Mateja Železnik

                                                                                  Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

GOZDNA URICA

Naša podružnica se je v letošnjem šolskem letu vključila v Mrežo gozdnih šol Slovenije. Prvošolci bližnji gozd ob šoli z veseljem obiskujejo in raziskujejo. Tako so ga tudi v četrtek, 18. 11. 2021, ko so skozi okno učilnice po dolgem času pokukali sončni žarki, ki so se jih učenci zelo razveselili. Hitro smo se odločili, da bo današnji dan pravi za učenje v naravi. Sprehodili smo se do bližnjega gozda in med hojo opazovali spremembe v naravi. Učencem je bila zelo všeč hoja po listnati gozdni preprogi, saj je listje prijetno šelestelo pod njihovimi nogami. Hitro so nabrali nekaj različnih listov, jih razvrstili ter ugotovili, da se listi razlikujejo po barvi, obliki in velikosti. Iz nabranih listov so oblikovali mandale, različne vzorce in števila. Ugotovili so, da sta števili 1 in 4 sestavljeni iz samih ravnih črt, zato so ju oblikovali iz nabranih palic. Z oblikovanjem in štetjem smo tako utrdili števila do 5. Učenci so se v gozdu še razgibali, nato pa smo si s prepevanjem pesmic krajšali pot do šole. V dobri urici smo tako združili več učnih predmetov in uresničili veliko učnih ciljev. Učencem je bila gozdna učna urica zelo prijetna, razgibana in zanimiva ter se že veselijo novih gozdnih uric.

Učiteljici Marjanca in Metka

Objavljeno v Novice | Komentiraj

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK JE PRESTAVLJENO

Zaradi vse slabših zdravstvenih razmer v naši državi in vse številčnejše odsotnosti tekmovalcev na tekmovanju zaradi karantene, se državna raven tekmovanja prestavi na čas, ko se bodo razmere umirile. Datum še ni izbran, o tem vas obvestimo pravočasno. Tekmovanje bo izvedeno na naši šoli.

Obveščata Vika Kek in Andreja Krnc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

OBVESTILO

Spoštovani starši in skrbniki,


Vlada Republike Slovenije je na seji 5. 11. 2021 sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok vsebinsko opredeljuje izpolnjevanje pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT), izvajanje testiranja, uporabo zaščitnih mask, razkuževanje in prezračevanje prostorov. 
Odlok začne veljati 8. novembra 2021, razen 8. člena, ki opredeljuje samotestiranje učencev in dijakov. Določila tega člena se začnejo uporabljati 15. novembra 2021. S časovnim odlogom je dana možnost priprave na izvajanje vsebine tega člena, ki ga v nadaljevanju podrobneje pojasnjujemo. Do uveljavitve tega člena se za samotestiranje udeležencev vzgoje in izobraževanja uporablja dosedanji veljavni Odlok (Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21, 155/21, 170/21 in 171/21).


UPORABA MASKE
Uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 (v nadaljevanju zaščitna maska) je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Niso več dovoljene zaščitne maske iz blaga. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Uporaba zaščitne maske pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti ni obvezna za:
a) otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
b) vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
c) nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah,
d) osebe, ki izvajajo športno vadbo,
e) osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,
f) učence, dijake in študente pri pouku športa in športne vzgoje, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta,
g) ob upoštevanju pogoja PCT v šolski jedilnici.

Starši in skrbniki,
prosimo vas, da v šolo pošiljate LE ZDRAVE OTROKE, brez znakov respiratornih bolezni. Bodimo skrbni in odgovorni.

Ostanimo zdravi!

Romana Šarec Rojc

ravnateljica OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SPREMEMBA VOŽENJ ZA PONEDELJEK, 8. 11. 2021

Objavljeno v Novice | Komentiraj

V vsaki kuhinji drugače diši

Vabimo vas, da si ogledate posnetek, kjer se vam bodo predstavili učenci Podružnice Birčna vas. Ustvarjali so na temo hrane in zdravega načina življenja.

Klikni: https://youtu.be/Nskt6t4bS_I

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Nagrajeni likovni ustvarjalci Podružnice Birčna vas

Na podružnični šoli učenci radi likovno ustvarjajo. Pri delu so samostojni, kreativni in imajo bujno domišljijo. V oktobrski številki Cicibana v Cici nabiralniku sta bili nagrajeni risbi z motivom V DEŽJU, lanskih drugošolcev Luke Roženbergarja  in Oskarja Jeniča. V novembru  pa črtni risbi KAMELEON in PAPIGA letošnjih tretješolcev,  prav tako Luke in Oskarja. Nagrajeni sta bili tudi risbi MORSKO DNO učencev četrtega razreda Blažke Pirc in Tomaža Gregorčiča. Čestitke  mladim likovnim umetnikom in njihovim mentoricam Marjanci Šoško, Sari Šenica in Mateji Železnik. S svojo strokovnostjo, predanostjo in svetovanjem so učence vodile do vidnih uspehov.

Dosežki ustrezajo tretjemu mestu na državni ravni.

                                                                                                             Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Naravoslovni dan: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG/V VSAKI KUHINJI DRUGAČE DIŠI

15. oktober je za našo šolo, OŠ Šmihel, poseben dan. Ta dan namreč šola praznuje svoj rojstni dan, ki mu pravimo Mihaelov dan. Letos je OŠ Šmihel dopolnila 157 let. Prav tako smo letos obeležili 112. obletnico Podružnice Birčna vas in 6. obletnico projekta Rastoča knjiga. Letošnje leto smo vsi na matični in podružnični šoli dan obleležili kot naravoslovni dan. Letošnja tema projekta Rastoča knjiga je Zdrav življenjski slog, ki ga spremlja motivacijsko geslo: “Gibanje in zdrava prehrana – to naj bo naša vsakdanja navada.” Učenci v vseh razredih so imeli dejavnosti, povezane z zdravim načinom prehranjevanja. Dan smo pričeli z mislimi g. Janeza Gabrijelčiča:

Spoštovani! 

Zaradi korona virusa in tudi nekaterih drugih težav, ki jih srečujemo na globalnem področju, se nahajamo v  tako imenovanih slabih, težkih časih. Najslabše bi bilo, če bi se predali in brezvoljno čakali, kaj se bo zgodilo. Zato smo lahko veseli, da imamo na OŠ Šmihel projekte, s katerimi se aktivno odzivamo na obstoječe probleme.

Tako smo v  naši Abecedi vrednot, ki je sestavni del Rastoče knjige Osnovne šole Šmihel,  opredelili zdravje kot pomembno vrednoto, kateri moramo posvetiti veliko našega razmišljanja in delovanja. Zdravje je direktno povezano s hrano in prehranjevanjem, zato je današnji Mihaelov dan namenjen temu, da kakovost življenja čim bolj povežemo s celotnim procesom prehranjevanja.

Na ta proces lahko namreč v precejšnji  meri vplivamo tudi sami, če se s pomočjo staršev, starih staršev ali drugih sorodnikov, najprej vključimo v pridelavo zdrave hrane v njihovih vrtovih. Nato pa uveljavljamo tudi zdrave prehranjevalne navade.

Še najbolje pa bi bilo, če bi  na nek način pridobili en, dva ali tri kvadratne metre vrta in ga nato sami prelopatali, posejali ali posadili, ter pridelovali zdravo hrano.    

V skladu z našo vizijo, da naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost, vam želim lepo praznovanje ob 157 obletnici šole. Pa tudi razmislek o tem,  kakšno veselje lahko povzročite sebi in bližnjim, s prihodnjimi dobrotami iz vašega vrta. Ne bo enostavno, vendar se izplača. 

Janez Gabrijelčič

Na Podružnici Birčna vas smo letos vključeni tudi v projekt DEKD: Dober tek. Naša podružnica si je izbrala svoj naslov: V vsaki kuhinji drugače diši. Ugotovili smo namreč, da ima vsaka gospodinja svoje trike, ki naredijo njeno kuho drugačno in posebno. Že v preteklem šolskem letu smo pričeli zbirati stare recepte naših dedkov in babic, ter zanimive domače recepte. Sorodnike učencev smo prosili, da odgovorijo na vprašalnik, ki se nanaša na prehranjevanje v njihovi mladosti. Prejeli smo nekaj zanimivih odgovorov, naša glavna ugotovitev pa je, da je bila včasih hrana lokalno pridelana, jedli so tople, kuhane obroke, veliko manj se je jedlo sladkih jedi. Tem so bili namenjeni prazniki in posebne priložnosti. Recepte bomo zbrali in uredili v našo kuharsko knjigo podružnice.

Poleg zbiranja receptov so učenci tudi likovno ustvarjali na temo prehrane ter s pomočjo staršev doma pomagali v kuhinji in se urili v svojih kuharskih sposobnostih. Verjamemo, da je bila izkušnja zanimiva in hkrati spodbudna za starše, ki bodo morda svoje otroke več vključevali v pripravo obrokov. Vemo, da je priprava tako zamudnejša, a veselje otrok ob pomoči, praktične izkušnje, prenašanje znanja na mlado generacijo ter lepi spomini vse to odtehtajo in so čudovita življenjska popotnica.

Učenci so se pripravili tudi na nastop, ki ga zaradi omejitev za zajezitev virusa žal nismo mogli v živo predstaviti staršem in ostalim obiskovalcev. Vendar smo točke vseeno posneli in združili v krajšo virtualno prireditev, ki bo tudi zunanjim gledalcem pričarala utrip tega dne.

Na naravoslovnem dnevu so vsi učenci sprva spoznali kratko zgodovino naše šole ter projekt Rastoča knjiga.  Nadaljevanje dneva je bilo poučno in ustvarjalno. Prvošolci so spoznali koristi pšenice in pravljico Rdeča kokoška ter ustvarjali na to temo, drugošolci so spoznavali koruzo in njeno uporabo ter se pogovarjali o škodljivosti sladkorja, tretješolci so podrobneje  spoznali krompir, četrtošolci pa ajdo. Vse naštete surovine so namreč močno vključene v slovensko kuhinjo. V petem razredu so pisali recept za čudežno juho in se podali v domišljijski svet. Vsi učenci pa so si ogledali razstavo v telovadnici. Učiteljica Majda Kolenc ima namreč zelo bogato osebno zbirko starih kmečkih predmetov, ki smo si jo lahko ogledali tudi sami. Učence je zelo pritegnila. Ugotovili smo, da so bili najbrž včasih otroci veliko manj izbirčni, saj so vsi jedli iz ene sklede. Tisti, ki se je kujal, je bil ob koncu obroka lačen.

Učenci so dan zaključili z Mihaelovim kosilom, ki je bil tudi letos po izboru učencev. Učenci so si izbrali dunajski zrezek, pražen krompir, mešano solato, limonado in za posladek sladoled.

Dan je bil zanimiv, učenci so bili polni lepih vtisov. Prvošolci so med drugim dejali:

Gabrijel: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo gledali projekcijo o tem, kakšna je bila včasih naša šola.

Andrija: Zanimiv mi je bil pogovor o naši šoli.

Tilen Z.: Zanimive so mi bile stare posode na razstavi.

Luka: Všeč mi je bilo, ko smo izdelovali kokoško.

Lan: Meni pa je bila všeč metla, ki so jo imeli v starih časih.

Dunja: Najbolj mi je bila všeč punčka (Birčanka – deklica z Rastočo knjigo). Ker punčka bere knjigo in ker vem, da se iz knjig veliko naučimo.

Lan: Želim si, da bi imela naša šola za svoj rojstni dan tortico.

Andrija: Želim si, da bi ji prinesli darilo.

Vse najboljše, draga šola! Želimo ti še veliko lepih let, nasmejanih generacij učencev, potrpežljivih in srčnih učiteljev ter obilo veselja pri prenašanju modrosti.

Zapisala: Mojca Pirc, v sodelovanju z ostalimi učiteljicami

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Govorilne ure: oktober

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bodo govorilne ure v mesecu OKTOBRU organizirane v torek, 19. 10. 2021, in sicer:

– 15.30–17.00 na podružnici,

– 16.00–17.30 za starše učencev od 1. do 4. razreda in

– 16.30–18.00 za starše učencev od 5. do 9. razreda.

Govorilne ure bodo potekale interaktivno (ZOOM, SKYPE …) ali preko telefona. Na govorilne ure se obvezno prijavite, in sicer najkasneje do ponedeljka, 18. 10. 2021, na elektronski naslov razrednika ali učečega učitelja.

Romana Šarec Rojc

ravnateljica OŠ Šmihel

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Vtisi tretješolcev o plavalnem tečaju

Tretješolci smo se v tednu od 27. 9. do 1. 10. 2021 udeležili plavalnega tečaja na OŠ Grm. Nekaj učencev je delilo svoje vtise in izkušnje, ki so jih pridobili na plavalnem tečaju.

Z našim razredom smo šli na plavalni tečaj. Plavali smo cel teden. Vsako jutro nas je avtobus peljal do Šmihela. Imeli smo učitelja Boštjana. Plavali smo kravl, hrbtno in prsno. Dobil sem zlatega delfina kot najboljši plavalec razreda. Najboljša tehnika plavanja mi je kravl. Bil sem v večji skupini. Imeli smo dobro malico. Zelo lepo je bilo.

                                                                                                                                                                            Jakob Muhič

Prišel je teden plavanja. Zbrali smo se pri Osnovni šoli Grm. Spoznali smo učitelja Boštjana. Prvi dan smo plavali žabico. Naslednje dni nas je naučil še nekaj plavalnih tehnik. Zabaval sem se s sošolci. Všeč mi je bilo kosilo v Šmihelu. V petek smo plavali za oceno. Najbolj mi je bilo všeč, ker nismo imeli domačih nalog. Dobil sem oceno 5 in srebrnega delfina.

                                                                                                                                                                              Lovro Ovniček

Prejšnji teden sem šel na plavalni tečaj. Vsak dan smo šli z avtobusom v mesto. Najprej smo šli v šolo Šmihel, potem pa na Grm. Z učiteljem Boštjanom in učiteljico Saro smo se učili plavati. Ko smo končali, smo šli nazaj v Šmihel in imeli kosilo. Po kosilu smo šli nazaj v Birčno vas. Bilo je zabavno in veliko sem se naučil.

                                                                                                                                                                        Uglješa Zmijanjac

Na plavalnem tečaju smo plavali in se potapljali. Na koncu in začetku smo imeli prosto igro. Ko smo plavali, smo se zabavali. Najbolj mi je bila všeč igra s črvi. Na plavalnem tečaju sem se naučila delati stojo. Voda v bazenu je bila mrzla. Kljub temu sem se naučila dobro plavati. Na plavanju smo bili razdeljeni v dve skupini. Na koncu tečaja smo bili ocenjeni. Teden je hitro minil. Imeli smo se lepo.

                                                                                                                                                                         Tanita Klobučar

Objavljeno v Novice | Komentiraj

SPREMEMBA VOZNEGA REDA

Zaradi gradnje vodovodnega priključka bo do 7. 11. 2021 spremenjen vozni red za šolski avtobus. Ker v Rajnovščah ni primernega obračališča, avtobus v času zapore ne bo vozil krožno, ampak bo šel iz Birčne vasi do Lakovnic, nato pa nazaj po isti cesti do Ruperč Vrha in naprej. Učenci z Jame naj na avtobus počakajo na križišču ob glavni cesti. Prav tako bo zapora vplivala na prevoz učencev z Rakovnika, Rajnovšč in spodnjega križišča v Stranski vasi.

Hvala za razumevanje.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obisk parašportnika Primoža Jeraliča

V petek, 24. 9. 2021, nas je na Podružnici Birčna vas obiskal parašportnik Primož Jeralič, stric naše prvošolke Ize Jeralič. Zelo smo bili veseli, da se je tako dobrovoljno odzval našemu povabilu in nas s svojim predavanjem navdušil.

Njegova športna zgodba se je začela že zelo zgodaj, ko je, kot je sam dejal, plezal skozi balkon v njihovo hišo, se podil po okoliških ulicah svojega doma in bil kot vsak običajen otrok razigran. Resneje se je s športom začel ukvarjati po 12. letu, ko je bil njegov primarni šport atletika. Učence je navdušil s podatkom, da je preskočil celih 196 centimetrov. Šport je bil vedno del njegovega življenja.

Življenje se mu je močno spremenilo po smučarski nesreči v njegovih dvajsetih letih. Po hudem padcu je potreboval kar nekaj časa, da je okreval. Vendar njegovo življenje ni bilo več enako, saj je pristal na invalidskem vozičku. Vendar ga volja do življenja in športa ni zapustila. Začel se je ukvarjati s športom kot parašportnik. Njegova najljubša disciplina je tako postala kolesarjenje z ročnim kolesom, ki so ga naredili posebej zanj, po njegovih merah. Začetki so bili težki, saj se je bilo potrebno privaditi novega načina gibanja, a njegova trdna volja ga tudi tokrat ni pustila na cedilu. Kot kolesar je dosegal vidne rezultate na večjih tekmovanjih, zato so ga povabili na paralimpijske igre v Riu. To je bila seveda velika čast, ki pa je hkrati za sabo potegnila ure in ure treniranja in usmerjanja misli k temu cilju. Dejal je, da vse ni potekalo po načrtu, saj je nekaj mesecev pred velikim tekmovanjem doživel bližnje srečanje z avtomobilom, katerega posledica je bilo uničeno kolo. Ker je bilo časa malo, nova izdelava pa ni bila možna čez noč, se je odpravil v Nemčijo, kjer so mu v najkrajšem možnem času izdelali novo ročno kolo. Primož je dejal, da so se ga olimpijske igre močno dotaknile. Spoznal je veliko zanimivih ljudi, vsak s svojo življenjsko zgodbo, ki ga je privedla do Ria. Tudi mi smo, ko smo gledali posnetke paralimpijcev, ki so tako borbeno sodelovali v olimpijskih disciplinah, doživeli delček tega utripa. Kjub temu, da je Primož olimpijsko tekmo s kolesom končal navkljub počenemu okovju, je dosegel odlično deseto mesto.

Danes je Primož še vedno vpet v športno življenje, vendar se z njim ne ukvarja več profesionalno. Življenje mu zapolnjujeta njegova otroka, ki ju uči, da moraš biti v življenju vztrajen, čeprav srečaš prepreke, za katere se ti zdi, da so nepremostljive. Prav tako je Primož pravi motivator, saj s svojim pozitivnim pristopom in pristnim ter iskrenim nasmehom pritegne poslušalce in jim ponudi misli za razmišljanje.

Učenci so ob koncu srečanja Primoža zasuli z vprašanji, na katere je zelo potrpežjivo odgovarjal. Prav tako je podpisal kar nekaj listov, ki so mu jih prinesli učenci, ki jih je njegov avtogram zelo razveselil. Nekateri so ob koncu dejali, da si niso mislili, da je lahko gospod na invalidskem vozičku tako mogočen športnik s tako težko življenjsko zgodbo. In res je, take zgodbe se nas dotaknejo in na nas pustijo vtis in pečat za življenje. Primož, hvala za tako lep obisk in srečno še naprej.

Zapisala: Mojca Pirc, vodja podružnice

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mladi literati Podružnice Birčna vas ob Evropskem tednu mobilnosti

Učenci Podružnice Birčna vas so pod mentorstvom učiteljic sodelovali na literarnem natečaju, ki ga je v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, razpisala Mestna občina Novo mesto.

Na letošnji razpis s sloganom ETM, »Živi zdravo – Potuj trajnostno.« so prejeli 26 literarnih prispevkov od katerih so izbrali 7 najboljših, med njimi pa kar 5 literarnih besedil naših učencev:

ADAM MARJANOVIĆ, 2. r., besedilo: Pot domov, mentorica Andreja Krnc

NEJC BUKOVEC, 2. r., besedilo: Čista narava, mentorica Andreja Krnc

NEŽA FABIJAN, 4. r., besedilo: Živi zdravo-potuj trajnostno, pesem Potujem, mentorica Mateja Železnik

– ULA MUHIČ, 5. r. , besedilo: Deklica in kolo,  mentorica Milka Hudoklin

– JAN HOČEVAR, 5. r., besedilo: Naša zemlja,  mentorica Milka Hudoklin

Predstavitev izbranih literarnih besedil je potekala ob zaključku projekta ETM, in sicer v sredo, 22. septembra 2021, ob 9.30 na Glavnem trgu.

Štirje učenci so doživeto predstavili svoje pesmi in zgodbo pred množico obiskovalcev, ki so temu ob obisku mestnega trga tudi prisluhnili. Po končanem nastopu smo si ogledali še predstavljene aktivnosti športnih, gasilskih in drugih društev. Največ pozornosti sta pritegnili reševalno in gasilsko vozilo vseh mladih vrtčevskih in osnovnošolskih ter ostalih obiskovalcev. 

Malce drugačen dan kot so ga preživeli ostali učenci na športnem dnevu, smo z učenci zaključili tako, da smo se peš odpravili do šmihelske šole ter se v Birčno vas vrnili s šolskim kombijem.

Vsem učencem, ki so sodelovali na literarnem natečaju, iskreno čestitamo ter smo na vašo ustvarjalnost ponosni.

                                                                                                         Zapisala: Milka Hudoklin

Objavljeno v Novice | Komentiraj

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

Birčna vas, 20. 9. 2021

Spoštovani!

V petek, 24. 9. 2021, bomo na naši šoli izvedli jesensko zbiralno akcijo odpadnega papirja. Prosimo vas, da odpadni papir odložite v zabojnik pred šolo. Papir naj bo v kartonastih škatlah ali zvezan v snopih. Zabojnik bo pri šoli od 6.30 do 16.00.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

 učiteljice Podružnice Birčna vas

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Sprejem prvošolčkov v Birčni vasi

V sredo, 1. septembra 2021, je šolski prag Podružnice Birčna vas prvič prestopilo 19 radovednih in prisrčnih prvošolčkov. Na igrišču je njih in njihove starše toplo pozdravila in nagovorila gospa ravnateljica Romana Šarec Rojc, ki jim je zaželela vse lepo v novem šolskem letu. Ker se zavedamo pomena varnosti, je nekaj pomembnih napotkov za prometno varnost podal vodja policijskega okoliša Ladislav Marentič. Po toplem sprejemu so prvošolčki skupaj z učiteljico Marjanco Šoško in drugo strokovno delavko Marjetko Slana Pevec pogumno zakorakali v hram učenosti. V matični učilnici jih je nestrpno pričakoval Nande, maskota, ki bo prvošolce spremljala skozi celotno šolsko leto, jih razveseljevala, spodbujala ter jim priskočila na pomoč pri šolskih izzivih. Ko smo se spoznali, je Nande podaril prvošolčkom rumene rutice, da bodo vidni in da bomo vsi na njih še posebej pozorni. Nato so izdelali spominsko risbico, se naučili pesmico ter se posladkali s čokoladnim ježkom in sokom. Prvošolčki so povedali, da jim je prvi šolski dan minil zelo lepo. Naj jim ostane v najlepšem spominu.

Prvošolčki, srečno na vaši novi poti!

Zapisala: Marjanca Šoško

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Obvestilo o pričetku pouka

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Mladi Birčenski umetniki

V julijsko-avgustovskem Cici nabiralniku sta bili nagrajeni risbi prvošolcev Nejca Bukovca in Pike Gašper. Njuna likovna tehnika je bila grafika na foliji. Prvošolčkoma je bilo likovno ustvarjanje zelo všeč, saj sta naredila krasen cvetoč travnik. Pri delu sta bila zelo radovedna in motivirana, saj grafike na foliji še nikoli nista ustvarjala. Preizkušala sta nove materiale in izredno uspešno dosegla raznolikost barvnih linij v svojem cvetočem travniku. Grafiki sta ustrezno izvedeni, barva je intenzivna, pa tudi odtis je čist. Učenca sta veliko pozornosti posvetila čistosti robov, kar je izredno pohvalno.

Čestitke Nejcu in Piki!  Dosežka ustrezata 3. mestu na državni ravni.

Nejc Bukovec,

1. a/p

Pika Gašper,

1. a/p

Vse pohvale in čestitke pri likovnem vodenju in usmerjanju mladih umetnikov Mojci Pirc in Andreji Krnc.

                                                                                           Zapisala: Majda Kolenc

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Prevzem spričeval

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Odplesali smo počitnicam naproti …

Zapleši z nami TUKAJ ali TUKAJ.

.

Objavljeno v Novice | Komentiraj

Podelitev priznanj literarnega natečaja V majhnem plašču besed

JAZ BI HODIL

V MAJHNEM PLAŠČU BESED.

ALI POD TEM NAJ SE SKRIVA TOPEL,

SVETÁL SVET.

KAJ JE BOGASTVO?

KAJ JE RAZKOŠJE?

ZAME JE ENO:

MAJHEN PLAŠČ IMAM

IN TA PLAŠČ NI NOBENEMU

PODOBEN.

(SREČKO KOSOVEL: MAJHEN PLAŠČ)

V mesecu aprilu je bil razpisan literarni natečaj V majhnem plašču besed. Učenci podružnične šole Birčna vas so izziv z veseljem sprejeli in napisali veliko literarnih besedil. Svoja razmišljanja so razkrili v pesmicah in proznem besedilu. Podelitev priznanj in nagrad je potekala v ponedeljek, 21. 6. 2021, na vrtu knjižnice Mirana Jarca. Dogodek je vodila ga. Klavdija Kotar. Sodelovalo je 25 učencev iz petih osnovnih šol. Letos se je komisija odločila, da nagradi vse sodelujoče učence na omenjenem natečaju.

Avtorji so se predstavili s svojimi literarnimi deli. Drugošolci, Jakob Muhič, Luka Rožembergar in Oskar Jenič, so svoja prozna dela tudi ilustrirali. Čudovito pesem z naslovom Žabice je predstavil  Tilen Gašper, učenec četrtega razreda. Petošolci so prebrali svoja dela z naslovom Moj navidezni prijatelj in pesmice. Mladi pesniki in pisatelji so Lun Blažič, Žan Klobučar, Nik Kulovec, Aneja Menart, Jure Vidmar, Rožle Pirc in Ožbej Žagar. Nastopajoči  so prejeli priznanja in nagrade, starši in mentorji pa so jih nagradili z aplavzom. Organizatorka ga. Klavdija Kotar se je ob koncu prireditve zahvalila učencem  za literarno ustvarjanje in jim za